Kokias problemas į Seimą atveža A.S.Nausėda 

Kol kas naujai išrinkto Seimo kasdienis darbas dar neįsisuko – Vyriausioji rinkimų komisija dar nepatvirtino rinkimų rezultatų, išrinktieji seimūnai dar nedavė priesaikų. Dabar tik politinių partijų viršūnės sprendžia įvairių sąjungų bei koalicijų galimybes. Tad prieš išvykstant į Vilnių pavyko pakalbinti Šilutės rinkimų apygardoje išrinktą Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovą Alfredą Stasį Nausėdą.

Ketverius metus Seime šilutiškius atstovausiantis A.S.Nausėda – ūkininkas. Jis valdo 130 ha nuosavos žemės, laiko 50 karvių bandą, o įvairaus prieauglio turi apie 120 „galvų“ ir pats save priskiria prie smuklesnių ūkininkų. A.S.Nausėdos turimas ūkis – šiuolaikiškas ir modernus, jame dirba keturi žmonės. Tad naujasis Seimo narys išties teisę kalbėti kaimo žmonių vardu. Be to, daugelį metų jis dirbdo Šilutės rajono savivaldybės Kaimo reikalų skyriaus vedėju, taigi, puikiai žino ir ne vieną su žemės ūkiu ar su kaimo žmonių gyvenimu susijusią problemą.

Paklaustas, kaip po rinkimų maratono jaučiasi, A.S.Nausėda buvo atviras. „Šis etapas nebuvo toks sunkus palyginti su ta atsakomybe, kuri laukia ateityje. Visų pirma, tai didelė atsakomybė“, – kalbėjo šilutiškis apie numatomą darbą Parlamente bei dėkojo šilutiškiams, sekmadienį balsavusiems už jį. Politikas visiškai pasirengęs darbui ir, anot paties, Seime taip pat atstovaus ir tuos rinkėjus, kurie sekmadienį balsavo už kitą kandidatę. Nuo šiol Alfredas Stasys Nausėda – visų Šilutės krašto žmonių atstovas, neskirstantis žmonių pagal partijas ar simpatijas joms.

Kalbėdamas apie dabartinę Seimo derybinio laikotarpio situaciją, ją apibūdino kaip sudėtingą, kai daugeliui būtina perlipti per asmenines ambicijas. „Žmonių viltys įdėtos į tave. Ir tu niekaip to negali atsikratyti. Vieni atstovauja vienai daliai, kiti – kitai, bet būtina surasti visumą“, – kalbėjo išrinktasis parlamentaras.

Paklausus, su kuo„valstiečiams“ būtų tikslingiausiai sudaryti koaliciją, A.S.Nausėda sakė, kad, jo nuomone, geriausias variantas – sąjunga su socialdemokratais. Pasak politiko, su konservatoriais sudėtinga – labai jau kietos ir sunkiai pajudinamos jų pozicijos.

Vis dėlto vienokį ar kitokį sprendimą turės priimti partijų viršūnės. O išlydint šilutiškių atstovą į sostinę buvo labai įdomu sužinoti, su kokiu bent trijų pagrindinių problemų „bagažu“ į Vilnių Seime jas spręsti išvažiuoja mūsų atstovas.

Pirmoji problema, anot A.S.Nausėdos, būtinybė grįžti prie žemės išnaudojimo. Pasak jo, Lietuvoje pagal tiesioginę paskirtį jos naudojama tik apie 30 procentų. Likusi dalis – didžiulis neišnaudojamas rezervas. Pasitikslinus, kad gal tik mūsų užliejamų pievų rajone tokia padėtis, parlamentaras paneigė tai įvardindamas skaičiais: „Pas mus dar laikoma 0,3 sąlyginio gyvulio hektare. Tačiau yra rajonų, kur tėra tik 0,1 gyvulio. Tuo metu Europos Sąjungos vidurkis – 1,7. Tai neišnaudota potencija“.

Pagamintai žemės ūkio produkcijai būtina rasti rinkas ir ją eksportuoti. Kaip sektiną pavyzdį paminėjo Olandiją. „Valstybė nedidelė, žemė atkovota iš jūros. Bet požiūris į dirbančius žmones kitoks: ten 238 milijardus dolerių sudaro žemės ūkio eksportas. O ką mes eksportuojam?“, – retoriškai klausė A.S.Nausėda. Anot jo, į žemės ūkio rinkų paiešką aktyviai turėtų įsijungti valstybė. Taip šiandien elgiasi ir minėtos Olandijos, ir daugelio kitų Europos bei pasaulio šalių vyriausybės bei diplomatai.

Kita problema, kurią įvardino parlamentaras, – upių vandenų naudojimas. „Dabar visa tai palikta likimo valiai.Vis dėlto žmogaus ranka reikalinga. Negalima visko palikti savieigai. Jei jau dabar su valtimi nebegalima išplaukti į marias, būtina galvoti. Pamąstykime ir apie žuvį. Žinoma, pats lengviausias būdas uždrausti verslinę žvejybą. Bet reikia galvoti apie tai, kad žuvis dėl nevalomų ir neprižiūrimų upių vagų net nebeišplaukia iki aukštupio, o neršia mariose. Tad būtina problemos sprendimo ieškojimas“, – teigė A.S.Nausėda.

