Laukia nelengvas pasirinkimas

Katras kandidatas po sekmadienio ruošis priesaikai Seime ant Lietuvos Konstitucijos?

Sprendimą reikės priimti jau šį sekmadienį, per antrąjį rinkimų į Seimą turą. Savo balsą bus galima atiduoti arba už Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos kandidatę Sandrą Tamašauskienę, arba už Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovą Alfredą Stasį Nausėdą. Tai neįprasta situacija, nes pasirinkti reikės tarp vietos politikų, o ne tarp norinčiųjų atstovauti šilutiškius iš kitur atvykusiųjų – tie „krito“ pirmajame rinkimų ture.

Kandidatai

Abu kandidatuojantys asmenys – politikos naujokai, su skirtinga gyvenimo bei politine patirtimi. Tiek S.Tamašauskienė, tiek A.S.Nausėda pirmą kartą į aktyviąją politiką įsijungėprieš metus – tapo Šilutės rajono savivaldybės tarybos nariais. Tuo pačiu metu abu varžėsi pirmą kartą rengiamuose tiesioginiuose merų rinkimuose. Pastarųjų rinkimų metu A.S.Nausėda atstovavo Socialdemokratų partiją, ir tuokart jam sekėsi geriau nei S.Tamašauskienei – jis tik šešiomis dešimtosiomis procento atsiliko nuo antrosios vietos „laimėtojo“. Panašu, kad tuomet jam pritrūko tik partijos paramos – sklandė kalbos, kad jos nariai buvo kviečiami balsuoti už kitą kandidatą į merus. Po rinkėjų reitingavimo per savivaldos rinkimus A.S.Nausėda tapo Socialdemokratų partijos sąrašo lyderiu.

Nors rinkėjų balsais socialdemokratų partija Savivaldybės tarybos rinkimuose iškovojo pirmąją vietą ir pelnė šešias vietas 25 narių taryboje, tačiau A.S.Nausėdai vietos politinėje savivaldybės vadovybėje neatsirado. Net ir savivaldybės Tarybos Teritorijų ir kaimo reikalų komiteto pirmininku buvo paskirtas jaunas kitos partijos politikas, o ne patyręs buvęs ilgametis savivaldybės Kaimo reikalų skyriaus vedėjas A.S.Nausėda.

Galbūt kada nors A.S.Nausėda viešai paatviraus, kodėl neseniai palikęs socialdemokratus jis tapo valstiečių partijos kandidatu į Seimą.Tačiau, sekant rajono politinius įvykius, neatrodo, kad Šilutės socialdemokratai toliaregiškai vykdo politiką. Pirmas ryškus to požymis – rinkėjų valia smukimas į trečiąją vietą partijų eilėje prieš savaitę vykusiuose Seimo rinkimuose, kai per savivaldos rinkimus, sulaukę kiek daugiau nei pusės rinkimuose dalyvavusių rinkėjų balsų, buvę pirmieji partijų varžytuvėse.

S.Tamašauskienė – prieš kiek daugiau nei metus tapo Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos Šilutės skyriaus lydere. Tam prireikė įdėti nemažai pastangų. Tada ne vienas rajono konservatorius (gyventojai taip pat) piktinosi tuomečiu partijos vadovu, kuris savo asmeniniams interesams buvo pajungęs šios partijos – savivaldybės frakcijos tarybos narius. Pasitikėdami lyderiu bei kai kurie būdami su juo kitaip susaistyti,o gal tiesiog labai menkai gaudydamiesi politikoje, jie tapo savotiškais rajono konservatorių pirmininko politiniais įkaitais. Neapsikęsdami tokios piktinančios padėties, Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos nariai partijos Šilutės skyriaus vairą patikėjo tuomet tik partijos viduje žinomai jaunai politikei S.Tamašauskienei. Atrodo, kad tai buvo geras ir naudingas sprendimas: po metų matome šio atsinaujinimo rezultatus – ryžtingai pasielgę konservatoriai pelnė žmonių palankumą. Tai antroji vieta partijų eilėje per Seimo rinkimus (po valstiečių). O pati skyriaus pirmininkė S.Tamašauskienė pateko į antrą Seimo rinkimų turą.

Pasirinkimas

Taigi – rinktis sekmadienį reikės. Abu dėl Seimo nario besivaržantys kandidatai ryškiausiai matomi rajono politikoje. Aiškiausiai, kai kas mėnesį dalyvauja Savivaldybės tarybos veikloje: savaitę prieš paskutinį mėnesio ketvirtadienį vyksiantį Tarybos posėdį – Tarybos komitetuose ir per jį.Čia tarp jų yra skirtumas – A.S.Nausėda priklauso politinei daugumai. Joje liko net ir pastaruoju metu iš socialdemokratų tapęs valstiečiu, nes ir vieni, ir kiti, kartu su partija „Tvarka ir teisingumas“, sudaro daugumą. O štai S.Tamašauskienės vadovaujami konservatoriai bei liberalai priklauso oponuojančiai pusei – dirba opozicijoje.

