Valstybės šimtmečio renginyje aidės ir Šilutės varpai

Istoriniai Šilutės evangelikų liuteronų bažnyčios varpai.

Gal kas ir buvo kiek nustebęs rugsėjo 7 dienos pavakare išgirdęs skambant Šilutės evangelikų liuteronų bažnyčios varpus. Tačiau šie žmonės tapo istorijos liudininkais – tą dieną nufilmuotų varpų gaudesys skambės per pagrindinį Lietuvos valstybės šimtmečio minėjimą Nacionaliniame operos ir baleto teatre 2018 metų vasario 16-tieną. Tuomet bus atliktas specialiai jubiliejui sukurtas muzikinis kūrinys „Gloria Lietuvai“.

BaznyciaApie tai papasakojo projekto „Gloria Lietuvai“ režisierius Dalius Abaris, kuris su operatoriais Vytautu Gudaičius ir Artiom Miškin atvyko į Šilutę filmuoti evangelikų liuteronų bažnyčios varpų. Jis sakė, kad mintis panaudoti Lietuvos bažnyčių varpus kilo istorikams atkreipus dėmesį, jog varpas ir šiandien skamba taip pat, kaip ir kuomet, kai jis buvo pakabintas bažnyčios bokšte. Ir jei kartais stebimės kai suradome ką unikalus, tačiau visiškai nepagalvojam, kad galim girdėti istoriją. Tuo pačiu varpas ir parklupdo, ir prikelia, ir šaukia, ir įspėja.

Žiniaskalidai išpatintame pranešime sakoma, kad kompozitoriaus Kipro Mašanausko „Gloria Lietuvai“ – tai kūrinys simfoniniam orkestrui, mišriam chorui ir elektroniniams instrumentams, kurio centrinė ašis – šimto visos Lietuvos varpų palyda. Šis technologiškai sudėtingas kūrinys suvienys atlikėjus, esančius Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro scenoje, ir varpininkus iš įvairių Lietuvos miestų bei miestelių. Ypatingas vaidmuo teks vizualiniams sprendimams.

„Gloria Lietuvai“ – didelės apimties projektas, kuriam susivienijo kompozitoriai Raminta Šerkšnytė, Anatolijus Šenderovas, Mindaugas Urbaitis, Vaclovas Augustinas, Linas Rimša. Jie jau šiandien rengia dovaną atkurtos Lietuvos šimtmečiui, kurdami varpų istorijos, skambesio ir ritmikos įkvėptus kūrinius.

Projekto „Gloria Lietuvai“ idėjos autorius – Dalius Abaris, bendraautoriai: Kipras Mašanauskas, Romas Lileikis, Edita Mildažytė. Projekto konsultantai: istorikai Gintautas Žalėnas, Liudas Jovaiša, Aurimas Švedas.

Projektą „Gloria Lietuvai“globoja Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Jį koordinuoja VšĮ „Kūrybinių industrijų dokas“.

„Gloria Lietuvai“ projekto komanda rengiasi filmuoti Šilutės varpus. Iš kairės: A.Miškin, D.Abaris ir V.Gudaitis.

„Gloria Lietuvai“ projekto komanda rengiasi filmuoti Šilutės varpus. Iš kairės: A.Miškin, D.Abaris ir V.Gudaitis.

Be the first to comment on "Valstybės šimtmečio renginyje aidės ir Šilutės varpai"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*