Vydūno draugijos nariai bibliotekoje pristatė naujas knygas

Rugpjūčio 5 dieną Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje vyko tradicinis susitikimas su Vydūno draugijos nariais. Dėkojame nenuilstantiems Vydūno palikimo populiarintojams ir ištikimai šilutiškių publikai.

Apgailestaujame tik dėl vieno… Jau nebeišvysime ir nebegirdėsime gerbiamo Vydūno draugijos garbės pirmininko, humanitarinių mokslų daktaro, filosofo, knygų ir daugelio straipsnių apie Vydūną autoriaus, vydūnistikos pradininko Vaclovo Bagdonavičiaus. Simboliška ir mistiška, kad šis šviesus žmogus mus paliko Vydūno gimimo dieną. Viename interviu mokslininkas teigė: „Daugeliui atrodo, kad Vydūno idėjos yra nežemiškos, sunkiai įgyvendinamos, tačiau savo gyvenimo pavyzdžiu jis įrodė, kad viskas įmanoma. Čia turbūt ir slypi Vydūno fenomenas. Jo idėjos tebeveikia.“

Ir tai tiesa… Jei ne Vydūno dvasia, turbūt šiais metais nebūtume susirinkę ir klausęsi pristatymų apie naujas knygas. Renginio metu Vydūno draugijos narė, habilituota humanitarinių mokslų daktarė, nacionalinės Jono Basanavičiaus premijos laureatė Nijolė Laurinkienė aptarė profesorės Aušros Martišiūtės parengtą Vydūno „Raštų“ tritomį (2020) ir kalbėjo apie savo 2019 m. išleistą knygą „Dangus baltų mitiniame pasaulėvaizdyje“. Autorė, pasiremdama autentiškais šaltiniais, atskleidžia dangaus ir jo šviesulių sampratą, atkuria dangaus vaizdinių pirmykštę prasmę, aiškinasi jų kilmę. Susirinkusiems viešnia išsamiau papasakojo apie Saulės vaizdinį, dangiškųjų vestuvių mitą, kai Saulės vyras Mėnulis įsimyli Aušrinę. O kalbėdama apie asmeninį santykį su dangaus kūnais, ji pastebėjo, kad kiekviena diena turi vis kitokią šviesą.

Knygą „Pitagoro štabas“ (2020), kurioje publikuojamos dvi pjesės, pristatė mokslininkas, profesorius, habilituotas socialinių mokslų daktaras Valentinas Klevas. Jis kone visą gyvenimą dirbo technologinėje sferoje, tačiau esminė domėjimosi sritis visada buvo filosofija, psichologija, sociologija, kurių svarbiausia išraiška – dramaturgija. Pjesės buvo inspiruotos Vydūno mokymo ir filosofijos, čia autorius visų pirma ieškojo atsakymų sau. Svečias prisipažino, kad išleisti šią knygą prireikė laiko ir pasiryžimo parodyti Vydūno draugijos nariams, kurių dėka šie kūriniai ir išvydo dienos šviesą. V. Klevo teigimu, publikuotas darbas atlaisvina protą ir energiją kitiems darbams.

Susitikimo metu netrūko auditorijos pasisakymų, komentarų. Renginio pabaigoje buvo galima įsigyti Vydūno draugijos išleistų knygų bei pasidalinti savo mintimis apie Vydūną ir jo veiklą.

Inga Tarozienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos bibliotekininkė

1 Comment on "Vydūno draugijos nariai bibliotekoje pristatė naujas knygas"

  1. Vytautas | 2021-11-06 at 14:58 |

    Dėkui, gerbiama Inga. Miela buvo sužinoti, kad vyko įdomūs susitikimai, viešėjo Vydūno draugijos atstovai.
    Sėkmės ir labų dienų linkėjimai iš Vilniaus
    Vytautas A. Gocentas,
    kraštietis

Leave a comment

Your email address will not be published.


*