A.S.Nausėda gilinasi į Teritorijų ir kaimo komitete pateiktus svarstyti sprendimus, o S.Tamašauskienė – Socialinio reikalų komitete. Gal todėl, kad čia sprendžiami socialiai jautresni klausimai, pedagogė konservatorių lyderė jame reiškiasi labai aktyviai. Į posėdžius S.Tamašauskienė ateina gerai įsigilinusi į projektus. Neaiškias jų vietas, ar galimas pasekmes priėmus vieną ar kitą sprendimą, aiškinasi komitete. Tą patį pasakyti galima ir apie jos aktyvumą Tarybos posėdžiuose – politikė įvairiais būdais reiškia savo, partijos ar opozicijos nuomonę. Yra pateikusi ne vieną paklausimą merui, administracijos direktoriui, taip pat vis domisi, kodėl nesprendžiamas ar kitaip sprendžiamas rajono gyventojams svarbus sprendimas. Nors tie klausimai ar paklausimai ne visada būna išmintingai pateikiami, tačiau tai verčia rajono valdžią vienaip ar kitaip į tai reaguoti.

Kalbant apie A.S.Nausėdą, situacija šiek kiek kitokia. Per Teritorijų ir kaimo komiteto posėdžius jis dažnai būna aktyvus, aiškinasi sprendimų pasekmes. Tačiau Tarybos posėdžių metu savo nuomonę reiškia tik balsuodamas. Įsimintinesnis jo pasisakymas buvo prieš kelis posėdžius, kai perskaitė pareiškimą, jog palieka socialdemokratų frakciją. Gal tokį nedidelį šio politiko aktyvumą lemia jo ilgas buvimas Kaimo reikalų skyriaus vedėju, kai Savivaldybės Tarybos posėdžių metu būdavo kitoje pusėje – atsakingas už sprendimų rengimą ar jų vykdymą.O gal lemia kitos priežastys. Pabendravus su juo prieš posėdžius (ar po jų) atrodė, kad neblogai žino sprendimų esmę. Tačiau panašu, kad, būdamas drausmingas partijos narys, tiesiog negali kitaip elgtis.

Kadangi abu yra savivaldybės Tarybos nariai ir tikrai kažkuris taps Seimo nariu, šiek tiek keisis Šilutės r. savivaldybės tarybos sudėtis – į didžiąją politiką išvykusį partijos narį keis už jo savivaldybių tarybų sąraše buvęs politikas. Jei sekmadienį rinkimus laimėtų A.S.Nausėda, tai socialdemokratai vėl susigrąžintų frakcijos narį, nes palikdamas socialdemokratus, jis tapo trečiuoju valstiečių frakcijos nariu. Abi šios partijos šiuo metu sudaro politinę daugumą, bet ką gali žinoti, kas gali būti po kurio laiko.

A.S.Nausėdą pakeistų socialdemokratas Saulius Vytuvis. Jis yra buvęs Tarybos nariu, pasižymėjo partine drausme, tad netikėtumų iš jo neturėtų niekas laukti.

Jei rinkėjų valia į Seimą dirbti Tėvynės labui išvyktų S.Tamašauskienė, ją pakeistų taip pat Taryboje parėjusią kadenciją dirbusi Albina Bumblauskienė. Ji buvusi tuomečio konservatorių partijos lyderio rėmėja, pasidavusi jo politinei įtakai. A.Bumblauskienė Tarybos veikloje taip pat nepasižymėjo ypatingu aktyvumu, nors ne vienu atveju turėjo aiškią savo nuomonę.

Taigi, kuris kandidatas vertas tarpi Seimo nariu? Nelengvas klausimas, nelengvas ir apsisprendimas. Tačiau rinkėjų valia jis vis vien bus padarytas ir po sekmadienio rinkimų politinis žemėlapis galutinai išryškės ne tik sostinėje, bet šiek tiek keisis ir Šilutėje.

Belieka laukti savaitgalio ir nelikti nuošalyje. Būtina ateiti balsuoti viliantis, jog gyvensime taip, kaip nusipelnėme. Ir neleisti, kad kažkas kitas nulemtų mūsų ateitį.

Be the first to comment on "Laukia nelengvas pasirinkimas"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*