Apie polderius, kelią į Rusnę, Šilutės aviaciją ir Lidlą

Šilutės rajono vadovai. Iš kairės: A.Bekeris, V.Laurinaitis ir V.Pozingis.

Antradienį vykusiame Šilutės rajono vadovų susitikime su žiniasklaidos atstovais rajono meras Vytautas Laurinaitis, mero pavaduotojas Algis Bekeris bei Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Virgilijus Pozingis papasakojo apie sausio mėnesio darbus, pasidalino savo pastebėjimais bei įspūdžiais.    

Polderiai, medžiai į Rusnę ir Pakalnės gilinimas  

Šiame pokalbyje nemažai karčių žodžių buvo išsakyta Saugomų teritorijų, prie Aplinkos ministerijos, direkcijos adresu. Kalbant apie mūsų kraštų aktualiją – potvynius bei žemes nuo jų saugančius polderius, Žemės ūkio ministerijoje sausio mėnesį buvo kalbėta, kad iki šiol nėra iki galio aišku, kam, liaudiškai kalbant, turi tarnauti polderiai: žemės ūkiui ar žuvims. Žuvys potvynių metu į jas patenka: dalis senkant vandeniui išplaukia, dalis lieka. Tuomet, jas saugant, negalima pumpuoti vandenį iš polderių. Pasitarime, kuris vyko sausio mėnesį Vilniuje, lyg ir prieita prie susitarimo, kad tai žemės ūkio reikalas, tačiau Saugomų teritorijų direkcija liko prie savo nuomonės. Šilutės rajono vadovai mano kitaip – žuvys neturi trukdyti vandens išpumpavimui iš polderių.

Sausį Šilutės meras lankėsi pas aplinkos ministrą ir domėjosi, kaip vyksta apžvalgos bokšto Rusnėje projektavimo ir statybos rangos darbų pirkimo procedūros. Paaiškėjo, kad dar apie pusę metų turėtų būti rengiamos šio viešojo pirkimo sąlygos. V.Laurinaitis pasiūlė, kad tuo galėtų užsiimti Šilutės savivaldybė – būtų viskas žymiai greičiau. Panašu, kad taip ir gali atsitikti. Meras taip pat domėjosi, kaip vyksta rezervato ribų Rusnėje keitimas. Priminsime, kad jau anksčiau Aplinkos ministerijoje buvo sutarta, jog jas patikslinus ir ribas kiek perkėlus, būtų galima išvalyti Pakalnės ir Vorusnės upių dugną. O tai atvertų (ar pagerintų) rusniškių laivininkų kelią į marias. Šia procedūra užsiima Saugomų teritorijų direkcija, kuri tokius pakeitimus iki šių metų pabaigos turėtų atlikti. Tai visiškai netenkina šilutiškių, tad sutarta, kad savivaldybė apmokės už šio plano korekciją, kad kuo greičiau būtų galima pradėti upių valymo darbus.

Po to, kai Vilniuje buvo išgirstos kalbos, kad medžiai prie kelio iš Šilutės į Rusnę yra neatsiejama kraštovaizdžio dalis, Saugomų teritorijų pastangomis, kelio rekonstrukcijos į Rusnę projektas buvo išskaidytas į dalis – estakados statybą ir paties kelio rekonstrukcija, nes platinant kelią juos reikės pašalinti.

Šilutės rajono meras V.Laurinaitis apie tai taip pat kalbėjo su aplinkos ministru ir suprato, jog Vilnius neturėdamas aiškios informacijos, tokį sprendimą dėl projekto išskaidymo, Saugomų teritorijos siūlymu, ir ketina priimti. Buvo sutarta, kad šilutiškiai pateks medžiagą, kaip atrodo tie ilgamečiai medžiai, paaiškins, kokia jų reikšmė žmonių gyvybei ir sveikatai. Be to, medžiai tiesiog patys akyse dėl savo amžiaus patys virsta. Tad būtų labai netikslinga, kaip yra siūloma, juos saugoti, o patį kelią, neplatinant jo, tik šiek tiek iškelti, neatsižvelgiant, į jo amžių, dabartinio eismo intensyvumą bei kitus su eismo saugumu susijusius faktorius.

