Apie korupciją Šilutės ligoninėje ir „Statyk pats“ pretenzijas    

Vakar, vadovaujama Tarybos narės Sandros Tamašauskienės, posėdžiavo Šilutės rajono savivaldybės antikorupcijos komisija. Buvo nagrinėti du klausimai – dėl korupcijos VšĮ Šilutės ligoninėje bei UAB „Statyk pats“ pretenzija dėl Šilutės pirminio sveikatos priežiūros centro (PSPC) viešųjų pirkimų. Taip pat aptartas ir būsimų darbų planas.

Pastaruoju metu Lietuvoje nesmagiai nuskambėjo pranešimas, kad Specialiųjų tyrimų tarnyba Šilutės ligoninėje atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo kyšio reikalavimo. Į tai sureagavusi gydymo įstaigos administracija paskelbė (žiūrėti čia) savo požiūrį į šį įvyko, ir kaip pasielgta su tuo mediku. Taip pat pastarieji pateikė nuomonę, kaip reikėtų elgtis, jei pasitaikytų daugiau tokių atvejų.

Vakarykščiame Antikorupcijos komisijos posėdyje dalyvavo Šilutės ligoninės juristė Diana Andrijauskienė, kuri įstaigoje rūpinasi, kad korupcijos atvejų įstaigoje nepasitaikytų. Buvo plačiau aiškinamasi, kas daroma, kad tokių nemalonių ir garbės savivaldybei nedarančių dalykų daugiau nepasitaikytų. Tad jai teko komisijos nariams paaiškinti, kas buvo daroma „prieš tai“ ir „po to“.

D.Andrijauskienė išsamiai papasakojo apie 2014–2016 metų Šilutės ligoninės antikorupcinę programą, kuri vykdoma šioje medicinos įstaigoje. Ji sakė, kad prieš keletą metų pradėti ant gydytojų kabinetų kabinti lipdukai, jog geriausia atsidėkojimas medikui – padėka, pradžioje daugeliui kėlė šypseną. Būta atvejų, kai tokie prašymai po nakties tiesiog dingdavo. Juristė taip pat pasakojo, kad dirbama ne tik su medikais, bet ir su pacientais. Jie prašomi pildyti specialias anonimines anketas. Vėliau komisijos nariai pastebėjo, kad tokias anketas ligoniai turėtų pildyti baigę gydymą, o ne jo pradžioje. Posėdyje dalyvavusi savivaldybės specialistė korupcijos prevencijai Jūratė Banzienė atkreipė dėmesį, kad būtų galima labiau pasitelkti moksleivius vykdant įvairias prevencines priemones. Pabaigoje D.Andrijauskienė sakė, kad gydytojai nori dirbti įstaigoje, kuri būtų skaidri, maloni ir dirbantiems joje, ir jos pacientams.

Kitas klausimas, kuris vakar buvo tik pradėtas aiškintis, – tai UAB „Statyk pats“ pretenzija dėl Šilutės PSPC viešųjų pirkimų. Verslininkai kreipėsi į įstaigos steigėją – Šilutės rajono savivaldybę su pretenzija dėl viešųjų pirkimų, nes buvo atmestas jų pasiūlymas. Anot UAB „Statyk pats“ atstovų, jų pasiūlymas buvo daugiau kaip keturiasdešimt procentų pigesnis, nors siūlomos įsigyti prekės (valymo priemonės) buvo analogiškos toms, kurias pasiūlė įsigyti kita įmonė.

Šios komisijos sudėtyje yra vienas iš UAB „Statyk pats“ vadovų Vladas Kainovaitis. Jis pagal visas taisykles turėjo nusišalinti nuo šio klausimo svarstymo ir net nedalyvauti ten, kur toks svarstymas vyko. Tačiau V.Kainovaitis, kuris yra ir Šilutės rajono savivaldybės tarybos narys, tik pakeitė sėdėjimo vietą. Vėliau jis paaiškino, kodėl jų įmonė užprotestavo šį pirkimą. O tuo pačiu – jis buvo susirūpinęs, kad Šilutės PSPC išleido (ar ketina išleisti) daugiau pinigų. Jis šiek tiek karščiavosi tai aiškindamas, tad komisijos pirmininkė pasigailėjo pasielgusi liberaliai ir leidusi jam pasilikti posėdžio vietoje.

Šio klausimo svarstymas atidėtas savaitei, nes turės būti išklausytos abi pusės. Tuo pačiu posėdyje dalyvavusi savivaldybės viešųjų pirkimų skyriaus vedėja Eglė Limbienė apsiėmė pasigilinti į Šilutės PSPC viešųjų pirkimų taisykles. Tai gali padėti rasti teisingą sprendimą.

Nuotraukoje:
Iš kairės: komisijos nariai Antanas Kubaitis, J.Banzienė, komisijos pirmininkė S.Tamašauskienė, Domas Merliūnas ir „nusišalinęs“ V.Kainovaitis. 

Be the first to comment on "Apie korupciją Šilutės ligoninėje ir „Statyk pats“ pretenzijas    "

Leave a comment

Your email address will not be published.


*