Vaivorykštės spalvos nušvito ant šilko paveikslų

Vienas iš Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės uždarymo renginių vyko Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Pašyšių filiale. Čia balandžio 28 dieną rankdarbių entuziastės rinkosi į edukacinį tapymo ant šilko užsiėmimą. Moterys pakviestos pasitikti Motinos dieną švelnių spalvų apsuptyje kartu su Šilutės pirmosios gimnazijos mokytoja, tautodailininke Nijole Titiene.

Teptuku mes galime išreikšti gyvenimo džiaugsmą, ramybę, spalvomis perteikti svajones ir nuotaiką. Suteikta proga savo mintis perkelti ant plonyčio, natūralaus, trapaus audinio – šilko, suintrigavo visas užsiėmimo dalyves. Anot N. Titienės, tai gana sudėtingas užsiėmimas, reikalaujantis nemažai išlaidų , tačiau rezultatas atperka visus nesklandumus. Tai tarsi meditacija, atsipalaidavimo būdas. Tapant pamirštama bloga nuotaika, visos susikaupusios problemos, pailsima. Tai puikus būdas išreikšti mintis vaizdais, simboliais.

Pirmiausia tautodailininkė supažindino dalyves su tapymo ant šilko priemonėmis. Norint tapyti, reikia turėti rėmą, ant kurio galima ištempti audinį, šilko, specialių dažų ir kontūrus. Užsiėmimo metu plačiau pristatyta viena iš daugybės tapymo technikų. Išbandyta paprasčiausia: ant rėmo gerai įtempiamas šilkas, kontūrais nupiešiamas piešinys, jam išdžiūvus tapoma dažais, išdžiovinama, išlyginama, išskalbiama ir darbelis baigtas. Atrodo paprasta, bet iš tikrųjų taip nėra: tam reikia susikaupimo, ypatingo nusiteikimo, kantrybės ir laiko.

Ir štai pirmieji paveikslėliai baigti, o ką tik iškeptos tapytojos nekantraudamos apžiūri juos ir dalijasi įspūdžiais, juk ištisas dvi valandas derino spalvas.

Užsiėmimo metu tautodailininkė ne tik mokė šilko tapymo subtilybių, bet ir pristatė Šilutės pirmosios gimnazijos mokinių tapymo ant šilko parodą „Gėlės mamai“. Parodą galima aplankyti iki gegužės 28d. Joje išvysite ne tik mokinių darbus, bet ir užsiėmimo metu dalyvių sukurtus paveikslėlius.

Danutė Adomavičienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Pašyšių filialo bibliotekininkė
20170428_161905001

Be the first to comment on "Vaivorykštės spalvos nušvito ant šilko paveikslų"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*