Apie daugiabučių kiemų tvarkymą, 2017 metų biudžetą ir Kėdainių įvykių atgarsius Šilutėje   

Tradiciškai mėnesio pabaigoje rengiamas Šilutės rajono vadovų susitikimas su vietos žiniasklaidos atstovais. Šį kartą – netradiciškai – nedalyvavo Šilutės rajono savivaldybės meras Vytautas Laurinaitis, kuris netikėtai susirgo. Jį, kaip ir dera, pakeitė tik mėnesį jo pavaduotoju dirbantis Algis Bekeris. Bendravimas su žiniasklaidos atstovais, sėdint kitoje stalo pusėje, jam buvo savotiškas krikštas. Sausio mėnesio darbus bei kai kuriuos šių metų planus pristatė ir Administracijos direktorius Sigitas Šeputis. Susitikime taip pat dalyvavo ir Savivaldybės socialinio skyriaus vedėjas Alvidas Šimelionis bei Vaikų teisių skyriaus vadovė Indra Pranaitienė.

Kad tik geriau gyventi Šilutėje būtų  

Kaip ir dera, pokalbį pradėjo mero pavaduotojas A.Bekeris. Ir nors dar tik mėnesį užima šias pareigas, tačiau jis neblogai žino savivaldybės situaciją, nes į jas iki praėjusių metų pabaigos gilinosi kaip Šilutės rajono tarybos narys.

Pradėjo jis nuo, kad dalyvavo apskrities policijos ataskaitos pristatyme Tauragėje. Čia, dalyvaujant Generalinio policijos komisaro atstovams, buvo kalbama, kaip, vykdant policijos reformą, bus dirbama prisitaikant prie mažesnių pajėgumų. Tuo siekiama mažinti policijos darbuotojų komisariatuose ir didinti mobilių patrulių skaičių. Tauragėje mūsų mero pavaduotojas iškėlė aktualią Šilutei, ir kaip pasirodė ir ne tik jai, problemą, kai nebėra kam stebėti vaizdo kamerų, kurios Šilutės mieste ne taip senai buvo įrengtos. Anot A.Bekerio, vien peržiūrėti įvykius yra maža. Būtina užbėgti nusikaltimui už akių – užkardyti jį dar užuomazgoje. Tai bendra visos Lietuvos problema ir bus ieškoma būdų, kaip ją spręsti.

A.Bekeris taip pat kalbėjo, kad Šilutės savivaldybė ieško būdų, kaip išspręsti supriešinto ir susipriešinusio Šilutės pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) problemas. Ant jo, daug netiesios yra skleidžiama apie PSPC sujungimą su ligonine, darbuotojų atleidimus, skolas ir t.t. Iki šiol jis nebuvo įsigilinęs į įvykius šiose įstaigose, tačiau bando visą tai išsiaiškinti, bendraudamas su šių įstaigų darbuotojų kolektyvais.

Praėjusį mėnesį savivaldybės vadovai lankėsi Vilniuje, kur Ūkio ministerijoje buvo kalbama apie investicinį Šilutės šilumos tinklų projektą, prie miesto katilinės prijungiant Traksėdžius. Aplinkos ministerijoje kalbėta ir apie buvusio Macikų lagerio vietos įamžinimą.

Rengiant Šilutės miesto centrinės dalis sutvarkymo projektus, atkreipta dėmesys, kad nėra aiškios miesto vystymo vizijos. Patirties buvo bandyta semtis Telšiuose, kur buvusio vyriausiojo rajono architekto profesoriaus Algirdo Žebrausko komanda yra puikiai išsprendusi miesto planavimą ir suformavusi viziją. Gražiai sutvarkytas Telšių centras tapo patrauklus gyventojams ir turistams. Šį mėnesį telšiškiai lankėsi Šilutėje. Jiems buvo parodytas miestas. Tikimąsi, kad jie padės suformuoti mūsų miesto viziją, panaudojant ir pas mus mažąją architektūrą.

Nuveiktų per pirmą mėnesį darbų sąrašą pristatė Savivaldybės administracijos direktorius S.Šeputis. Jis taip pat kalbėjo, kad lankėsi Klaipėdoje. Pasinaudojant uostamiesčio pavyzdžiu, bandoma spręsti daugiabučių kiemų tvarkymo klausimus. Tam trūksta lėšų. Iki šiol kiemų bei teritorijų priežiūra vasarą ir žiemą užsiėmė savivaldybė. O tai nemaži pinigai. Todėl ieškoma būdų, kaip šiuos darbus perduoti gyventojams. Remiantis Klaipėdos bei kitų tai jau padariusių savivaldybių patirtimi, planuojama daugiabučiams priskirti teritorijas, kurių priežiūra gyventojai turėtų rūpintis patys. Anot S.Šepučio, tai neturėtų kiekvieno buto savininkui daug kainuoti. O tie savivaldybės priežiūrai iki tol skirti pinigai bus panaudojami daugiabučių namų kiemų sutvarkymui.

Taip pat ketinama kiekvienam daugiabučiui mieste suformuoti žemės sklypą – nubrėžti, vadinamąsias „raudonas linijas“. Tai taip pat nemažai kainuoja. Šie pinigai bus paimti iš aukcionuose parduotų žemės sklypų. Dalis už juos gaunamų pinigų patenka į savivaldybės sąskaitą ir gali būti naudojami tik miesto planavimo reikmėmis. Kai sklypai bus suformuoti ir priskirti daugiabučiams namams, jų savininkams už tą žemę, proporcingai turimam buto plotui, reikės ir mokėti.

