Posėdyje – dešimt minučių emocijų dėl traukinio

Į pirmą šiais metais Šilutės rajono savivaldybės Tarybos posėdį ketvirtadienį susirinkę Tarybos nariai paruoštus ir komitetuose svarstytus pagrindinius 20 sprendimo projektus aptarė ir patvirtino gan greitai. Tačiau darbui einant visai į pabaigą ir ėmus aptarinėti galimą Tarybos pirmo pusmečio planą, Šilutės rajono meras Vytautas Laurinaitis pratrūko. Jis gan emociškai sureagavo į iš pažiūros paprastą Tarybos narės Sandros Tamašauskienės siūlymą, kad vertėtų į darbo planą įtraukti ir galimo reguliaraus traukinio maršruto Klaipėda – Šilutė – Klaipėda projekto aptarimą. Kaip niekur iš nieko – tam buvo sugaišta daugiau, nei dešimt minučių ir, kaip buvo galima ir tikėtis, pasiūlymas balsuojant nebuvo įtrauktas.

Emocijų būta ir daugiau, kai meras V.Lauriantis papriekaištavo Tarybos nariui Arūnui Pupšiui, už jo viešus pasisakymus apie Tarybos veiklą. Meras atkirto ir A.Pupšiu, ir užstojusiam jį Arvydui Jakui, priminęs galimas jų nuoskaudas.  

Aiškūs sprendimai

Kaip būta ir ne kartą, visi parengti sprendimo projektai buvo aptarti komitetuose, tad didesnių klausimų projektų rengėjams Tarybos nariai neturėjo. Juo labiau, kad didžioji dauguma jų buvo procedūriniai, didesnės tiesioginės įtakos rajono gyventojams neturėsiantys. Visus sprendimo projektus galima pamatyti čia.

Gal kiek didesnio dėmesio sulaukė taip pat gan formalus sprendimas, kuriuo patikslintas UAB „Šilutės šilumos tinklų“ 2015 – 2019 metų investicinis planas. Šios įmonės steigėjas yra Savivaldybės taryba, todėl ji ir planuoja būsimas investicijas. Pradėjus aptarinėti šį sprendimą, žodžio paprašė Tarybos narys Raimundas Ambrozaitis, vienas iš šio įmonės stebėtojų narių. Jis lyg ir pasidžiaugė, kad galimas ir dar vienas šilumos tiekėjas Šilutėje. Politiko nuomone, tai galėtų atpiginti šilumą. Tačiau „Šilutės šilumos tinklų“ direktorius Vaidotas Mačiulis nebuvo toks optimistas. Jis paaiškino, kad šilumą, pagal galiojančius teisės aktus, turi užtikrinti pagrindinė įmonė. Tad nežiūrint, kad galbūt ir būtų perkama kito tiekėjo įsigyjama šiluma, tačiau „Šilutės šilumos tinkai“ turėtų būti pasiruošę esant ekstremalioms situacijoms per keletą valandų pradėti tiekti šilumą. Tad darbuotojai bei visa įranga turės būti visą laiką paruošta. Šioje vietoje V.Laurinaitis pridėjo, kad per visą eilę metų nei vienas privatus tiekėjas Šilutės rajone nesiūlė pigesnės šilumos nei „Šilutės šilumos tinklai“. Tai buvo bendri pasikalbėjimai, neturintys tiesioginio reikšmės parengtam Tarybos sprendimui.

Emocijos

O jų būta. Ir į valias. Kai S.Tamašauskienė pasiūlė Taryboje aptarti galimo traukinio iš ir į Klaipėdą reguliaraus maršruto atidarymą, priminė, jog ji jau anksčiau ir pirmoji siūlė merui analizuoti tokią galimybę. Ji pasidžiaugė, kad po šių metų pradžioje vykusio bandomojo važiavo iš Klaipėdos per Šilutę į Tilžę, meras buvo susitikęs su Lietuvos geležinkelių atstovais ir ieškojo galimybių tokiam maršrutui. Siūlydama į būsimų darbų planą, ji manant, kad tai būtų galima aptarti ir Taryboje.

