Meras atmušinėjo opozicijos paleistus kamuoliukus

Tiksliau – atsakinėjo į Šilutės rajono savivaldybės tarybos opozicijos praėjusią savaitę spaudos konferencijoje išsakytus priekaištus. Praėjusį trečiadienį opozicija labiau konkretizavo tai, kas jau Sandros Tamašauskienės lūpomis buvo išsakyta baigiantis vasario mėnesio Šilutės rajono tarybos posėdžiui.   

Kaip sakė šiandien į spaudos konferenciją žiniasklaidos atstovus pakvietęs Šilutės rajono meras Vytautas Laurinaitis, opozicijos pateikta informacija nebuvo tiksli ir ne visa tai atspindi tiesą, todėl Šilutės rajono vadovai nori „įnešti tikslumo, aiškumo ir tiesos“. Tai šiandien padarė pats meras V.Laurinaitis, Savivaldybės administracijos direktorius Sigitas Šeputis bei Direktoriaus pavaduotojas Virgilijus Pozingis. O greta mero sėdėjęs jo pavaduotojas Algis Bekeris beveik nekalbėjo.

Pradėdamas savo kalbą, meras V.Laurinaitis sakė, kad nori paaiškinti dėl keturių dalykų. Pirmiausiai apie opozicijos siūlymą dėl kelio į Rusnę. Ir nors, mero nuomone, jau daugeliui nusibodo apie tai girdėti, tačiau pažadėjo apie tai kalbėti be emocijų – tiktai faktais. Antras paaiškinimo reikalaujantis dalykas – viešieji pirkimai. Taip pat buvo numatyta paaiškinti ir Liutauro Indriuškos, buvusio Šilutės pirminio sveikatos priežiūros centro (PSPC) vadovo, atleidimą nuo pradžios iki pabaigos „be emocijų, o tik faktais“. O taip pat pakalbėti dėl Opozicijos lyderei Sandrai Tamašauskienei mestų įžeidžiančių frazių – meras argumentavo, kodėl tokios frazės buvo pasakytos.

Kelias į Rusnę    

V.Laurinatis pradžioje perskaitė keletą minčių iš opozicijos pareiškimo dėl Rusnė kelio „savivaldybės meras ir administracijos vadovai, dangstydami laiku nepadarytus jų pačių darbus, manipuliuodami informacija ėmė ieškoti kaltų. Tai pasėjo neapykantą bendruomenėje ir supriešino pavargusius nuo paskutiniais metais nesibaigiančių potvynio gyventojus ir kai kuriuos bendruomenė narius“.

Mero nuomone, šitas teiginys vertas teisėsaugos įvertinimo, nes iš karto yra teigiama, kad nepadarė kažkokių darbų. V.Laurinaitis aiškino, kad Savivaldybė neturėjo ir negalėjo atlikti PAV (Poveikio aplinkai vertinimo procedūros – aut.p.), nesuderinusi su Automobilių kelių direkcija. Tam savivaldybė neturėjo jokių galimybių, nes kelias nėra savivaldybės objektas. O kelio „išėmimo“ iš Nemuno dėlto regioninio parko teritorijos procedūra 6-7 mėnesiams būtų sustabdžiusi visus dabar jau pradedamus darbus. Kai Savivaldybės vadovai pasidomėjo esama situacija, Automobilių kelių direkcijoje buvo pasakyta, kad pagalbos dabar nereikia: nupirktas projektavimas, o ten viskas įvardinta – medžiai bus išpjauti, kelias išplatintas ir estakada pastatyta.

Audrius Endzinas šitą siūlymą „išimti“ kelią atnešė, mero nuomone, gal vasario pradžioje. Bet tuomet buvo atsakyta, kad tai klaidingas žingsnis, užtęsiantis laiką ir atitolinantis kelio renovaciją. O opozicija tai pateikė dar kartą, kaip realybę.