Tęsdamas temą apie žuvis, politikas teigė, kad turi būti sprendžiama, kaip turime elgtis su kormoranais. „Būtina apsispręsti, ar tai mūsų nacionalinis paukštis, kurį turime puoselėti ir maitinti, ar svarbiau medžiai, ar gamta. Dabar dažnai atrodo, kad aplinkosauga tampa svarbi pati dėl aplinkosaugos, bet ne dėl žmonių, ekonomikos“, – antrą problemą apibūdino A.S.Nausėda.

Trečioji problema – mokesčiai. „Jie turi skatinti žmones dirbti, o ne bijoti imtis verslo. Užregistruoja žmogus įmonę, kad paimtų kreditą technikai įsigyti. Dar nepradėjo nieko gaminti, o jau valstybė prašo mokesčių. Duokit žmogui susiformuoti, pradėti veiklą, įsukti kažkokią apyvartą. Turėtų būti mokesčių atidėjimo mechanizmas pradedantiesiems. Ne vienas girdėjome, kai parvažiavę vyrai iš Anglijospasakoja, kad ten trejus metus mokesčių nėra, o tave konsultuoja mokesčių inspekcija. Ir jie nelaiko tavęs priešu“, – pasakojo politikas.

Kalbėdamas apie kaimą ir gyvenimą ten, naujasis parlamentaras pateikė tokius skaičius: „Vienas dirbantis žemės ūkyje sukuria keturias darbo vietas mieste. Tai prekyba technika, trąšomis, veterinarinės paslaugos, elektros tiekimas. Ūkininkas labai didelis jos vartotojas. Statybinių medžiagų gamyba, jų pardavimas – miestiečiui to tiek nereikia. Kaime daug visko naudoja, ir tuo pačiu sukuria darbo vietas miestui“.

Apie dirbančiųjų žemės ūkyje kasdienybę pašnekovas pateikė ir daugiau faktų. „Šiandien kaime niekas su šake nebedirba, karvių rankomis nebemelžia. Traktoriai kompiuterizuoti, rodo, kiek racionaliai dirbi. Be to, kaime pagaminta produkcija perdirbama miete. Tad nemenkime žemės ūkio, nemenkinkime kaimo žmonių. Tai jie sukuria darbo vietas miestiečiams“, – sakė į Vilnių besirengiantis A.S.Nausėda.Visas šias problemas jis pasirengęs spręsti dirbamas Kaimo reiklų komitete.

Tai toli gražu ne viskas, kokias problemas bei galimus sprendimo būdus susitikus vardino šis į Seimą išrinktas Šilutės kaimo gyventojas, ūkininkas. Klausantis jo beliko tik pasidžiaugti, kad apie skaudulius tikrai žino ne iš kalbų ar nuogirdų. Puikiai žinome, kad Seimas – didžiulis ir labai sudėtingas valstybės valdymo mechanizmas. Jame turi būti atidžiai ir labai atsakingai derinami įvairūs teisės aktai ne tik pagal partinius, bet ir ekonominius dėsnius. Tad jeigu A.S.Nausėdai pavyks, radus bendraminčių, problemas išjudinti ar net išspręsti, gyvenimas mūsų šalyje turėtų keistis į teigiamą pusę. Lieka tikėti, kad į Seimą patekęs mūsų krašto atstovas bus vertas šilutiškių jam duoto pasitikėjimo. Tad palinkėkime parlamentarui A.S.Nausėdai sėkmės ir stiprybės sprendžiant Šilutės rajono ir visos šalies gyventojų problemas.

6 Comments on "Kokias problemas į Seimą atveža A.S.Nausėda "

  1. Nuomone | 2016-10-26 at 07:07 |

    Daugiau savo kiemo nemato.

  2. Sigitas G. | 2016-10-26 at 07:48 |

    Supranta teisingai, duog dieve jam sveikatos ir teisingos kompanijos toms problemoms spręsti.

  3. Sigitui | 2016-10-26 at 19:43 |

    Sigitai, su viena ranka duos, galėsite plukdyti turistus, su kita ranka atims. Karbauskis naikins verslo liudijimus, mokėsi pilna „katūške“.

  4. Pilietis | 2016-10-26 at 20:35 |

    Konkretu ir aišku. Jokių išvedžiojimų. Kad visi politikai taip šnekėtų…

  5. Na pagaliau bus dirbama žmonėms. Sėkmės.

  6. Puikiai išmiegojęs sušnekėjo, bet rezultatai ūkininkų naudai vargu ar pagerės. Poilgės kavos pertraukėlės, garsioji išmintis nusėda tik ten.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*