Nuo šiol Savivaldybė aplinkos tvarkymo išlaidomis dalinsis su gyventojais  

Kaip jau įprasta, paskutinį mėnesio ketvirtadienį vyko planinis Šilutės rajono savivaldybės tarybos posėdis. Šiaip galima trumpai pasakyti, kad jis buvo darbingas ir politikai išsprendė bei priėmė 40 iš anksto komitetuose aptartų klausimų.

Ir nors Tarybos narė Sandra Tamašauskienė opozicijos vardu posėdžio pradžioje siūlė iš darbotvarkės išimti sprendimą „dėl Šilutės rajono tvarkymo ir švaros palaikymo taisyklių patvirtinimo“, tačiau po diskusijų jis buvo paliktas ir atėjus laikui sprendimas ir priimtas.

Apie tai, kad rajono valdžia ieško būdų pasilengvinti savo finansinę naštą tvarkant Šilutės miestą ir rajoną, jau anksčiau susitikęs su spaudos atstovais yra minėjęs Šilutės rajono meras Vytautas Laurinaitis. Iš ties – kiekvienas individualiame name gyvenantis pilietis nelaukia, kol žolę nušienaus, ar sniegą kieme jam nukas valdžia. Tą daro pats. Tuo tarpu prie daugiabučių namų Šilutėje ar kitur rajone – tuo rūpinasi seniūnijos. Žolės pjovimas ar sniego kasimas bei tvarkos palaikymas šiaip jau nėra labai brangus reikalas, tačiau per visą miestą ar rajoną susidaro ne tokios jau mažos išlaidos. Dėl to ir atėjo laikas daugiabučių namų gyventojams pasidalinti šia našta su savivaldybe. Ir taip atsirado minėtas „Šilutės rajono tvarkymo ir švaros palaikymo taisyklių“ projektas, kuris po diskusijų ir buvo priimtas Taryboje.

S.Tamašauskienė, opozicijos vardu siūlydama atidėti šį sprendimą, motyvavo tuo, kad jis yra neaiškus ir dėl to gali kilti įvairių nesusipratimų. Be to, ji sakė, kad taip pat neaišku, ar gyventojai yra supažindinti su šiomis taisyklėmis. Tačiau Meras V.Laurinaitis patvirtino, kad pastatų administratoriai bei bendrijų pirmininkai,  kurie ir yra atsakingi už teritorijų priežiūra, su tuo buvo supažindinti. Jis taip pat pastebėjo, kad opozicijos siūlymą neskubėti būtų galima suprasti, jei tai būtų kovo mėnuo. Dabar gi atidėjus – viskas nusikels mėnesiui, o žolę pjauti jau reikės pradėti netrukus. Tuo pačiu tarybos narys Zigmantas Jaunius paklausė, ar nebus ir prievolė mokėti už lietaus kanalizaciją, nes taisyklėse yra minimos nuotėkos. Meras, o vėliau ir šio projekto rengėjas, Viešųjų paslaugų skyriaus vedėjas Remigijus Rimkus paaiškino, kad galutiniame taisyklių variante to nėra, nes tai pasiūlė išimti Vyriausybės atstovės tarnyba. Tai jau ir taip tai bei kiti dalykai, kaip želdinių priežiūra, reglamentuojami kitais teisės aktais. Vėliau Z.Jaunius dar atkreipė dėmesį dėl pjaunamų teritorijų: jo nuomone, tokiu atveju Šilutės mieste gali rastis daug skirtingų žolės nupjovimo kvadratukų – vieni pjauna laiku, kiti vėliau. Tad ir jis pasiūlė atidėti šio sprendimo priėmimą.

S.Tamašauskienė atidėjimą siejo ir su tuo, kad žmonės turi būti įspėti, jog jie turės prie aplinkos tvarkymo prisidėti pinigais. O tam, politikės nuomone, reikia laiko. V.Laurinaitis sakė, kad daugiabučių namų administratoriai ir bendrijų pirmininkai turėjo supažinti gyventojus su šia nauja prievole.

Tarybos nariui Raimundui Ambrozaičiui buvo neaišku, kaip bus priskiriamos teritorijos namams, nes taisyklės numatyta atstumas apie 50 metrų nuo jo, yra nekonkretus. Be visa ko, gali likti į niekieno teritoriją nepatenkantys plotai. Meras atsakė, kad ir nuo seniūnijų nenuimama prievolė tvarkyti mietą, jei kažkuri dalis nepatenka į namo teritoriją. Ji taip pat prižiūrės ir tvarkys viešąsias miesto vietas.

Ir nors opozicijos atstovai turėjo ir daugiau argumentų, dėl ko reikėtų atsidėti šio sprendimo priėmimą, tačiau 16 tarybos narių balsavus „už“, 3 „prieš“ ir 2 „susilaikius“ sprendimas dėl „Šilutės rajono tvarkymo ir švaros palaikymo taisyklių“ patvirtinimo ir įsigaliojimo buvo priimtas.

Šios taisyklės netrukus bus paskelbtos Savivaldybės tinklalapyje bei rajono žiniasklaidos priemonėse.

Be the first to comment on "Nuo šiol Savivaldybė aplinkos tvarkymo išlaidomis dalinsis su gyventojais  "

Leave a comment

Your email address will not be published.


*