13-tas Tarybos sprendimas buvo lemtingas

Vakar įvyko aštunto šaukimo 12-asis Šilutės rajono savivaldybės tarybos posėdis. Sutapimas, bet jame nagrinėti pradžioje buvo numatyta 12 – tuzinas – sprendimų. Tačiau mero Vytauto Laurinaičio, o tiksliau partijos Tvarka ir teisingumas frakcijos, dar vienas pasiūlytasis tapo tikru Velnio tuzinu – 13 – Liutaurui Indruškai, Šilutės pirminio sveikatos priežiūros centro vadovui.

Kiek netikėta daugeliui vietos politikų buvo šiame posėdyje matyti Seimo narį Artūrą Skardžių. Dėl kokių priežasčių jis čia dalyvavo bent jau pradžioje buvo neaišku. Vėliau jis kaip ekspertas atsakė į keletą pastabų, kai Seimo argumentais ėmė mojuoti Šilutės tarybos nariai.

Šis posėdis neturėjo užtrukti, nes beveik visi sprendimo projektai buvo labiau formalūs, būtini, kad savivaldybėje vyktų normalus darbas. Tačiau kaip visada, į pateiktus sprendimo projektus buvo gerai įsigilinęs Tarybos narys Zigmantas Jaunius. Tad svarstant sprendimo projektą dėl savivaldybės narkotikų komisijos sudarymo, kuriuo vieni šios komisijos nariai buvo keičiami kitais, o jis pasidomėjo, kokia yra narkotikų vartojimo problema Šilutės rajone.

Šis politikas taip pat bandė atkreipti kolegų dėmesį, kad rajono ugdymo įstaigose nepakankamai skatinamas atliekų rūšiavimas bei kiti su tuo susiję dalykai, kai imta svarstyti sprendimo projektą dėl komunalinių atliekų tvarkymo infrastruktūros pertvarkos. Juo taip pat buvo tik tikslinamas prieš dešimtmetį priimtas dokumentas. Tačiau Z.Jaunius atkreipė dėmesį į esančią problemą.

Diskusijos taryboje kilo, kai vėl buvo grįžta prie dar praėjusių metų gruodžio mėnesį pradėto Šilutės medicinos įstaigų sujungimo. Tuomet buvo numatyta pradėti Šilutės pirminio sveikatos priežiūros centro (PSPC) prie antrinio prijungimą. Tačiau PSPC užginčijo sujungimą. Tad kol jie nebuvo pabaigti ir kol teismai neleido tęsti šio sujungimo, Tarybai buvo „surištos“ rankos.

skardz

Seimo narys A.Skardžius perdavė žinią iš Seimo.

Prieš šį sujungimą pasisakanti Tarybos opozicija posėdyje siūlė atidėti procedūrą. Esmė ta, kad Respublikoje numatyta vykdyti naują Sveikatos sistemos reformos etapą. Tai jau pradėjo svarstyti ir Seimas, ir Vyriausybė. Todėl opozicijos nariai pasiūlė neskubėti. Tačiau Šilutės r. savivaldybės meras V.Laurinaitis priminė, kad medicinos priežiūra yra numatyta savivaldos funkcijose, tad pasiūlė nutraukti diskusijas ir imtis šio proceso. Čia, kaip jau minėta, žodį tarė A.Skardžius, paaiškindamas, kaip ir kas Vilniuje svarstoma. Vėliau eksperto vaidmenyje jis dar pabuvo, kai kilo kalba apie Jūrų kadetų mokyklą Rusnėje. O grįžtant prie medicinos įstaigų sujungimo: sprendimas dėl šios vietinės reikšmės medicinos reformos buvo priimtas politinės daugumos balsais.

Diskusija kilo ir svarstant jau minėtą 13-tą sprendimo projektą. Į Tarybos narių klausimus meras aiškiai atsakė, kad su šiuo savivaldybės pavaldumui priklausančios įstaigos vadovu L.Indriuška pasidarė sunku dirbti ne tik medikams, bet ir savivaldybės vadovams. Suprantama, sprendimas daugumos balsais buvo priimtas. Tik jei dėl medicinos įstaigų sujungimo opozicija visa vieningai balsavo „prieš“, tai tokio vieningumo nebuvo dėl L.Indriuškos – du opozicijos nariai „susilaikė“.

Šiek tiek laiko užėmė ir pareiškimai bei paklausimai. Tarybos narė S.Tamašauskienė pasiūlė surengti gyventojų apklausą dėl keleivinio traukinio Šilutės–Klaipėda–Šilutė. Tam pritarė nemažai Tarybos narių. Opozicijos lyderis Algirdas Gečas domėjosi švietimo būkle rajone, nes paskelbus Pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimų rezultatus, paaiškėjo, kad Šilutės miesto mokyklų rezultatai ypač prasti. Jis taip pat domėjosi, ar tiesa, kad Suaugusiųjų mokyklą ketinama kelti į trečią ir ketvirtą Žibų pradinės mokyklos aukštus. Tuo pačiu jis klausė, ar Jūrų kadetų mokyklos įkūrimo procesas Rusnėje jau nutrauktas. Meras atsakė, kad išties ketinama Suaugusiųjų mokyklą iškelti. O Jūrų kadetų klausimas yra kiek sustojęs dėl artėjančių Seimo rinkimų. A.Skardžius sakė, kad šios mokyklos pageidauja Klaipėdos meras ir daro visas pastangas, kad ji uostamiestyje būtų.

Pabaigoje Lietuvos laivės sąjungos (liberalų) atstovas Tarybos narys Arvydas Jakas perskaitė pareiškimą, kuriuo atsiribojo nuo Liberalų frakcijos taryboje. Tačiau ir toliau, nesutikdamas su politinės daugumos pozicija, lieka mažumos nariu. Vėliau jis pažadėjo paaiškinti šį savo sprendimą.

Nuotraukoje:
S.Tamašauskienė siūlo surengti rajono gyventojų apklausą dėl keleivinio traukinio į Klaipėdą atsiradimo. 

Be the first to comment on "13-tas Tarybos sprendimas buvo lemtingas"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*