Politinės rokiruotės liberalų gretose

Šilutės liberaliose politinėse jėgose jau ne pirmą kartą vyksta judėjimas. Šį mėnesį iš Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) pasitraukė keletas jos narių. Ir nors tai palyginti naujas politinis vardas šalies politinėje padangėje, tačiau per praėjusiais metais vykusius savivaldybių tarybų rinkimus Laisvės sąjungos liberalai gavo 3 iš 25 vietas Šilutės rajono Savivaldybės taryboje. Tarp pasitraukiančiųjų – du į Tarybą patekę nariai: Algirdas Gečas ir Vidmantas Gečas. Jie pasuko Liberalų sąjūdžio pusėn.  

Ar tai reiškia greitą naujos politinės jėgos pabaigą, pasiteiravome Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) Šilutės skyriaus pirmininko Arvydo Jako, kuris Savivaldybės taryboje lieka vienas atstovauti šiai partijai.

Anot pašnekovo, tai jokiu būdu nereiškia byrėjimo, nes išėjus aštuoniems, partiją pasipildo dvylika naujų narių. „Iš pradžių, – sakė A. Jakas, – gavau vienuolika pareiškimų. Visiems perskambinau. Pasirodo, vieni išvis išeina (iš politikos, – autoriaus pastaba) ir niekur nebeis. O kiti sakėsi esantys kaip ir apgauti“. Grupės partiečių išėjimą, anot partijos pirmininko, inicijavo jo pavaduotojas A. Gečas. „Jis jau trečią kartą išeina iš mano vadovaujamo skyriaus: pirmą kartą išėjo, kai buvo centro sąjunga. Prieš 2003 metų rinkimus pakviestas grįžo. Vėliau jis išėjo ir iš liberalų centro sąjungos. 2011 metais prieš rinkimus vėl pakviestas grįžo. Dabar trečias kartas“, -kalbėjo Laisvės sąjungos Šilutės skyriaus pirmininkas.

A.Jakas sakė, kad partiečiai ne kartą yra užsiminę, kad jo pavaduotojas A. Gečas savo pasisakymais bei svarstymais įnešdavo destrukciją susirinkimuose. Juos A. Gečas rengdavo tuo metu, kai skyriaus pirmininkas būdavo išvykęs. Tad pastaruosius metus tarp jo ir pavaduotojo A.Gečo buvo jaučiama įtampa.

Į pastabėjimą, kad prieš pakartotinus Savivaldybės rinkimus praėjusių metų liepą ir pats buvo prabilęs apie jungimąsi su Liberalų sąjūdžiu, A. Jakas sakė, kad ir dabar neatmeta galimybės tai padaryti. Tačiau, anot jo, būtina prieš tai sustiprini Laisvės sąjungos skyrių ir tik tuomet, kaip lygus su lygiu, eiti į politines derybas. A. Jakas prisiminė, kad ir prieš kovo mėnesį vykusius ir prieš pakartotinus savivaldybių rinkimus jis siūlė Liberalų sąjūdžiui juose dalyvauti bendru sąrašu. Tačiau buvo pasakyta – ne.

Pokalbio pabaigoje A. Jakas apgailestavo, kad iš skyriaus išeina keli jauni (politinės veiklos prasme) partiečiai. Anot jo, tai jiems pirmoji politinė patirtis, kada nesuvokdami politinių žaidimų, daro drastiškus žingsnius. Vėliau politika dėl to jie gali nusivilti.

Skyriaus politinė veikla ir toliau tęsiama. Dabar vienas iš uždavinių – sustiprinti Lietuvos laisvės sąjungos skyrių ir kaip lygūs partneriai sėsti prie derybų stalo su Lietuvos liberalų sąjūdžio skyriumi dėl galimo susijungimo.

Su Algirdu Geču per keletą dienų nepavyko susisiekti.

Keletas skaičių:
Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) per praėjusiais metais vykusius Savivaldybių tarybų rinkimus į Šilutės rajono tarybą kovo 1 dieną gavo 1679 balsus. Per pakartotinus – 1651. Liberalų sąjūdis kovo 1 dieną 1464, o pakartotiniuose – liepos 9 dieną – 1266 balsus. Liberalų sąjūdis Šilutės rajono Savivaldybės taryboje turi dvi vietas.  

Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) partijos Šilutės skyriaus pirmininkas A.Jakas tiesioginiuose rinkimuose kandidatavo į Šilutės rajono merus. Ir po kovo 1 d., ir po pakartotinų rinkimų jis liepos mėnesį, jis, kaip vienas iš daugiausiai balsų gavęs kandidatas, rungėsi antrame ture ir pirmą, ir antrą kartą. Tačiau didesnio Šilutės rajono gyventojų palaikymo sulaukė dabartinis meru išrinktas Vytautas Laurinaitis.

Nuotraukoje:
Dalis Šilutės rajono savivaldybės tarybos pozicijos narių. Iš kairės: Liberalų sąjūdį atstovaujantis Jonas Jatautas, Liberalų sąjūdžio Šilutės skyriaus pirmininkas Raimundas Ambrozaitis, A.Gečas ir Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų Šilutės skyriaus pirmininkė Sandra Tamašauskienė. A.Gečas yra įvardintas Opozicijos lyderiu.   

Be the first to comment on "Politinės rokiruotės liberalų gretose"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*