Apie batoną, pavadintą tortu, gyventojams tekusį mokestį bei panaudą   

Istorinis Kintų valsčiaus pastatas Kuršių g. 30. perduotas „Pamario krašto meno ir sporto asociacijai“

Ketvirtadienį vykusio Šilutės rajono savivaldybės tarybos posėdžio metu svarstyta aštuoniolika sprendimų projektų. Visiems, kaip jau tapo kone tradicija, pritarta. Didžioji dalis, vadinamųjų procedūriniai sprendimai, kurių priėmimas tiesioginės įtakos rajono gyventojams neturės. O priimtas sprendimas „dėl viešosios įstaigos Šilutės ligoninės 2017 metų veiklos užduočių patvirtinimo ir išlaidų normatyvo darbo užmokesčiui nustatymo“, kaip vaizdžiai išsireiškė Šilutės ligoninės vadovas Darius Steponkus, deja, nėra šventinis tortas – tiesiog tai tėra paprastas batonas, prismaigstytas žvakučių. Jo įgyvendinimas bus juntamas ir rajono žmonėms.

Apie medikų atlyginimus ir batoną

Esmė paprasta – pagal Sveikatos apsaugos ministro rekomendacijas, darbo užmokesčio normatyvas medicinos įstaigos personalui didinamas 4 procentais – nuo 78 iki 82 procentų. Žinia turėtų lyg ir džiuginti, tačiau tokiu atveju mažėja išlaidos įstaigos ūkinėms išlaidoms, šildymui bei pacientams, nes šios lėšos imamos iš medicinos įstaigoms gaunamų pajamų už suteiktas medicinos paslaugas.

Apie tai posėdyje kalbėjo ir ligoninės vyriausias gydytojas D.Steponkus. Anot jo, padėtis „kuriozinė ir labai sudėtinga, nes jau beveik dešimt metų einama, kad visa pinigų suma, kuri skiriama sveikatos priežiūros paslaugų apmokėjimui didinti, privalo būti panaudota darbo užmokesčiui“. Kol siekė 70 procentų, kalbėjo D.Steponkus, buvo galima amortizuoti iš savo vidinių rezervų, nors ir tai nėra normalu. O kai perkopė 80 % darosi labai sudėtinga. Gydytojas pastebėjo, kad dar sudėtingesnė padėtis pirminiuose sveikatos priežiūros centruose, kur darbo užmokestis perkopė jau 90 % gaunamų už paslaugas lėšų. Ir tai visiškai nenormali situacija. Toliau D.Steponkus pastebėjo, kad „ministrui didinti darbo užmokestį ir tai viešai deklaruoti suteikia pradžioje tam tikrų populiarumo dividendų. Bet medikai nėra kvaili žmonės supranta, kad tas gimtadienio tortas iš esmės – tai paprastas batonas ir nesvarbu, kad į jį būtų įsmeigta kelio žvakutės“.

Taip pat vyriausias gydytojas kalbėjo ir apie įstaigos darbo optimizavimą – lėšų taupymą. Tai yra peržiūrima įstaigos struktūra ir, esant galimybei, jungiami skyriai bei ieškoma kitų būdų taupyti. Šiuo metu vidaus ir neurologijos skyriai yra sujungti ir netrukus bus skelbiamas konkursas jo vadovo pareigoms. Tačiau į Tarybos nario Povilo Tunaičio pastebėjimą, kad ir po tokio optimizavimo vis tiek lieka ligoninės spaudos atstovės pareigybė, ką buvo prieš keletą mėnesių žadėta panaikinti, vyriausias gydytojas atsakė, kad mato jos naudą bei viešinimo paslaugų poreikį, ko, anot D.Seponkaus, niekas daugiau negali atlikti. Tad nuspręsta su spaudos atstove sutartį net ir po optimizavimo pratęsti. Nes jos darbo užmokesti nėra reikšmingas įstaigai.

