Naftininkai ir toliau siekia savo tikslo

Į šį mėnesį vyksiančio Šilutės rajono Savivaldybės tarybos posėdžio darbotvarkę vėl bus įtrauktas sprendimo projektas dėl ketinimo UAB „Minijos nafta“ Kintuose, Kuršių marių pakrantėje, pradėti su naftos gręžiniais susijusius darbus.

Toks klausimas bus aptariamas rytoj vyksiančiame Ekonomikos ir finansų komiteto posėdyje. Parengtas sprendimo projektas trumpas „pritarti  UAB „Minijos nafta“ naftos gavybos Gargždų licencinio ploto pietvakarinėje dalyje (Kintų objekte) poveikio aplinkai vertinimo ataskaitai“. Tai suteiktų galimybę pradėti čia darbus.

Tačiau tam, gindama savo bei visos Lietuvos žmonių interesą gyventi natūralioje aplinkoje, prieštarauja Kintų bendruomenė. Į ne kartą siūlytus sprendimo variantus, naftininkai nereaguoja. Tą šiandien dar kartą patvirtino Kintų seniūnas Antanas Kližentis, sakydamas, kad su naftininkų atstovais kintiškiai kalbėjo daugiau, kaip prieš metus laiko.

Galima būtų priminti, kad kintiškiai siūlo alternatyvų variantą, kuris visą laiką yra ignoruojamas. O kiek pakoreguotos PAV ataskaitos yra rengiamos tik jau trylika metų naftininkų numatytai vietai Kuršių marių pakrantėje.

Šių metų sausio mėnesį vykusiame Šilutės rajono Savivaldybės tarybos posėdyje jau buvo nepritarta „Minijos naftos“ užsakymu parengtos poveikio aplinkai vertinimo ataskaitai. Tuomet Šilutės rajono meras Vytautas Laurinaitis posėdyje sakė, kad „kol nebus suderinta su bendruomene, kol nebus tenkintini bendruomenės poreikiai – Taryba niekada nepritars tokiems sprendimams“. Apie tai buvo rašyta „Šilutės r. Savivavldybės taryba nepritarė „Minijos naftos“ atėjimui į Kintus“.

Nauju sprendimu Savivaldybės tarybai siūloma pritarti PAV ataskaitai, tačiau su kintiškiais ir vėl niekas nebendravo, bendrų sąlyčio taškų neieškojo.

Čia būtų galima dar atkreipti dėmesį į šios sprendimo aiškinamąjį raštą (žiūrėti čia). Trečiame jo punkte kalbama, kokių pozityvių rezultatų laukiama. Projekto rengėjai rašo, kad „patvirtinus UAB „Minijos nafta“ PAV ataskaitai, Aplinkos apsaugos agentūra galės priimti sprendimą“. Tuo tarpu į standartinį klausimą „galimos neigiamos priimto projekto pasekmės ir kokių priemonių reikėtų imtis, kad tokių pasekmių būtų išvengta“ – atsakymas tėra trumpas – „nėra“. Nors per trylika metų jau kalnai popieriaus surašyta apie galimas neigimas pasekmes pamaryje gyvenantiems žmonės, jų sveikatai, turtui, gamtai bei ekologijai.

Pačios PAV ataskaitos, kurią turi taryba tvirtinti, nėra. Bent jau oficialioje savivaldybės svetainėje.

Be the first to comment on "Naftininkai ir toliau siekia savo tikslo"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*