Politikai grįžta prie primirštų žaidimų

Vakar įvyko VIII šaukimo 18 tarybos posėdis. Tačiau jo jokiu būdu negalima pavadinti eiliniu, nes jis greičiau priminė praėjusios kadencijos tarybos veiklą, kai politikai kas keletą mėnesių keitė susitarimus, sąjungas bei griovė koalicijas. Šio posėdžio pabaigoje taip pat buvo perskaityti trys pareiškimai, kurių politikai klausė, rodos, sulaikę kvėpavimą. Juose tarybos etikos komisijos pirmininkas priminė tarybos nariams kai kurias politinės etikos nuostatas.  

Į aktyvią politiką grįžo buvę tarybos nariai

Posėdžio pradžioje, padėję rankas ant Lietuvos Konstitucijos, tarybos nario priesaiką perskaitė du nauji tarybos nariai: Alfonsas Vanagas ir Saulius Vytuvis. Pastarasis pakeitė į Seimą išrinktą Alfredą Stasį Nausėdą. O A.Vanagas – į Amžinybę išėjusį Algirdą Balčytį. Šie politikai papildė socialdemokratų frakciją. O S.Vytuvis vėl grąžino socialdemokratams turėtą balsą taryboje, nes A.S.Nausėda šių metų pradžioje perėjo į Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakciją Šilutės taryboje. Nors nuo to politinės daugumos santykis ir nepasikeitė, tačiau socialdemokratai prarado vieną savo narį. Tačiau tai nepadėjo šios partijos kandidatui Arūnui Pupšiui pakeisti A.Balčytį Šilutės rajono savivaldybės mero pavaduotojo poste.

Virsmas

pupsys

A.Pupšys.

Pagal koalicinę sutartį Šilutės rajono taryboje tarp partijos Tvarka ir teisingumas, socialdemokratų partijos, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos bei visuomeninio rinkimų komiteto „Už žmonių valdžią“, mero pavaduotojo postas priklauso socialdemokratams. Dažna praktika Lietuvoje, kad aukštas pareigas užima partijų vadovai. Tačiau, mūsų atveju, Šilutės socialdemokratų partijos vadovas Sigitas Šeputis yra Savivaldybės administracijos direktorius. Tad partija nutarė, kad svarbias mero pavaduotojo pareigas turėtų užimti A.Pupšys.

Šilutės rajono meras Vytautas Laurinaitis jį ir įvardino siūlydamas jam užimti šį postą. O tam būtina slapto balsavimo procedūra. Po visų formalumų, kuriuos atliko iš visų frakcijų sudaryta slapto balsavimo komisija, ir po balsavimo paaiškėjo, kad taryba nepritarė, jog mero pavaduotoju būtų paskirtas A.Pupšys. Už tai, kad jis užimtų šias pareigas, slaptu balsavimu pasisakė tik 9 tarybos nariai, 14 balsavo „prieš“, o 2 politikai neturėjo aiškios nuomonės ir, politikų terminais kalbant, „susilaikė“. Balsavimas slaptas, tad kaip kas balsavo – galima tik spėlioti. Aišku tik tiek, kad prieš balsavimą Tėvynės sąjungos frakcijos pirmininkė Sandra Tamašauskienė oficialiai pareiškė, kad jiems ši kandidatūrą nepriimtina ir jie nepalaikys jos.

Taip Šilutės rajono taryba kuriam laikui lieka be mero pavaduotojo. Iš kitos pusės – nemaža tikimybė, kad taryboje ramybė gali baigtis. Nes kažkurie dabartinės politinės daugumos partneriai tokiu būdu pareiškė turintys savo nuomonę.

Etikos komisijos pirmininko pareiškimai

kuras

Kreipimasis dėl kuro kompensavimo tvarkos.

Posėdžio pabaigoje, be didesnių diskusijų ar ginčų apsvarsčius ir priėmus visus 32 į darbotvarkę įtraukus sprendimus, žodis buvo suteiktas Etikos komisijos pirmininkui Jonui Jatautui. Ne vienas jau numanė, kad bus kalbama apie pinigus, kuriuos kiekvienas politikas gali gauti kaip kompensaciją už patirtas išlaidas vykdant tarybos nario veiklą. Apie jų panaudojimą buvo rašyta lapkričio 8 dienos straipsnyje „Kiek kainuoja Šilutės politikai?“.

Iš tikrųjų, Etikos komisijos pirmininkas perskaitė pirmadienį priimtą dokumentą, pavadintą  kreipimusi į tarybos narius. Jame sakoma, kad gaudami kompensaciją už panaudotą kurą, politikai pažeidžia 6 teisės aktus. Todėl Etikos komisija ir kreipiasi į tarybos narius, kad be jokių išlygų būtų laikomasi teisės aktų reikalavimų. Kitais punktais kreiptasi į savivaldybės administraciją dėl atidesnės buhalterinės apskaitos tvarkos priežiūros bei ir į Šilutės merą, kad būtų svarstomas nauja tarybos reglamento 124 straipsnio redakcija, kur teisiškai aiškiau ir griežčiau būtų apibrėžta tarybos narių išlaidų kompensavimo tvarka.

neringa

Kreipimasis dėl leidimų į Neringą.

pranesimas

Pranešimas dėl svarstytų klausimų.

J.Jatautas taip pat perskaitė dar vieną kreipimąsi dėl tarybos nariams išduotų nemokamų leidimų vykti į Neringą. Jais Šilutės politikai gali naudotis be aiškiai nustatytos tvarkos. Todėl Etikos komisija pakvietė grąžinti šiuos leidimus bei numatyti jų naudojimo tvarką.

Trečias Etikos komisijos pirmininko perskaitytas dokumentas buvo pavadintas „Informacinis pranešimas dėl komisijoje svarstytų klausimų“. O jie du – „dėl 2016 m. spalio 26 d. mero komandiruotės į Pagėgius aplinkybių“ ir „dėl Etikos komisijos nario V.Bendaravičiaus tinkamumo toliau eiti pareigas“. Etikos komisija, atsižvelgdama į tai, kad meras negalėjo dalyvauti komisijos posėdyje, nutarė klausimus jam pateikti raštu.

Šilutės rajono Savivaldybės tarybos Etikos komisiją sudaro jos pirmininkas J.Jatautas, savivaldybės tarybos nariai Vaidas Bendaravičius ir Algis Bekeris. O taip pat Šilutės ir Juknaičiai seniūnaičiai Aleksas Kvederis ir Valentinas Dylertas.

a-vanagas

A.Vanagas.

s-vytuvis

S.Vytuvis.

Be the first to comment on "Politikai grįžta prie primirštų žaidimų"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*