Baigdamas šią dalį meras V.Laurinaitis sakė manantis, kad tie nariai, kuris pasirašė tą kreipimąsi, tenorėjo pakartotinai savivaldybę įtraukti į visą procedūrą, kad būtų sutrukdyta normaliai darbų eigai.

Viešieji pirkimai

Apie juos paaiškino Administracijos direktorius S.Šeputis. Vasario mėnesį buvo paskelbtas Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) pirkimo vertinimo išvada, kur vertintas Melioratorių alėjos ir Aukštaičių gatvės apšvietimo darbų pirkimas. Toje išvadoje „atsižvelgiant į tai, kad pagal perkančios organizacijos pateiktą informaciją pirkimų sutartis įvykdyta 71,95 %, tarnybos nuomone nėra proporcinga nutraukti pirkimo sutartį“. Ten taip pat minima, kad galimai buvo pažeisti proporcingumo principai. Ir paaiškinimas, kad VPT nereikalauja apskųsti sutarties, tik konstatuoja, kad lyg savivaldybė vykdydama pirkimus taikė aukštesnius kvalifikacinius reikalavimus, tuo lyg ir viršijo tokiam darbui atlikti būtiną reikalavimą

Tai paaiškinęs S.Šeputis sakė, kad „visi skaito išvadą taip, kaip nori skaityti – visokių atsiliepimų yra“. Todėl jis kreipėsi į advokatų kontorą, kaip tokia galimybė yra numatyta VPT vasarį skelbtose išvadose. Advokatai patvirtino, kad savivaldybės nustatytos Viešųjų pirkimų taisyklės, kurias 2015 ir 2016 metais tikrino Klaipėdos Specialių tyrimų tarnyba, nepažeidžia Viešųjų pirkimų įstatymo. Tad minėtu atveju taikytos taisyklės dėl mažos vertė viešųjų pirkimo organizavimo, neprieštarauja įstatymams.

O šį aiškinimą baigė Direktoriaus pavaduotojas V.Pozingis, primindamas, kad savivaldybė turėjo atvejį dėl vieno Šilutės darželio remonto, kai darbų rangovui nebuvo keliamai aukštesni kvalifikaciniai reikalavai. Viskas baigėsi tuo, kad rangovui nesugebėjus tinkamai atlikti remonto, darbus reikėjo skubiai pirkti iš kitų.

Apie Liutaurą Indrušką

Kita pasisakymo dalimi V.Laurinaitis ėmė kalbėti apie Liutaurą Indrušką. Opozicija priekaištauja merui, jog dėl jo atleidimo Savivaldybė patyrė finansinių nuostolių ir reikalauja mero asmeniškai padengti juos, nes teismas pripažino vadovo atleidimą neteisėtu. V.Laurinaitis sakė, kad po to, kai Šilutės PSPC direktoriumi tapo L.Indruška, kone iš karto prasidėjo darbuotojų skundai. Savivaldybei Šilutės PSC darbuotojai skundėsi dėl netinkamo vadovo elgesio „nesprendžia problemų, yra arogantiškas, nesusikalbame“. Šilutės PSC darbuotojai dėl L.Indriuškos kreipimėsi į Klaipėdos profesinių sąjungų pirmininką. Išnagrinėjęs padėtį, jis pasiūlė Savivaldybės administracijai spręsti dėl L.Indruškos tinkamumo eiti šias pareigas.

Apie prastą padėtį įstaigoje kalbėta ir Šilutės PSPC Stebėtojų taryboje, kuri tai pat turėjo vadovui priekaištų. 2016 metais Šilutės rajono savivaldybės taryba atleido L.Indriušką. V.Laurinaitis priminė, kad tai buvo apskųsta ir Šilutės apylinkės teismas pripažino, kad tai perteklinis sprendimas, nes vadovaujantis Viešųjų įstaigų įstatymu tai gali padaryti pats meras. Mero potvarkiu L.Indriuška ir buvo atleistas. Bet situacija įstaigoje nepasikeitė. Šitas sprendimas apskųstas, bet Šilutės apylinkės teismas paliko jį galioti. Klaipėdos apygardos teismas ir Aukščiausias teismas vadovavosi jau ne Viešųjų įstaigų, o Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymu. O ten sakoma, kad reikia atleisti pagal Darbo kodeksą. 2017 metais ši nuostata buvo pakeista. Bet procedūra prasidėjo 2016 metais. Tai teisinis nesusikalbėjimas, mano Šilutės meras.

