Vėluks – naujos etnografinės programos ašis (video)

Jaukioje Šilutės F.Bajoraičio viešosios bibliotekos aplinkoje Šilutės kraštotyros draugijos folkloro ansamblis „Ramytė“ susirinkusiems gerbėjams pristatė naująją savo programą „Vėluks mums rodys keluką“. Jis skirta Ernstui Vilhelmui Berbomui, kurio 230 gimimo metinės šiais metais yra minimos.

Programa įvardinta kaip šviečiamoji, nes šis muzikinis pasakojimas sukurtas remiantis buvusio žvejybos prievaizdo Ernsto Vilhelmo Berbomo darbais ir veikla. Šio energingo žmogaus 1843 metais sumanytas žvejų laivų ženklinimas –vėtrungės arba kaip šiuose kraštuose buvo sakoma kurėnų vėlukai – tapo šios programos ašimi. O ji apie tai, kaip seniau bendravo trijų Kuršių marių krantų – rytinio, vakarinio ir pietinio – žmonės. Tai pasakojimai apie vedybas bei apie su tuo susijusias apeigas. Remiantis žvejybos prievaizdo skirtingams marių krantams nustatytomis vėtrungių pagrindinės dalies spalvomis ir buvo sukurta savita etnografinė programa „Vėluks mums rodys keluką“. Ja norėta papasakoti, kaip į vedybinius šeimyninius santykius žiūrėjo skirtingų marių krantų gyventojai.

Programos rengėjams teko gerai susipažinti su daugybe šio krašto etnografinių dalykų bei lietuvininkų dainų ir atrinkti tai, kas iliustravo šiuos žmonių santykius. Iš kitų ankstesnių šio kolektyvo programų šioji išsiskyrė tuo, kad nepriekaištingai lietuvininkų tarmę įvaldžiusi kolektyvo narė Vaida Galinskienė išraiškingai pasakojo apie Kuršių marių krantų žmonių bendravimą. O „Ramytės“ dalyviai tai iliustravo. Pasiremdama Mažosios Lietuvos tautosakininko Eduardo Gizevijaus užrašais apie XIX amžiaus žmonių naudotus burtus bei pamokymus, kaip įveikti žmonių ydas, senąja tarme pasakojo Indrė Skablauskaitė. Iš viso to susidarė įspūdis, kad jaunų žmonių gyvenimo pradžia, pradedant nuo piršlių lankymosi, buvo nustatyta labai aiškiais papročiais bei griežtomis elgesio taisyklėmis. O tolimesnis naujos šeimos gyvenimas buvo neatsiejamas nuo Kuršių marių pakrančių gamtos bei tų darbų, kuriuos kiekvienu metų laiku reikėjo atlikti.

Naujoji etnografinio kolektyvo „Ramytė“ programa su originaliais pateiktais pasakojimais suteikė naujų spalvų šiam kolektyvui ir bemaž valandą trunkanti programa pralėkė nepastebimai.

Be the first to comment on "Vėluks – naujos etnografinės programos ašis (video)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*