Du pakabinti, o vienas stovi. Kas?

Kol kas didelis stendas dar tuščias.

Negalvokite nieko ypatingo – tai tiesiog kandidatų į Seimą rinkimų agitaciniai stendai Šilutėje. Du veidai išties „kabo“ ant miesto namų sienų, o vienas, atvaizduotas kone visu ūgiu, iš toli matomas pastatytas vienoje iš miesto erdvių. Taip pradedami vilioti rinkėjai, kurie, pasigrožėję kompiuterių pagalba paplonintais ir padailintais veidais, spalio 9 dieną turėtų padaryti lemtingą sprendimą – atiduoti savo balsą kažkuriam kandidatui į Seimą.

Rinkimai į Seimą, svarbiausią Lietuvos instituciją, vyks vos už 44 dienų. Į ją išrinkti žmonės – mus atstovaujantys piliečiai – ketverius ateinančius metus lems mūsų gyvenimą, gal net ir šalies ateitį. Iš kandidatų, kurie jau visi aiškūs ir pasiryžę kovoti vienas su kitu dėl rinkėjų dėmesio, kol kas jokio balso.

Tik važinėja po įvairius vasaros renginius, šypsosi gražiomis šypsenomis, būtinai pakalba kur išmintingai nuo tribūnos miestelio ar kaimelio šventėje. O toje kalbelėje dažniausiai  įterpiamas žodelis „nuoširdžiai“ (sveikinu, džiaugiuosi…), taip tarytum pabrėžiant savo kalbos tikrumą, lyg tie apačioje stovintys ir priversti klausyti jų pasisakymų potencialūs rinkėjai nesuprastų, kuris iš politikų kalba nuoširdžiai.

O ką jie darys Seime, jei ten pateks? Ko sieks, ar priešingai – nedarys, jokios žinios? Kol kas visiškas abejingumas. Taip pat ir visuomenėje. Viešojoje erdvėje nevyksta jokia diskusija, jokie debatai. Abejingi kandidatai – abejinga ir visuomenė. Tad vėliau niekas neturėtų stebėtis, kai per rinkimus bus mažas piliečių aktyvumas.

Šilutės rinkimų apygardoje „jau varžosi“ aštuoni kandidatai. Abėcėlės tvarka išdėliojus pastarieji išsirikiuoja taip: Algirdas Gečas (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis), Aloyzas Ignašius (Darbo partija), Arvydas Jakas (Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai), Rimantas Jaruškevičius (Lietuvos centro partija), Kęstas Komskis (partija „Tvarka ir teisingumas“), Alfredas Stasys Nausėda (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga), Artūras Skardžius (Lietuvos socialdemokratų partija) ir Sandra Tamašauskienė (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai).

Jei juos rikiuotume pagal pasiekimus ir asmenines savybes, tai daugiausiai politinės patirties turi dabartiniai Seimo nariai K.Komskis ir A.Skardžius. Pastarieji turi aiškią persvarą, nes ant jau minėtų scenų kaimų šventėse lipa kaip Parlamento atstovai. Tai rimti aukšto lygio politikai, turintys parlamentinio darbo patirties ir žinomi savo darbais bei veikla.

Toliau rikiuojasi Šilutės rajono savivaldybės tarybos nariai. A.Jakas taip pat gerai žinomas: jis –buvęs Šilutės rajono savivaldybės meras, neblogai prieš metus pasirodęs tiesioginiuose mero rinkimuose. A.Gečas – dabartinis Savivaldybės tarybos narys, kalbantis opozicijos vardu, politinės patirties įgijęs per keletą kadencijų rajono taryboje. O štai S.Tamašauskienė – neseniai politinėje arenoje pasirodžiusi moteris, pirmą kartą išrinkta Tarybos nare. Patirties mažoka, bet juk ji tik dirbant atsiranda. A.S.Nausėda, galima sakyti, taip pat politikos naujokas – pirmą kartą išrinktas į rajono tarybą. Tačiau jis ilgą laiką buvo vieno Savivaldybės skyriaus vadovas, todėl neblogai žino, kaip veikia Savivaldybės valdžios aparatas.

