Ant prekystalio vėl dedamas buvęs muziejaus pastatas

Viešam aukcionui rengimasis išstatyti kultūros paveldo objektą - tarpukaryje buvusius arklių pirklio namus.

Į kitą savaitę vyksiančio Šilutės rajono savivaldybės tarybos posėdžio darbotvarkę įtraukti 26 sprendimo projektai. Juos jau svarsto ir aptarinėja Tarybos komitetai. Vienu iš jų vėl grįžtama prieš trejetą metų bendruomenę sujudinusio sprendimo viešame aukcione parduoti pastatą Lietuvininkų g. 36, labiau žinomą, kaip buvusį Šilutės H.Šojaus muziejų.  

Šiandien vykusiame Tarybos teritorijų ir kaimo reikalų posėdyje, aptariant sprendimo projektą „Dėl viešame aukcione parduodamo Šilutės rajono savivaldybės nekilnojamojo turto ir kitų nekilnojamųjų daiktų sąrašo patvirtinimo“, šio komiteto pirmininkas Tomas Budrikis klausė posėdyje dalyvavusio Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Virgilijaus Pozingio apie šį sprendimą. Įvyko maždaug toks pokalbis.

T.Budrikis, kreipdamasis į V.Pozingį paklausė: „muziejus jau buvo prieš tris metus įtraukas – 2013 metais, ar dar 2012. Kreipėsi bendruomenė, kad nepardavinėtumėm – mes norėsim pasiimti ir visa kita. Ar buvo kažkokių realiai kreipimuisi, kad jie būtų apsiėmę, komunalinius (mokesčius) mokėję, bandė kažką daryti ir vis kita? Ar buvo kažkokių žingsnių?“

Pozingis į tai atsakė, kad jokių žingsnių nebuvo, turtas kaip buvo taip ir liko – mes valdėm. Mes tą turtą ir prižiūrėjom. Stovėjo muziejaus inventorius, eksponatai stovėjo salėje, dabar eksponatų dalis yra likusių. Jei primenat, tarybos sprendimu siūlėme, kad Gražinimo draugija ar kita, kad persiimtų, bet šiandien… Bet per tą laikotarpį iš jų jokio prašymo nebuvo. Paskutinė (mintis) iš jų kalbų buvo girdėti – mes norėtumėm tą turtą valdyti, jei savivaldybė dalyvaus kokioje programoje ir tą turtą sutvarkys. Bet šiandien mes neturime jokios programos, kuria tą turtą galėtumėm sutvarkyti. <…> Matome, kad tas turtas nėra tikslinga savivaldybei turėti – šiandien turime jo daug, stengiamės kuo daugiau turto, kuris yra mums nereikalingas, parduoti. <…> Manau, kad tas žingsnis (aukcionas) yra teisingas. O Gražinimo draugijai ir dar Zudermano draugijai – pas jus sprendimai – mes jiems suteikiam patalpas jų veiklai. Kad tik ta jų veikla vyktų ir tas patalpas jie prižiūrėtų.

T.Budrikas po to pastebėjo: buvo sukeltas (garsas), kad mes prižiūrėsim, kažką darysim tik neprivatizuokit. Tai dabar praėjo tiek metų, mes realiai turėjom prižiūrėti, mokėti mokesčius kažkokius, ir nusidėvėjimas buvo – pastatas tikrai negerėjo, o atsakomybės Gražinimo draugijos visiškai jokios nėra. Man kartais norėtųsi į  viešumą tokiu gražintojus viešai paminėti – jūs pasakot nedarykit, o po to patys irgi nieko nedarot. Ir negražus, ir nenaudinga.

Į pokalbį įsiterpęs komiteto narys Alfonsas Vanagas tarstelėjo – „Heide labai norėjo…“ V.Pozingis į tai atsakė: jų noras yra, mes netrukdom, bet yra apspręsta tvarka, kaip galima įsigyti. Viešai bus parduodamas aukcione ir jie gali dalyvauti ir įsigyti. Ir nebus jokių trukdžių. Mes su jais svarstėm variantus ir su jais ilgai tai užsitęsė – metais negavom iš jų atsakymo. Tai, kai pradėjom vėl sprendimą ruošti, vėl pasirodė. Šiandien tokia įstatyminė tvarka, kad tik tokį būdą galima pasirinkti – aukciono būdu. Viskas gerai (su jais), kol šnekiesi, bet kai prieini prie sandorių ir piniginių dalykų, viskas pasibaigia. Idėjos gražios, norai labai geri, bet kai reikia įgyvendinti finansiškai – lieka viena savivaldybė.

Po to komiteto nariai vienbalsiai pritarė, kad sprendimas „Dėl viešame aukcione parduodamo Šilutės rajono savivaldybės nekilnojamojo turto ir kitų nekilnojamųjų daiktų sąrašo patvirtinimo“ būtų svarstomas Šilutės rajono savivaldybės taryboje. Tad galutinis sprendimas, kuriame bus nulemta šio pastato ateities, bus priimamas ateinantį ketvirtadienį.

Už šios sprendimo įtraukimą į būsimo Šilutės rajono Tarybos posėdžio darbotvarkę antradienį taip pat pasisakė ir Ekonomikos ir finansų komiteto nariai. Tačiau rytoj vyksiančio Socialinių reikalų komiteto paskelbtoje darbotvarkėje šio sprendimo svarstymui pateikta nėra.

Tarybos teritorijų ir kaimo reikalų nariai (iš kairės): Arūnas Kurlinskas, Vidmantas Gečas, T.Budrikas ir A.Vanagas.

Tarybos teritorijų ir kaimo reikalų nariai (iš kairės): Arūnas Kurlinskas, Vidmantas Gečas, T.Budrikas, A.Vanagas ir Vaidas Bendoravičius.

Be the first to comment on "Ant prekystalio vėl dedamas buvęs muziejaus pastatas"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*