Pradžioje meras nesutiko, kas pirmas pasiūlė tai spręsti. O po to pridėjo, kad jo nuomone, tai ne Šilutės tarybos, o viso regiono – taigi administracijos klausimas. Todėl kalbėjo, kad visa tai ir bus svarstoma bendraujant su Klaipėdos, Pagėgių bei Tauragės administracijų atstovais. Be to, anot V.Laurinaičio, šis darbas jau ir pradėtas – medžiagą apie galimą maršrutą bei galimus srautus renka viena iš Administracijos darbuotojų.

Tačiau su tuo nesutiko A.Jakas, sakydamas, kad prie šio maršruto atidarymo gali reikėti prisidėti pinigais. Todėl politikai turėtų žinoti, kas ir kur planuojama. Jam padėjo ir Tarybos narys Steponas Kazlauskas, sakydamas, jog ne traukinį, o gyventojų važiavimą gali tekti kompensuoti. Tačiau Šilutės meras liko prie savo pozicijos, kad tai ne Tarybos reikalas ir po dešimties minučių pokalbių, argumentų bei samprotavimų, paskelbė balsavimą. Kaip ir buvo galima tikėtis (greičiausiai dėl to, kad siūlė opozicija), reikiamo balsų skaičius S.Tamašauskienės pasiūlymas nesurinko, tad ir svarstomas jis politikų nebus. Diskusijas dėl galimo traukinio maršruto atidarymo galima pažiūrėti posėdžio vaizdo įraše nuo 47:33 iki 59:09 minutės.

Kritikos strėlių Šilutės meras paleido ir pasibaigus posėdžiui Tarybos nario A.Pupšio adresu. Jis turėjo omenyje „Šilokarčemos“ laikraštyje politiko paskelbtą straipsnį apie Tarybos darbą, kuriame politikas kritiškai vertino sprendimo priėmimus. Meras apgailestavo, kad taip viešai kalbėdamas jis meta šešėlį ant visos Tarybos. V.Laurinaičio nuomone, A.Pupšys turi apsispręsti ir aiškiai pasakyti – politinės daugumos ar opozicijos jis yra narys. O tuo pačiu V.Laurinaitis pastebėjo, kad peržiūrėjęs A.Pupšio balsavimu, atkreipė dėmesį, kad pastarasis nebalsuoja nei už gatvių pavadinimus, nei už kultūrinius projektus nei už paminklo perėmimą. Ir lyg atlaidžiai pridūrė, kad šiek tiek supranta A.Pušio nuoskaudą, nes praėjusiais metais jis nebuvo išrinktas mero pavaduotoju. A.Pupšiui į pagalbą atėjusiam A.Jakui meras taip pat mestelėjo lyg ir pastarojo jaučiamą nuoskaudą, jog nebuvo išrinktas rajono meru. O A.Pupšys atsakė, kad jis išrinktas Šilutės rajono žmonių, tad jiems ir atsiskaito.

Ir dar šiek tiek politikos (politikavimo?)

Apie politikavimą užsiminė pats meras. Kai posėdyje už negalėjusį dalyvauti Tarybos kontrolės komiteto pirmininką Zigmantą Jaunių atskaitą perskaičiusio jo pavaduotojo Alfonso Vanago Tarybos narys A.Gečas pasiteiravo – negi Taryboje viskas gerai ir jokių aštresnių klausimų šis komitetas nesvarstė. A.Vanagui pirmiausiai į galvą atėjo buvęs suvartymas dėl Šilutės turizmo informacinio centro direktorės skyrimo, kuomet galimai buvo pažeistos konkurso procedūros. A.Vanagą nutraukė Šilutės rajono meras, sakydamas, kad to konkurso rezultatų svarstymas Kontrolės komitete tai buvo viso labo politikavimas…

p.s. kolegos iš Šilutės televizijos parengė „Penktadienio kavos“ reportažą – pokalbį su naująja Šilutės turizmo informacinio centro direktore Rasa Grygeliene. Dėkojame Šilutės televizijos kūrybinei grupei už  sutikimą jį parodyti „Šilutės krašto“ skaitytojais. O skaitytojams siūlome susipažinti su naująja Šilutės turizmo centro vadove ir išvadas pasidaryti patiems.

1 Comment on "Posėdyje – dešimt minučių emocijų dėl traukinio"

  1. Turistė | 2018-02-03 at 17:01 |

    Toliau Juknaičių nebuvusi, tampa turizmo direktore. Įdomu, kaip ji pati jaučiasi pamačius save veidrodyje. Misija yra, vizijos nerasta.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*