Mokestis

Nors tokio sprendimo šiame posėdyje ir nebuvo, tačiau apie jį prakalbo naujasis Lietuvos liberalų sąjūdžio Šilutės skyriaus pirmininkas Tarybos narys Algirdas Gečas. Pasibaigus posėdžiui jis turėjo du paklausimus. Pirmasis buvo labai panašus į populistinį, šiuo metu sudėtingus laikus išgyvenančiai politinei jėgai norą aktualizuotis. Tai buvo paklausimas Savivaldybės administracijai, ar niekas nėra kaltas, kad keletą metų Šilutės rajono gyventojai bei organizacijos permokėjo už centralizuotai teikimą šilumą. Priminsime, kad dėl permokos kurį laiką bus skaičiuojamas mažesnis šilumos mokestis – tai Šilutės rajono taryboje buvo nuspręsta praėjusį posėdį.

Antrasis klausimas buvo įdomesnis. Iš ties, tai pačiai Šilutės rajono savivaldybės tarybai nusprendus, miesto gyventojai „gauna“ naują nemažą mokestį už veiklą, kurios negali realiai kontroliuoti: žolės pjovimą, lapų griebimą, būsimo sniego nuo šaligatvių valymą. A.Gečas sakė, kad sulaukė gyventojų kausimų, kodėl šis mokestis paslaugą skaičiuojamas nuo buto ploto. Politikas taip pat klausė „kodėl šios paslaugos konkursą laimėjusi teikti „Mano aplinka“, kuri yra ir daugiabučius namus administruojanti „Šilutės būstas“ dukterinė įmonė, savo veiklą pradėjo nepasirašius sutarties su gyventojais ir tokiu būdu neleido jiems patiems pasirinkti veiklos būdo“. Šie klausimai sukėlė nemažas politikų pasisakymus ir, greičiausiai, ateityje gali išsivysti į rimtą diskusiją.

Panauda

Tai yra kai Savivaldybės turtas, įstatymų numatyta tvarka, perduodamas neimant už tai nuomos mokesčio įstatuose numatytai veiklai vykdyti. Šio posėdžio metu asociacijai Vilkyčių Šv. Brunono bendruomenė Vilkyčiuose panaudai buvo perduotos buvusių kultūros namų pastato 360,27 kv. m ploto dalis, kurioje bus atliekamos religinės apeigos.

Taip pat Lietuvos kariuomenės Karo prievolės ir komplektavimo tarnybai dešimties metų laikotarpiui pagal panaudos sutartį neatlygintinai perduota Savivaldybei nuosavybės teise priklausantis nekilnojamas turtas Šilutėje, Liepų g. 16, esančio mokyklos pastato 98,63 kv. m ploto dalis.

Panaudai Savivaldybės taryba savo sprendimu taip pat perdavė ir buvusį istorinį (statyta kaip valsčiaus) pastatą Kintuose, kuriame daugiau kaip penkiasdešimt metų buvo vietos mokyklos klasės. Sumažėjus mokinių, mokyklai išlaikyti nemažą pastatą tapo per brangu. Tad buvo nuspręsta jį privatizuoti. Tačiau dabar jis turės naują šeimininką, nes šio posėdžio sprendimu pastatas Kuršių gatvė 30, Kintuose, kurio bendras plotas 453,37 kv. m. su kiemo aikštele ne tik išimtas iš privatizavimo sąrašo, bet ir perduotas „Pamario krašto meno ir sporto asociacijai“. Kaip skaitome prie šios sprendimo pridėto aiškinamojo rašto, ši asociacija numato vykdyti daugybę veiklų: steigs menininkų rezidenciją, rengs intensyvius kaitavimo instruktorių tarptautinius mokymus, atgaivins ilgų nuotolių plaukimus Kuršių mariose. Bus ir edukacinė veikla, apimanti krašto paveldą, laivadirbystę, muzikos, teatro, operos, kompozitorių, dailės dirbtuves. Į tai įtrauks ir vietos, ir kitų pamario vietų jaunimą. Ir dar visa ko – daugiau galite pasiskaityti čia.

Skirtingai nuo kitų Tarybos sprendimais panaudai patalpas gavusių organizacijų, daug čia kalbama būsimuoju laiku. Nepalieka mintis, kad Savivaldybė šiuo atveju elgiasi labai dosniai. Tad belieka tikėtis, kad Šilutės politikai gerai įsigilino į viską priimdami šį sprendimą.

Be the first to comment on "Apie batoną, pavadintą tortu, gyventojams tekusį mokestį bei panaudą   "

Leave a comment

Your email address will not be published.


*