Tyrimai patvirtina – turgus Šilokarčemoje kūrėsi XVI amžiuje

Šilutės praeitį tiria (iš kairės): R.Banytė - Rowell ir B.Lisauskaitė.

Jau keletą dienų senajame Šilutės Šilokarčemos kvartale vykdomi archeologiniai tyrimai. Jiems vadovauja patyrusi archeologė Birutė Lisauskaitė iš Trakų, kuriai talkina mūsų kraštietė istorikė Rasa Banytė – Rowell. Šie kasinėjimai vykdomi dėl to, kad Šilutės savivaldybės užsakymu yra rengiamas Šilokarčemos kvartalo kompleksinio sutvarkymo planas. Tačiau prieš ką nors statant, istorinę teritoriją turi ištirti archeologai. Šiuo metu tai ir vyksta.

Kaip sakė archeologės, apie aštuoniasdešimtuosius metus klaipėdietis archeologas Vladas Žulkus darė Šilutės istorinės dalies bendrus tyrimus. Jų metu buvo nustatytos istorinės gyvenvietės ribos, arba rajonavimas, archeologų terminais kalbant. Remiantis tai, dabar ir vykdomi kasinėjimai, pasirenkant iki tol netyrinėtas vietas. Todėl viską atlikus, bus įdomu palyginti rezultatus.

Kasinėjimai prasidėjo buvusioje Šilokarčemos turgaus aikštėje. Tuo yra norima nustatyti jo teritoriją, galimas žmonių veiklas. Yra ir konkretus tikslas – rasti turgaus aikštėje stovėjusio pastato ribas, nes pagal numatomą kompleksinio sutvarkymo planą, planuojama jį atstatyti.

Pirmųjų dienų kasinėjimai patvirtino istorinę medžiagą, kad prie sankryžos buvo senoji karčema. Metro penkiolikos centimetrų gylio šurfe (taip archeologai vadina vertikalų nedidelio skersmens kasinį), buvo rastas kultūrinis sluoksnis, kuriame randama keramikos, apdirbtų kaulų bei medienos liekanų. Rastas šlakas patvirtina taip pat, kad čia būta amatininkų, kalvio. Kitame šurfe pasirodė archajiškos keramikos. Tai galėtų būti 17 amžiaus dirbiniai, nes pastebima tam laikotarpiui būdingos rudos bei žalios glazūros. Iš įdomesnių radinių rasta bokalo apačia – dugnas, kas panašu į Reino stiklo bokalus. Tačiau čia rastasis paprastesnis – iš keramikos. Konkrečiai viskas turėtų paaiškėti radinius išsamiai patyrinėjus laboratorijoje.

Kasant keliose vietose rasti dveji grindiniai. Vienas jų galėtų būti aštuoniolikto amžiaus ar panašiai (paaiškės konkrečiai ištyrus radinius), o kitas devyniolikto amžiaus, kuris dar buvęs ir dvidešimtame. Įdomu, kad kultūrinio sluoksnio apačioje rastas ir drenažas. Tuo metu jis buvo įrenginėjamas ant žemės suklotų žabų. Pirminiai pastebėjimai sako, jog jis galėjo būti klojamas šešioliktame amžiuje, kai kūrėsi Šilokarčema. O tai liudija labai seną miesto etapą. Pašnekovės taip pat sakė, kad tyrimų vietoje rastas apie 40 centimetrų sąnašų sluoksnis. Tai kalba buvus didžiulius potvynius senojo turgaus aikštės rajone. Jie kaip reikiant tvindė besikuriančią gyvenvietę. Archeologės sakė, kad ištyrus istorinius dokumentus, turėtų daugiau dalykų paaiškėti.

Taip pat jau aišku, kad apsauginis pylimas nuo Šyšos upės buvo grįstas. Sovietiniais laikais virš jo buvo uždėtas betono plokštėmis nuo tvinstančios upės saugomas pylimas.

Ištyrus senąją turgaus aikštę, archeologės kelsis į Šyšos upės vingį bei toliau tyrinės Žuvų turgaus teritoriją. Iš viso archeologės su septyniais talkininkais planuoja atkasti 27 šurfus. Tačiau, jei paaiškės, kad randamas kas ypatinga, jų gali būti ir daugiau. Kasinėjimus planuojama baigti šią savaitę. Po to bus rengiama tyrimų ataskaita, kad architektai galėtų toliau projektuoti konkrečius objektus.

Kasinėjimų metu rasti archeologiniai radiniai yra Šilutės nuosavybė. Todėl baigus tyrimus jie bus perduoti Šilutės Hugo Šojaus muziejui.

O pabaigai prasta žinia: nors archeologiniai kasinėjimai jau kelios dienos vyksta po Šilutės muziejaus langais, tačiau iki vakar dienos niekas iš jo darbuotojų nebuvo atėjęs pasidomėti tyrimais. Ypač liūdna, nes muziejuje yra archeologas, kuris ir turės perimti tuos radinius.

Be the first to comment on "Tyrimai patvirtina – turgus Šilokarčemoje kūrėsi XVI amžiuje"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*