Karčių žodžių Saugomų teritorijų adresu buvo išsakyta ir prisiminus, kad šios direkcijos nebuvo leista tvarkyti buvusių Uostadvario antynų – verslininkai norėjo juos panaudoti turizmo infrastruktūrai gerinti. Dabar jie tiesiog baigia sugriūti.

Naujos pareigybės

Po kasmetinio Lietuvos merų apsilankymo pas Lietuvos Prezidentę Dalią Grybauskaitę, kur buvo kalbėta apie emigracijos mažinimą bei išvykusiųjų sugražinimą, buvo nutarta kiekvienoje savivaldybėje paskirti žmogų, kuris tam sukurtoje svetainėje teiks informaciją galvojantiems apie grįžimą į Tėvynę. Svetainėje turėtų būti pateikta visa būtina informacija: apie darželius, mokyklas, išlyginamąsias klases, būsto įsigijimo galimybės bei galimybės įsidarbinti. Šilutės savivaldybėje už šia informaciją bei komunikavimą su emigrantais bus atsakinga Dovilė Pauparytė.

Taip pat naujas žmogus pradėjo dirbti Šilutės turizmo informaciniame centre. Jis rūpinsis ornitologiniu turizmu. Naujų, nei vienu atveju, sakė meras, etatų neprireiks steigti – šie žmonės pradės dirbti pertvarkius esančią struktūrą.

Keliai, aviacija ir Lidlas

Nors jau buvo lyg ir galutinai sutarta ir į šių metų planus įtraukti trys kuo skubiau tvarkytini Šilutės rajono keliai, tačiau pasikeitus Valstybinės kelių direkcijos vadovybei, sąrašas imtas sudarinėti iš naujo. Ir tik balandžio mėnesį jis vėl bus aiškus. Tad kelių Žemaičių Naumiestis – Šilutė, Saugos – Šilutė ir Mingė – Povilai rekonstrukcija vėl gali nusikelti. Šilutės rajono vadovai pro sukastus dantis pasijuokė, kad užuot ėmus pagaliau tvarkyti labai smarkiai susidėvėjusį kelią iš Šilutės į Žemaičių Naumiestį – kelininkai šiomis dienomis apribojo jo greitį iki 50 kilometrų per valandą.

Dėl įvairių biurokratinių trukdžių – nusikelia Ramučių gatvės rekonstrukcija. Ją lyg ir planuojama pradėti bei baigti 2019 metais.

Ieškoti sprendimo dėl Šilutės aeroklubo šiandien atvyksta aukštas Lietuvos kariuomenės karininkas. Tačiau rajono vadovų nuomonė vienareikšmiška – Aeroklubas turi turėti galimybę vykdyti ir vystyti savo veiklą. Nuo seno šie entuziastai garsėjo lėktuvų statymu, sklandymų. O dabar yra ketinama atgaivinti ir parašiutinį sportą. Tad jei reikės, Krašto apsaugos savanoriams, kurie ten dalinasi dalimi patalpų, rajono vadovai linkę rasti kitą vietą Šilutėje ar rajone. Prasitarta, kad savivaldybė gal ir galėtų prisidėti prie lėktuvų pakilimo tako atnaujinimo.

Pabaigoje pokalbis pasisuko apie Autobusų parką: pastaruoju metu radosi trukdžių, pastebėjus statomoje vietoje nuo seno likusių taršalų. Tačiau ir meras V.Laurinaitis, ir mero pavaduotojas A.Bekeris kalbėjo, kad galutinė Lidlo prekybos tinklo atėjimo data aiški – lapkričio 10 dieną prekybos centro pastatas bus pastatytas, o gruodžio 10 Lidlas atvers duris.

Be the first to comment on "Apie polderius, kelią į Rusnę, Šilutės aviaciją ir Lidlą"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*