Ypatingos dienos Bitėnuose su knygos paslaptimis

Bendra dalyvių, jų mokytojų ir mokymų rengėjų nuotrauka.

Antrus metus Pagėgių savivaldybės Martyno Jankaus muziejus Bitėnuose vasarą rengia profesionalius knygos gamybos mokymus. Jei praėjusiais metais įvyko pirmoji pažintis su knygrišybos amatu, tai šiais metais buvo žengtas dar vienas žingsnis aukštyn: mokymo dalyviai susipažino su popieriaus marmuravimu, jo istorija ir tokio popieriaus darymu. Vėliau patys bandė jį sukurti. Galiausiai, jau naudodami savo padarytą marmuruotą popierių, dviem įrišo būdais gamino knygeles.

Mokymus liepos 3 – 7 dienomis Bitėnuose vedė „Vilniaus knygrišių gildijos“ atstovės Aušra Lazauskienė, viena profesionaliausių popieriaus marmuruotojų šalyje, ir Rūta Taukinaitytė – Narbutienė, menotyrininkė, tyrinėjanti šio amato pagrindus, jau antrą vasarą knygrišybos paslapčių mokanti į Bitėnus to išmokti atvažiavusius žmones.

Aurelijaus Žemgulio nuotrauka.

Susikaupimas buvo per visą mokymų laiką. Aurelijaus Žemgulio nuotrauka.

Penktadienį visa tai baigėsi M.Jankaus muziejaus edukacinėse erdvėse sukurtų darbų eksponavimu, pažymėjimų dalyviams įteikimu bei jų išsakytais įspūdžiais. Susitikti su mokymo dalyviais, pamatyti projekto rezultatus atvyko Pagėgių savivaldybės meras Virginijus Komskis.

Pradėdama pabaigtuvių ir parodos atidarymo ceremoniją M.Jankaus muziejaus direktorės Liudvika Burzdžiuvienė pasidžiaugė, kad visus šiuo mokymus buvo galima surengti tik po to, kad prieš porą metų Pagėgių savivaldybės iniciatyva atsirado nauja erdvė – atstatyta buvusi M.Jankaus sodybos klėtelė, kurią muziejininkės meiliai vadina „špikerike“. Joje atsirado ir mokymo klasė, ir ekspozicijos salė. Todėl dabar yra galimybė rengti įvairius su knygos gamyba siejamus mokymus bei pratęsti daugiau kaip prieš šimtą metų M.Jankus pradėtą Bitėnuose knygų kūrimą. L.Burzdžiuvienė sakė tikinti, jog šis šių metų projektas dar nėra baigtinis ir viliasi, kad kitais metais vėl pavyks gauti finansavimą ir jis bus toliau tęsiamas – idėjų dar yra nemažai. Šiais metais projektas „Knygrišystės amato paslaptys ir šių dienų galimybės“ buvo finansuojamas gavus Lietuvos kultūros tarybos paramą. Tad liepos pradžioje ir buvo surengti mokymai „Marmuruoto popieriaus atsiradimo ištakos, istorinė raida, panaudojimo galimybės šių dienų knygrišystėje“.

L.Burzdžiuvienė prisiminė labai intensyvų ir produktyvų šių penkių dienų darbą: pradėję devintą valandą, jau ketvirtą nuo susikaupimo ir

Pabaigtuvės.

Projekto pabaiga ir jo apibendrinimas.

didelės atidos dalyviai būdavo pavargę ir emociškai, ir fiziškai. Pirmos trys dienos buvo skirtos popieriaus marmuravimui. Aušra Lazauskienė dalinosi visomis šio amato paslaptimis, supažindino su jo istorija bei kantriai mokė praktinio marmuravimo. Projekto dalyviai pažino dešimt jo klasikinių raštų ir išmoko juos pasigaminti. O kitomis projekto dienomis, jau naudojant pačių sukurtą dailų popierių ir vadovaujant knygrišei Rūtai Taukinaitytei – Narbutienei, visi gamino dviejų įrišų – vieno ir keleto lankų – knygeles. Tai taip pat didelio kruopštumo reikalaujantis darbas. Visa tai penktadienį ir buvo eksponuojama antrajame „škiperikės“ aukšte esančioje ekspozicijoje. Muziejaus direktorė sakė, kad pačius gražiausius savo sukurtus darbus projekto dalyviai pasibaigus parodai galės pasiimti, o likusieji taps mokymo priemone norintiems nors akies krašteliu pažinti popieriaus marmuravimą bei knygrišybą. M.Jankaus muziejininkės taip pat dalyvavo šiuose mokymuose ir yra pasirengusios rengti šio amato edukacines pamokas.

Meras V.Komskis, kreipdamasis į projekto dalyvius kalbėjo, kad tai, ką ji pamatė – labai gražu ir įspūdinga. Jis džiaugėsi M.Jankaus muziejaus darbuotojomis, kurios parengė tokį projektą, gavo finansavimą ir surengė išskirtinai tik šiai vietai būdingus mokymus. Ir apgailestavo, kad šį kartą Savivaldybė neprisidėjo prie šio projekto finansinės paramos. Tačiau sakė, kad kitais metais tikrai ieškos galimybės paremti tokius gražius darbus. Nes, pasako mero, Savivaldybė turi skatinti tuos žmonės, kurie daro, atneša, pritraukia – „nuo to visi tik stiprėja“.

Pabaigtuvių vaišės.

Darbų pabaigos vaišės.

Mokymuose Bitėnuose dalyvavo 14 Pagėgių, Šilutės bei aplinkinių vietų žmonės. Savo pasisakymuose jie visi labai džiaugėsi šiuo projektu ir galimybe pažinti užmarštin nueinantį šį dailųjį amatą. Visi buvo taip pat labai dėkingi už kūrybinę ir labai šiltą bei draugišką šio projekto kūrybinę atmosfera, kurią sukūrė M.Jankaus muziejaus darbuotojai ir jie patys sunkiai dirbdami šalia kits kito. Projekto pabaiga buvo vainikuota čia pat ant laužo kepamais vafliais, tradicinėmis dešrelėmis bei žolelių arbata.

Be the first to comment on "Ypatingos dienos Bitėnuose su knygos paslaptimis"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*