Išvyka į pamarį seimūnams turėjo būti naudinga

Trečiadienį išvažiuojamąjį posėdį Šilutėje surengė Seimo kaimo reikalų komitetas. Nors paskutinę akimirką ir sušlubavo šios išvykos iniciatoriaus Šilutės rajone į parlamentą rinkto Alfredo Nausėdos sveikata ir jis šiame posėdyje nedalyvavo, tačiau svečiams esamą situaciją pamaryje neblogai pristatė ir rajono valdžia bei žuvų ir žvejybos specialistai.       

Ši išvyka iš skirtingų Lietuvos vietų į Seimą išrinktų politikų vizitas turėjo būti naudingas ir jiems, ir mūsų krašto žmonėms. Nes parlamentarai iš pirmų lūpų išgirdo apie Nemuno deltoje esantį Šilutės rajoną ir su Lietuvos upių tėvo žemupio vandenimis susijusias problemas. Po posėdžio jie vyko aptartas ir problematiškas vietas pamatyti patys. Realus situacijos vaizdas turėjo būti daug kartų įtaigesnis, nei kad ir labai aiškus pasakojimas atvykusių į Seimą šilutiškių.

Didžiojoje Savivaldybės salėje, kur ir vyko išvažiuojamasis Kaimo reikalų komiteto posėdis, Seimo narius pasitiko Šilutės rajono meras Vytautas Laurinaitis bei kiti savivaldybės vadovai. Čia taip pat dalyvavo ir rajono ūkininkai, žemės ūkio darbuotojai, polderių priežiūrą vykdantys specialistai, žvejai bei žvejybos specialistai. O taip pat visi, kas norėjo išsakyti savo problemas.

Parlamentarai Šilutėje buvo supažindinti su dviem pagrindinėms problemomis: vandens – melioracijos situacija pamaryje ir tai, kas susiję su žuvimis bei žvejyba. Rajono žemės ūkio situaciją pristatė bei melioracijos padėtį paaiškino Šilutės savivaldybės kaimo reikalų skyriaus vedėjas Povilas Budvytis. Jis iškėlė nemažai problemų, susijusių su melioracijos reikalais. Tai vienas svarbiausių ir aktualiausių dalykų, nes Nemuno žemupiui, kur dėl jo įtakos padėtis gerokai keblesnė, nei kituose rajonuose, valstybės dėmesys bei finansai skiriami kone vienodi. Be to, vedėjas sakė labai nerimaujantis dėl planuojamos polderių sistemos privatizavimo. Jis paaiškino, o jį vėliau papildė ir meras V.Laurinaitis bei kiti specialistai, kad tai būtų didelė klaida. Šią nuo potvynių saugančią sistemą, anot pasisakančiųjų, reikėtų iš vis paskelbti valstybės strateginiu objektu. Seimo nariai išgirdo ne vieną labai aiškų argumentą, kodėl netikslinga visa tai privatizuoti. Atrodė, kad atsakymai parlamentarus įtikino, tad belieka laukti, kaip tai atsispindės teisės aktuose.

Apie žuvis, žvejybą bei su tuo susijusias problemas labai vaizdžiai ir argumentuotai Seimo nariams dėstė rusniškis, ichtiologijos mokslų daktaras, Arvydas Švagždys. Jis pristatė tris savo srities problemas, kurios savo ruožtu vėl kelia kitas, naujas. Pirmoji – tai kasmet vis labiau seklėjanti Nemuno delta. Tai ne tik sunkina laivybą, bet ir žuvų migraciją. Savo ruožtu, tai nesugauta žuvis, negautos pajamos bei mažėjančios darbo vietos. Antra – polderių sistema nėra palanki daugeliu verslinių žuvų. Trečioji – ypač vertingų žuvų – ungurių – mažėjimas. Anot A.Švagždio, vykdomi darbai jų populiacijos didinimui, t. y. veisimui, kam valstybė skiria nemažas lėšas, yra organizuojama netinkamai. O dažnai ir nesivadovaujant mokslininkų rekomendacijoms bei patarimais. Be to, anot mokslininko, kartais tariamas gamtos saugojimas ne tik kad neduoda naudos, bet ir daro žalą jai pačiai. O tuo pačiu ir kelia naujas ekonomines problemas.

Šilutės rajono meras V.Laurinaitis taip pat išsakė keletą pastabų. Jis kalbėjo apie vis atidėliojamą Pakalnės bei Rusnaitės upių žiočių dugno valymą. Tai sunkina ne tik žuvų migraciją, bet net ir nedidelių laivų plaukiojimą. Teisinių dalykų parengti ir tai pagaliau išspręsti, nors rajono vadovai ir deda nemažai pastangų, vis neranda laiko ar priežasčių Aplinkos ministerijos specialistai.

Seimo nariai diskutuodami žadėjo surengti bendrą Aplinkos komiteto bei Kaimo reikalų komitetų posėdžius, nes gamtos saugojimas neturėtų peržengti sveiko proto ribų.

Politikai išvažiavo pilni įspūdžių. Lieka laukti, kada bus imamasi tobulinti ar taisyti teisės aktus, kad Lietuvoje būtų ne tik gražu, bet ir patogu gyventi.

Be the first to comment on "Išvyka į pamarį seimūnams turėjo būti naudinga"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*