Kita sausio mėnesio administracijos aktualija – 2017 metų savivaldybės biudžeto išlaidų planavimas. Pajamos numatytos aiškios, beliko lėšas išskirstyti asignavimų valdytojams. Šiaip jau šių metų biudžetas bus beveik toks pat – 36 milijonai 779 su pusę tūkstančio eurų. Nuo šių metų jis padidėjo tik tiek, kiek nuo 2016 metų vidurio pakilo kultūros darbuotojams atlyginimas. Praėjusiais metais šiai darbuotojų grupei skirtas padidjimas buvo skaičiuojamas tik nuo liepos mėnesio – šiais metais tam suma numatyta nuo pat metų pradžios. Biudžeto projektas yra paskelbtas Savivaldybės tinklalapyje, tad kiekvienas rajono gyventojas gali su juo susipažinti ir teikti savo siūlymus.

Kalbant apie pinigus, kolegos žurnalistai klausė, kiek savivaldybė negauna pajamų nemokamai skirdama patalpas politinėms partijoms. S.Šeputis pažadėjo kitam kartui atsakyti. Šis klausimas kilo dėl to, kad politinės partijos gauna valstybės paramą. Tad nemokamas patalpų suteikimas yra dar vienas papildoma rėmimas. Šios praktikos jau atsisakė Kaunas, kitos savivaldybės. S.Šeputis, kuris yra Socialdemokratų partijos Šilutės skyriaus vadovas, pažadėjo pagalvoti, ar tai yra tikslinga ir teisinga.

Baigdamas Šilutės savivaldybės administracijos direktorius S.Šeputis pasidžiaugė, kad, praeitais metais peržiūrėjus (sumažinus) rajono mokyklų tinklą, pavyko sutaupyti apie 300 tūstančių eurų.

Socialinės problemos ir jų sprendimai

Skyriu_ vedejai

I.Pranaitienė ir A.Šimelionis pasakojo apie Šilutės rajono skaudulius ir jų prevenciją.

Pasidžiaugus sutaupytais švietimo pinigais, buvo pereita prie socialinių dalykų. Apie jas kalbėjo A.Šimelionis, Socialinės paramos skyriaus vedėjas. Jis sakė, kad Šilutės rajone yra apie 260 socialinės rizikos grupės šeimų, kuriose auga apie 500 nepilnamečių vaikų. Tai tikrai nemažai. Ir tikrai niekas negali būti garantuotas, kad nepasikartos nesenai platų atgarsį Lietuvoje sulaukęs be galo liūdnas atvejis Kėdainiuose. Susipažinti su esama padėtimi į Šilutę buvo atvykusi vadinamoji „mobili“ socialinių reikalų grupė, kurioje buvo įvairūs šios srities specialistai. Šilutėje dar prieš keletą metų buvo pradėta labai atidžiai stebėti rizikos šeimas bei imtis įvairių prevencinių priemonių. Tad padėtis buvo įvertinta neblogai, o kai kurie sprendimai panaudoti kaip pavydžiai rengiant ar taisant kai kuriuos teisės aktus.

Rizikos grupės šemų priežiūrai Šilutėje yra įdarbinta pakankamai socialinių darbuotojų. Ir jei respublikoje vienas toks darbuotojas vidutiniškai prižiūri apie 20 šeimų, tai mūsų rajone apie 10-11. Be to, šiemet visi šie darbuotojai bus aprūpinti automobiliais, kad bet kada galėtų vykti į vietą pas savo globotinius. Kitose savivaldybėse padėtis gerokai prastesnė.

Ilgametė Šilutės vaikų teisės vadovė I.Pranatienė kalbėjo, kad didžiausia visuomenės problema – abejingumas. Jei laiku būtų atkreiptas aplinkinių dėmesys, Kėdainių tragedijos buvo galima išvengti. Ir nors kai kurie teisė aktai ir pasenę, neatitinka dabarties, tačiau Šilutės vaikų teisių darbuotojai yra pasirengę bet kuriuo paros metu imtis veiksmų padedant tėvų skriaudžiantiems vaikams. Apie artimųjų skriaudžiamus vaikus galima pranešti visomis priemonėmis bet kuriuo paros metu. Prie jų tarnybos Šilutėje, Lietuvininkų g. 10, net dėžutė laiškams yra pakabinta – galima pranešti apie problemą ir anonimiškai. Vaikų teisių apsaugos vadovė atkreipė dėmesį, kad vaiko nepriežiūra – taip pat yra laikomas smurtu prieš vaikus. Tad reaguoti yra būtina ne tik tada, kai tėvai muša. Dėl nepriežiūros parėjusiais metais iš šeimų buvo paimta 19 vaikų. Dar du – dėl fizinio artimųjų smurto. Vadovė dar kartą pabrėžė, kad svarbiausiai – nelikti abejingiems. Ir policija, ir medikai, ir socialiniai darbuotojai yra pasirengę padėti esant visoms kritinėms situacijoms.

Pabaigoje paklausus, kaip atrodo Šilutės rajonas žiūrint respublikiniu mastu, A.Šimelionis šyptelėję pastebėjo – „jei daug dirbi ir išaiškini problemines situacijas, atrodai blogiau nei tie, kurie juda mažiau“.

Be the first to comment on "Apie daugiabučių kiemų tvarkymą, 2017 metų biudžetą ir Kėdainių įvykių atgarsius Šilutėje   "

Leave a comment

Your email address will not be published.


*