Būstų renovacijai parama mažinama iki 30 %

Šilutės rajono vadovai. Iš kairės: mero pavaduotojas A.Bekeris, meras V.Laurinaitis, Administracijos direktorius S.Šeputs ir jo pavaduotojas A.Pozingis.

Taip sakė Šilutės rajono meras Vytautas Laurinaitis, tradiciškai paskutinį mėnesio antradienį susitikęs su rajono žiniasklaidos atstovais. Susitikime taip pat dalyvavo mero pavaduotojas Algis Bekeris, Savivaldybės administracijos direktorius Sigitas Šeputis bei jo pavaduotojas Virgilijus Pozingis.  

Rajono vadovai mėnesio pabaigoje paprastai pristato per mėnesį savo nuveiktus darbus. Vienas iš jų – vykęs pasitarimas Vilniuje, Aplinkos ministerijoje. Savivaldybės vadovai buvo sukviesti į jį, kur ir buvo aptarta nuo lapkričio 1-osios įsigailosianti nauja daugiabučių namų renovacijos tvarka. Esminis jos pasikeitimas tai, kad valstybė rems jau nebe 35, kaip iki šiol, o tik 30 % renovacijos darbų sąmatos. Tačiau bus pilnai dengiamas investicinis ir techninis projektai bei techninė darbų priežiūra. Meras taip pat sakė, kad Vyriausybės programoje nuo šiol yra numatyta kasmet paremti 500 namų renovaciją. O jie bus parenkami konkurso tvarka. Pirmiausiai bus renovuojami namai atsižvelgiant į kvartalinį principą, kai vienu metu tvarkoma ne mažiau kaip 25 procentai vieno kvartalo namų. Taip pat vertinant bus atsižvelgta į numatomą pasiekti efektyvumą. O iš nepatekusių į tą laimingųjų tarpą, bus formuojama rezervinė eilė. V.Laurinaitis priminė, kad iki šiol savivaldybėms buvo išdalintos kvotos, o renovuotini namai buvo atrenkami vietoje. Todėl esant naujai tvarkai, reikės žymiai daugiau pastangų, kad būtų galima gauti valstybės paramą.

V.Laurinaitis taip pat sakė, kad nuo 2020 metų yra planuojama suformuoti naują regioną, kuris, Europos sąjungos vertinimu, turėtų būti ne mažesnis, nei 800 tūkstančių gyventojų. Meras sakė, kad šiuo metu vyksta dalykiniai ir produktyvūs pasitarimai su kaimyninių savivaldybių atstovais. Ir labai panašu, kad nuo minėtų metų bus suformuotas administracinis Žemaitijos regionas, su Mažosios Lietuvos kraštu. Šie pasikeitimai reikalingi todėl, kad nuo 2020 metų prasideda kitas Europos sąjungos paramos finansavimo etapas. Iki šiol Lietuva – buvo vienas regionas. Tad ir gautas paramos lėšas administravo Vilnius. Tai nemaži pinigai – 213 milijonų eurų. O sumažinus regionų dydį – sumažės ir administravimo išlaidos, o ir jos atiteks regionams.

Meras taip pat sakė, kas rugsėjo mėnesį Šilutėje lankėsi Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos direktorius Egidijus Skrodenis. Su juo buvo aptartas ateinančių metų remontuojamų ar rekonstruojamų Šilutės rajono kelių sąrašas. Galutinai jis paaiškės vėliau sudarant Valstybinę programą, tačiau kitais metais į jį turėtų patekti kelio į Mingė kaimą rekonstrukcija, Žemaičių Naumiestis – Šilutė remontas bei kiti keliai. Šilutės meras E.Skrodenio buvo patikintas, kad vyksta viešieji pirkimai estakados į Rusnę statybai – rugsėjo 29 dieną bus atplėšti konkurso vokai. Tuomet ir turėtų paaiškėti, kas vykdys projektavo ir statybos darbus. Iš viso planuojama kelio į Rusnę nuo tilto per K.Griniaus tilto rekonstrukcija ir estakados statyba. O ji iki 2018 metų pabaigos turės būti pastatyta.

Meras pasidžiaugė pavykusiu pradėtu minėti Šilutės savivaldybėje valstybės šimtmečiu: Nepriklausomybės akto kopijos kelione per rajono seniūnijas bei paminklo šio akto signatarui Kazimierui Steponui Šauliui Švėkšnoje pastatymu. Jo manymu, viskas praėjo labai neblogai. Vėliau paklaustas, kodėl į šią šventę neatvažiavo nei vienas Lietuvos valstybės vadovas, V.Laurinaitis sakė, kad pakvietimai į šią šventę, pasirašyti Šilutės valdžios bei dviejų vyskupų, buvo išsiųsti dar liepos mėnesį. Tad merui bei greta jo sėdėjusiems kitimas Šilutės rajono vadovams, beliko tik skėsčioti rankomis.

Be the first to comment on "Būstų renovacijai parama mažinama iki 30 %"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*