Neatmetama galimybė į teismą paduoti Vyriausiąją rinkimų komisiją

Šiandien spaudos konferenciją surengė Šilutės rajono Savivaldybės tarybos opozicijos atstovai Sandra Tamašauskienė, Algirdas Gečas, Alvydas Jakas ir Arūnas Kurlianskas. Trumpai buvo pristatyti penki šiai politikų grupei rūpimi klausimai. Kalbant pirmuoju, taip pat dalyvavo ir politinės daugumos atstovė Daiva Žebelienė. Toji pradžioje aptarta problema gali būti svarbi ne tik Šilutės rajono žmonėms, bet ir Lietuvai – šilutiškiai gali duoti į teismą Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK).   

Pirmadienį Klaipėdos apygardos prokuratūros Tauragės apylinkės prokuratūra pranešė nutraukusi ikiteisminį tyrimą dėl galimo balsavimo rezultatų klastojimo per 2015 m. kovo 1 dieną vykusius savivaldos rinkimus Šilutėje. Jis buvo pradėtas 2015 metų kovo 19 dieną, inicijavus Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų Šilutės skyriaus pirmininkei S.Tamašauskienei, Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) Šilutės skyriaus vadovo A.Jakui bei visuomeninio rinkimų komiteto „Už žmonių valdžią“ atstovei D.Žebelienei. Kadangi į prokuratūrą jie kreipėsi kaip liudytojai, šis statusas atėmė jiems galimybę susipažinti su vykusio tyrimo medžiaga. Ir tik vėliau paaiškėjo, kad jei į prokuratūrą jie būtų kreipęsi kaip nukentėjusieji – tokie iš esmės ir buvo, nes balsų pirkimas įtartas kitų partijų naudai – statusas ir galimybės būtų gerokai palankesnės.

Apie tai susirinkusiems žiniasklaidos atstovams kalbėjo D. Žebelienė, S.Tamašauskienė ir A.Jakas. Jie sakė, kad nelinkę nuleisti rankų ir, pasikonsultavę su teisininkais, rengiasi aiškintis pažeidimo tyrimo nutraukimo priežastis. Nors, būdami liudininkais, jie ir negali apskųsti sprendimo nutraukti šio tyrimo, tačiau visomis galimomis priemonėmis sieks, kad jis būtų tęsiamas. Kad būtų apgintas viešasis interesas bus kreipiamasi į Generalinę prokuratūrą, Šilutėje išrinktą Seimo narį Alfredą Stasį Nausėdą, kitas politines partijas. O taip pat ir į Lietuvos Respublikos Prezidentę Dalią Grybauskaitę. Teisės specialistai jiems išaiškino, kad ginti viešąjį interesą gali inicijuoti ne tik valdžios institucijos, bet ir kiekvienas pilietis.

Šie politikai sakė, kad, jei ikiteisminis tyrimas nebus atnaujintas, į teismą gali būti paduota pati VRK: jei nebuvo nusikaltimo, kaip dabar sakoma prokuratūros rašte, tai neaišku kokiu pagrindu buvo panaikinti kovo 1 dieną vykę savivaldybių rinkimų rezultatai Šilutėje. Tai turi būti atitinkamai įvertinta.

D.Žebelienei išėjus, opozicija tęsė spaudos konferenciją. Jie pratęsė vakarykščiame tarybos posėdyje Etikos komisijos pirmininko Jono Jatauto keltą klausimą dėl kompensavimo politikams už patirtas finansines išlaidas vykdant savo pareigas. A.Jakas sake, kad turėtų būti numatyta galimybė ne tik kompensuoti išlaidas kurui, kanceliarijos bei ryšio priemonėms, bet ir kitas, pavyzdžiui, teisininkų paslaugas. Jų prireikia ne tik, kaip dabar, ginant viešąjį interesą, bet ir rengiant tarybos sprendimų projektus.

A.Kurlianskas pristatė kitą klausimą – jis paaiškino, kad opozicija ketina kreiptis Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK), kad ji nuspręstų, ar pažeidė Šilutės rajono meras Vytautas Laurinaitis etikos normas, kai tarp rinkimų į Seimą turų lankėsi Pagėgiuose pas Kęstą Komskį, kaip jo buvimą užfiksavo viena televizijos laida. Anot A.Kurliansko, šis VTEK išaiškinimas padėtų tašką, norint išvengti įvairių spėlionių ar spekuliacijų vietoje.

S.Tamašauskienė išsakė ir savo, ir tarybos posėdžio transliaciją tiesiogiai stebėjusių šilutiškių  pasipiktinimą, kaip meras V.Laurinaitis vakarykščio tarybos posėdžio metus sureagavo į Etikos komisijos pirmininko J.Jatauto perskaitytų kolegialų kreipimąsi. Po jų pasipylė neetiški asmeniniai mero priekaištai J.Jatauto atžvilgiu. A.Kurlianskas pridūrė, kad visuomenėje nemažai kalbama apie pašaipas, ieškoma būdų jų išvengti. O tuo tarpu aukščiausi Šilutės politikai nevengia pašaipų kitų atžvilgiu. Juo labiau, naudojantis viršesne savo padėtimi.

Baigė spaudos konferenciją Šilutės tarybos opozicija paaiškinimu, kad nuo vakar, kaip ir buvo planuota buriantis prieš metus, pasikeitė opozicijos lyderis. Nuo šiol juo yra Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų Šilutės skyriaus pirmininkė S.Tamašauskienė. Ji perėmė šias pareigas iš Liberalų sąjūdžio atstovo Algirdo Gečo. Jį S.Tamašauskienė, įvardino jį kaip gerą politikos mokytoją. Tuo pačiu politikai prisiminė savo nudirbtus darbus – sprendimus, kurie jie kėlė, nors ir nebuvo išgirsti.

Be the first to comment on "Neatmetama galimybė į teismą paduoti Vyriausiąją rinkimų komisiją"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*