Kandidatų sąrašą tęsia R.Jaruškevičius. Šilutiškiai jį pažįsta kaip įvairių akcijų dalyvį, rengėją. Lyg ir siekdamas gerų tikslų, dažniausiai jis renkasi agresyvius kovos ir bendravimo metodus. Sąrašą baigia A.Ignašius – politikoje ar bent visuomeniniame gyvenime iki šiol negirdėtas žmogus.

Jei kandidatus vertinsime pagal politines partijas – vėl ryškų pranašumą turi K.Komskis ir A.Skardžius. Pastarasis yra Lietuvos socialdemokratų partijos atstovas. Visuomenės apklausos duomenimis, tai daugiausiai palankumo šiuo metu pelniusi partija. K.Komskis pamažu blėstančios partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas. Tačiau ji – dabartinės Seimo daugumo koalicijos narė, aktyviai sprendžianti valstybės reikalus. Šilutės r. savivaldybėje meras atstovauja šiai partijai. Ji taip pat viena iš politinę daugumą sudarančių Šilutės taryboje partijų. Tai – didelis pliusas.

Iki pavasario įvykių palankiai visuomenė žiūrėjo į Lietuvos liberalų sąjūdį, kurio atstovas A.Gečas pas mus Šilutėje kandidatuoja į Seimą. Balsavimas per šiuos rinkimus bus savotiškas šios partijos tikrasis reitingavimas. Taip pat bus patikrintas ir A.Gečo (kaip ir kitų vietos atstovų) populiarumas.

S.Tamašauskienė – Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų atstovė. Iki šiol rinkimai vykdavo pagal švytuoklės principą, tad opozicijoje šią Seimo kadenciją buvusi partija daug tikisi. Ar patikės rinkėjai šia jauna politike, pamatysime netrukus. Tačiau politikoje „guzai kaktoje“ ne tik vyrus, bet ir moteris puošia.

Ryškų pranašumą turėtų turėti neseniai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos nariu tapęs A.S.Nausėda. Ši partija per pastarąjį pusmetį šturmuoja visuomenės apklausos reitingų viršūnes. Tad Šilutės politikui tai gali būti paranku. Tačiau ūkininkaujantis A.S.Nausėda valstiečių atstovu tapo prieš pat rinkimus pasitraukęs iš socialdemokratų partijos. Jis žinomas ir gerbiamas. Tai parodė tiesioginiai praėjusių metų merų rinkimai, kuomet A.S.Nausėda sulaukė nemažo visuomenės palaikymo.

Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) partija nėra tarp populiariausių reitingus šturmuojančiųjų, tačiau jos atstovas A.Jakas turi nemažą politinį įdirbį. Kaip pavyks suderinti asmeninę patirtį ir menką partijos populiarumą – pamatysime netrukus.

A.Ignašius – Darbo partijos atstovas. Pastaruoju metu Lietuvos ši partija nebežavi nei asmenybėmis, nei veiksmais. Tad greičiau jos atstovo, kad ir nežinomo, dalyvavimas Seimo rinkimuose Šilutėje yra tik noras priminti, jog tokia partija dar egzistuoja.

O kas yra tokia „Lietuvos centro partija“ greičiausiai gali pasakyti tik jos atstovai. Tad R.Jaruškevičiui reikės įdėti be galo daug pastangų, kad jis ir jo politinė jėga būtų žinoma, vertinama ir ja tikima. Ir kad būtent jam šilutiškiai patikėtų savo balsus atstovauti juos Seime ateinančią ketverių metų kadenciją.

Vakar politinės partijos sužinojo eilės tvarką rinkimų biuletenyje. Tačiau ir vėl šių burtų traukimas vyko Vilniuje. O Šilutėje – besibaigiančios vasaros politinis štilis.

Be the first to comment on "Du pakabinti, o vienas stovi. Kas?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*