O baigė V.Laurinaitis šią dalį sakydamas, kad dėl to nejaučia nei moralinės, nei finansinės kaltės, nes šiandien su kitu vadovu įstaiga dirba gerai. O pabendravus su kolektyvu teko įsitikinti – atmosfera yra Šilutės PSPC dabar normali, darbinga, mikroklimatas geras. Situacija dabar ten yra gera – dabar sprendžiama, kaip pritraukti daugiau pacientų.

Apie įžeidimą

Meras pradėjo, kad „visi mes esam tarybos nariai ir politikai. Ir jeigu svarstomas savivaldybės biudžetas, kur daug darbo įdėjo Administracijos direktorius, pavaduotojas, administracija, skyriai – visų įstaigų vadovai derino biudžetus, kad būtų optimalus, kad būtų sudėliotas palankiom sąlygom, pasakyti opozicijos lyderei tris žodžius, kad tai nesuderinta su savivaldybės strateginiu plėtros planu, taip gali pasakyti bet kuris pilietis. Sutinku, kad S.Tamašauskienei sudėtinga, ji nesupranta to biudžeto dokumento, bet gali kolegų pasiklausti.

Suprantu liberalų sąjūdžio atstovo Algirdo Gečo, taip pat iš opozicijos, pakomentavimas. Jiems atrodo šioje eilutėje per mažai lėšų, gal šitai įstaigai skyrėme per mažai lėšų. Bet Administracijos direktorius paaiškino, dėl ko taip yra. Biudžetas buvo išanalizuotas. Bet neišanalizavus jo ir nesuprantant, kas ten yra parašyta, pasakyti tris žodžius, kad nesuderinta su strateginiu plėtros planu… tai ir pasakiau tai lyg būtų pasakyta, kad nebalsuosiu už biudžetą, nes meras šiandien negražiai apsirengęs. Tai tas pats. Negalima taip nesiskaityti su Administracijos darbu. Žmonės įdėjo daug pastangų, kol suformavo tokį biudžetą, kad visos įstaigos yra patenkintos“. Meras sakė, kad iš opozicijos lyderės turėjo būti išsamesnis, o ne niekinantis administracijos darbą vertinimas.

Baigdamas šiuos paaiškinimus Šilutės meras kalbėjo, kad pateikė Etikos komisijai skundą dėl S.Tamašauskienės elgesio. Nes mano, kad nėra tinkamas opozicijos elgesys. Opozicija turėtų teikti konkrečius siūlymus. „Kažko nepadarom – kritikuokit. Bet iš piršto išlaužti klaidingą informaciją yra negražu. Tuo yra menkinama savivaldybė“.

Šilutės rajono vadovams atsakant į klausimus dar buvo kalbama apie autobusų parką, ten užterštą gruntą. Pagal dabar esančias tyrimo išvadas, jis nėra labai stipriai užterštas, o ir teršalai lakūs – garuojantys. Tad jis yra tinkamas tvarkant Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centrui ir šią savaitę turėtų prasidėti jo išvežimas ten. Paklausit dėl būsimo prekybos centro, vadovai nieko konkrečiai nenorėjo sakyti, nes rengiamos sutartys dar nėra nepasirašytos. Tik A.Bekeris užgarantavo, kad naujasis prekybos centras tikrai atsidarys gruodžio 10 dieną.

Sp_konf

Be the first to comment on "Meras atmušinėjo opozicijos paleistus kamuoliukus"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*