Užbaigtas renginių ciklas „100 metų – tautiškumo, kančios ir vilties“

Birželio 14-ąją Švėkšnoje, ant Parakaunyčios kalno, buvo minima Gedulo ir vilties diena. Vėjuotą, tačiau saulėtą vakarą ir vėl visi susirinko ant kančių, skausmo bei vilties kupino kalno, kurio simbolinės prasmės užlieja vos pažvelgus į jį. Ypatingos muzikos garsai, kuriuos dovanojo Šilutės kamerinis choras „Vox Libri“, teatralizuota miniatiūra, kurią suvaidino Švėkšnos „Saulės“ gimnazijos moksleiviai, ir tremtinių dukros Birutės Mar eilėraščiai, nukėlė į tą laikmetį, kuomet labiausiai trūko tikėjimo ir vilties. Nuo 1941 m. birželio dienų, kai prasidėjo mūsų tautos genocidas, jau praslinko 77 metai, tiek laiko pakanka, kad susidarytų erdvė užmarščiai ir nejautrai. Gedėti darosi vis sunkiau, o ir gedinčiųjų pulkas mąžta. Tai pabrėžė ir  Švėkšnos miestelio seniūnas Alfonsas Šeputis bei Šilutės rajono savivaldybės tarybos nariai – Antanas Martinkus ir Arūnas Kurlianskas.

Antrojoje renginio dalyje, buvo užbaigiamas renginių ciklas „100 metų – tautiškumo, kančios ir vilties“, kuriame buvo atidengtas drožybos plenero metu sukurtas, skulptoriaus Petro Balsio įspūdingas paminklas, angelas kopėčiomis lydintis į dangų, kurį jis dovanojo Švėkšnos miestelio bendruomenei. Prie klebono Sauliaus Katkaus pašventinto paminklo netrūko padėkų ir gražių kalbų, visi dėkojo vieni kitiems ir džiaugėsi pavykusiu renginių ciklu. Plenero sumanytojas Vytautas Bliūdžius nedrąsiai pažadėjo ir kitąmet suorganizuoti medžio drožėjų pasibuvimą, o Parakaunyčios kalną pamažu vesti link skulptūrų parkelio. Su prasmingomis mintimis ir nostalgiška nuotaika susirinkusieji nenoriai skirstėsi namo.

Švėkšnos bendruomenė dar kartą įrodė, kokia galinga ir stipri jėga yra. Susivienijus buvo nuveikta daug gražių darbų: surengta Amatų diena su gausybe amatininkų, suplanuotas šeimų krepšinio turnyras, sukurtas mažas spektakliukas Gedulo ir vilties dienai paminėti, o viso ciklo kulminacija –nuostabaus grožio kūrinys, kurį Švėkšnos bendruomenei dovanojo Petras Balsys. Darbus taip pat sukūrė ir V.Bliūdžius bei Rolandas Sūdžius. Pastarojo darbas „Jurgaičių kaimo kapinės“ pažymės šią Amžino poilsio vietą. O V.Biūdžiaus darbas stovės Kalnalio kaime, šio plenero rėmėjo ir rengėjo Tomo Grikšo sodyboje, kur ir buvo kuriamos šios skulptūros.

AtvirukasaVykdant projektą „100 metų – tautiškumo, kančios ir vilties“ taip pat buvo išleista ir nauja Švėkšną reprezentuojanti atvirutė.

Renginių ciklo rengėjai nuoširdžiai dėkoja visiems prisidėjusiems prie renginių organizavimo.

Tradicinių amatų centras Švėkšnoje,
Šilutės turizmo informacijos centro filialas

Sauliaus Sodonio nuotraukos.  

Be the first to comment on "Užbaigtas renginių ciklas „100 metų – tautiškumo, kančios ir vilties“"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*