„Vėtrungių kelio“ žaidimas baigėsi įtaigiu klaipėdiečių spektakliu

Klaipėdos etnokultūros centro folkloro ansamblis „Alka“ teatralizuotu vaidinimu „Ernstas Vilhelmas Berbomas“ Šilutės Vydūno gimnazijoje užbaigė 2019 metų „Vėtrungių kelio“ žaidimo projektą.

Nuo 2013 metų turistinio sezono metu Šilutės kultūros ir pramogų centras rengia pažintinį žaidimą „Vėtrungių kelias“. Jo tikslas – pasiūlyti keliaujant po Vakarų Lietuvą ir atliekant užduotis patrauklia forma geriau susipažinti su šiuo etnografiniu Mažosios Lietuvos regionu. Šiais metais keliautojai turėjo atlikti tris užduotis: rasti „Vėtrungių kelio“ lobius, pasidaryti nurodytoje vietoje „selfie“ – asmenukę – bei susirinkti „skonių“ kolekciją. Tai yra – paskanauti nurodytoje vietoje šio krašto patiekalų, „lobis“ buvo paslėptas viename iš šio krašto muziejų, o asmenukė turėjo būti padaryta atrastoje išnykusioje vietovėje. Džiugu, kad pažinti šį Mažosios Lietuvos regioną ėmėsi nemažai žmonių iš įvairių Lietuvos vietų.

Šių metų žaidimas pradėtas buvo birželio 26 dieną. Tai istorinė data – 1844 m. tą dieną buvo įvestas Rytprūsių valdžios reikalavimas Kuršių marių žvejų laivus žymėti nurodytos spalvos lentelėmis ant stiebų. Prižiūrėti šią tvarką buvo pavesta E.Vilhelmui Berbomui, gyvenusiam ant marių kranto Muižės kaimo dvare. Ilgainiui šios lentelės tapo unikaliu krašto paveldo ženklu – kuršvalčių vėlukais, ką dabar vadiname tiesiog vėtrungėmis.

Žaidimo pabaiga sutampa su oficialiu turistinio sezono užbaigimu – rugsėjo 27 dieną. Pasveikinti susirinkusių su „Vėtrungių žaidimo“ projekto pabaiga atvyko ir Šilutės turizmo informacinio centro vadovė Rasa Grygelienė. Žaidimą trumpai priminė ir jo sumanytoja Šilutės kultūros ir pramogų centro direktorė Jūratė Pancerova.

Netrukus susirinkusieji mėgavosi etnografiniu spektakliu, kurio centre ir buvo vyriausiasis Kuršių marių žvejybos prievaizdas E.V.Berbomas. Klaipėdiečiai labai meistriškai supynė pasakojimą apie šį žmogų ir jo veiklą su šio krašto šokiais, žaidimais bei pasakojimais. Jie atskleidė šios istorinės asmenybės įvairiapuses pažiūras, akirašio platumą bei mokėjimą bendrauti su vietos žvejais. Konsultuojant humanitarinių mokslų daktarei Daliai Kiseliūnaitei, šį spektaklį sukūrė „Alkos“ vadovės Elena Šalkauskienė ir Ingrida Žmijauskienė drauge su Klaipėdos etnokultūros centro šio kolektyvo aktoriais. Tai buvo labai gyvas ir įtaigus pasakojimas, kuris susirinkusių šilutiškių akimis buvo labai… trumpas. Jį žiūrint laikas pralėkė tiesiog nepastebimai.

Šilutės kultūros ir pramogų centro informacija

B-02

B-04

B-03

Be the first to comment on "„Vėtrungių kelio“ žaidimas baigėsi įtaigiu klaipėdiečių spektakliu"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*