Ima ryškėti politinės dėlionės kontūrai

Vieta reklamai dar tuščia.

Tiksli rinkimų į savivaldybių tarybas data dar nėra nustatyta. Tačiau, jei lygintume pagal prieš ketverius metus vykusius, galima manyti, jog Seimas juos gali paskelbti 2019 metų kovo 4 dieną.

Nors iki savivaldos rinkimų tik kiek mažiau nei metai, tačiau vietos politikai jau juda, bruzda bei skaičiuoja galimus politinius ėjimus. Ryškiausiai ima matytis galimi kandidatai į Šilutės rajono merus. Kai kurie jau tiesiogiai žinomi, apie kitus, matant tam tikrus jų žingsnius, galima pradėti galvoti. Labai tikėtina, kad dalis būsimų pretendentų į šias pareigas dar lūkuriuoja politiniame rūke, galimų konkurentų ėjimus skaičiuoja, argumentus politinei kovai renka.

Aiškūs ir žinomi

Apie dalyvavimą tiesioginiuose merų rinkimuose įvairiomis formomis yra jau pareiškę trys kandidatai – Vytautas Laurinaitis, Algirdas Gečas ir Sandra Tamašauskienė. Šie politikai nėra naujokai politikoje. Pirmieji du – V.Laurinaitis bei A.Gečas – patyrę politikai, Šilutės rajono taryboje darbuojasi jau ne vieną kadenciją. S.Tamašauskienės tiesioginė politinė patirtis tarp šių kandidatų mažiausia – ji pirmą kartą yra Šilutės rajono savivaldybės tarybos narė.

Šie asmenys yra lyderiai ir savo partijose: V.Laurinaitis partijos Tvarka ir teisingumas Šilutės skyriaus pirmininkas, A.Gečas – Lietuvos liberalų sąjūdžio Šilutės skyriaus pirmininkas, o S.Tamašauskienė – Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų Šilutės skyriaus pirmininkė, naujai trečiajai kadencijai vėl išrinkta praėjusį savaitgalį.

Šiaip jau konservatoriai pirmieji pateikė paraišką būsimiems rinkimams. Dar sausio mėnesio pradžioje Šilutės skyrius savo tarpe iškėlė tris galimus kandidatus į merus. Galutinis sprendimas buvo priimtas balandžio viduryje – slaptai balsuojant ir paaiškėjo, kad šios partijos žmonės mero poste labiausiai norėtų matyti būtent S.Tamašauskienę. Apie visa tai buvo pasidalinta viešojoje erdvėje. Tuo tarpu platesnės informacijos apie kitų partijų virtuves, niekur oficialiai nebuvo – kiekviena politinė jėga renkasi sau labiau priimtinus ėjimus.

Ryškėjantys kontūrai

Nors niekur per daug tiesiogiai nekalba ir apie savo ketinimų nesiafišuoja, panašu, kad į merus taip pat kandidatuos šios kadencijos Savivaldybės tarybos narys Arūnas Pupšys. Taip galima manyti iš jo pasirodymų rajono žiniasklaidoje. Nuo metų pradžios dienos šviesą išvydo jau trys straipsniai, kuriuose šis Lietuvos socialdemokratų partijos Šilutės skyriaus narys reiškia savo požiūrį į vykstančius rajone procesus.

Socialdemokratai – Šilutės tarybos politinės daugumos dalis. Tad vienas iš A.Pupšio pareiškimų užkliuvo Šilutės merui V.Laurinaičiui. Tarybos posėdžio metu jis nusistebėjo šiuo politiku, kuris viename iš tekstų išsakė gan kritines pastabas rajono tarybos atžvilgiu.

Galima būtų dar prisiminti, kad A.Pupšys, atsilaisvinus mero pavaduotojo vietai, kandidatavo į šias pareigas. Tačiau suskaičiavus slapto balsavimo biuletenius, paaiškėjo, kad jis nesurinko reikiamo balsų skaičiaus, kad užimtų šias pareigas. Kad Tarybos opozicija jo kandidatūros nepalaikė – lyg ir natūraliai aišku, tačiau už jo kandidatūrą tuomet nebalsavo ir politinės daugumos atstovai.

Tad tie vieši ir nepigiai kainuojantys trys A.Pupšio pasisakymai ir leidžia daryti prielaidą, kad į būsimą rinkimų kovą yra rimtai investuojama.

Politinė panorama  

Per pirmuosius 2015 metais vykusius tiesioginius merų rinkimus dalyvavo 9 ir 8 kandidatai. Devyni – per kovo 1-ąją rinkimus. O dėl užfiksuotų pažeidimų birželio 6 dieną surengtuose pakartotiniuose rinkimuose – 8 kandidatai. Nors ir buvo nemaža antro „bandymo“ kaina, tačiau tai leido aiškiau tuomet pamatyti politinę Šilutės panoramą.

Tuomet valstybėje „ant bangos“ buvę socialdemokratai ir vienu, ir antru atveju gavo daugiausiai mandatų Šilutės taryboje. Tačiau jų kandidatai į merus tie rinkimai nebuvo sėkmingi. Nors per pakartotinus jie pakeitė kandidatą, kuris pasirodė žymiai geriau, nei partijos lyderis, tačiau vis tiek liko tik trečias. Nesėkmingi buvo ir kitų politinių partijų vadovų bandymai tapti Šilutės merais. Plačiai nesigilinant į prieš keletą metų vykusius pakartotinus rinkimus, akivaizdi yra viena tiesa – daugiausiai šansų ir galimybių turi visuomenėje žinomas ir populiarus politikas. Ir pirmu, ir antru atveju pergalę pelnęs dabartinis Šilutės rajono meras V.Laurinaitis rinkėjus, matyt, patraukė savo asmenybe. Žinoma, prisidėjo ir partijos palaikymas: Tvarka ir teisingumas pagal iškovotų mandatų skaičių buvo antra.

Laiko iki savivaldos rinkimų liko ne taip jau daug. Tad tikėtina, kad sulauksime ir daugiau kandidatų į merus. O kai kurie užkulisiniai judesiai rodo, kad ateinantys tiesioginiai merų rinkimai bus intriguojantys.

Be the first to comment on "Ima ryškėti politinės dėlionės kontūrai"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*