Turininga Vydūno vardo Pagėgių bibliotekos vasara

„Šviesos kampelis“, sužibęs Lumpėnuose

Taip jau sutapo, kad šalyje šiemet minimą Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-metį Pagėgių savivaldybės Vydūno viešosios bibliotekos Lumpėnų filialas pasitiko ypatingai šventiškai – muziejaus atidarymu. Šis, bendradarbiaujant su Lumpėnų seniūnija, jau  prieš karantiną įkurtas „šviesos kampelis“ laikinai nepriėmė lankytojų, o šiam laikotarpiui jau pasibaigus, netrūksta juo susidomėjusiųjų.

Kaip jau žinoma, mažėjant kaimo mokinių skaičiui užsidaro daugelis kaimo mokyklų. Toks likimas ištiko ir Pagėgių savivaldybės Vilkyškių Johaneso Bobrovskio gimnazijos Lumpėnų Enzio Jagomasto pagrindinio ugdymo skyrių. Užsidarius šiai ugdymo įstaigai, liko visa joje sukaupta kraštotyrinė medžiaga apie mokyklą, spaustuvininką Enzį Jagomastą, kurio vardu pavadinta mokykla, krašto gyventojus bei Rambyno kalną. Lumpėnų seniūnijos seniūnei Danguolei Mikelienei ir bibliotekininkei Nijolei Šedienei kilus idėjai atskleisti šiuos krašto raštijos lobynus visuomenei, seniūnijos erdvėse, šalia bibliotekos, rasta puiki vieta muziejinės kolekcijos ekspozicijai. Įrengiant muziejų, didelę darbų dalį atliko seniūnijos darbuotojai Gintaras Stakvilevičius ir Ramūnas Dargis. Visiems drauge susitelkus, pavyko įkurti nuostabų kampelį, kurį nuo šiol galės aplankyti tie, kurie mokėsi šioje mokykloje, bei visi neabejingi Pagėgių krašto istorijai ir jos šaknims.

Nijolė Šedienė,
Pagėgių savivaldybės Vydūno viešosios bibliotekos
Lumpėnų filialo bibliotekininkė
Nuotraukų autorė Agnė Vasiliauskaitė

Piktupėniškiai mokėsi kūrybos ir meno paslapčių

2020 m. birželio 30 d. Pagėgių savivaldybės Vydūno viešosios bibliotekos Piktupėnų filiale suorganizuota kūrybinė-edukacinė popietė „Kur veda mintys svajoklės..?“, skirta Tautodailės metams paminėti. Renginio metu savo karpinių ir rankdarbių parodą „Iš mano minčių išaugę…it medžiai paukščiai“ pristatė Pagėgių savivaldybės Stoniškių pagrindinės mokyklos pradinių klasių mokytoja, tautodailininkė Vida Gečienė. Autorė atvyko pasipuošusi savo nauju kūriniu – vąšeliu nertu kostiumėliu ir basutėmis. Susitikimo metu p. Vida trumpai papasakojo apie rankdarbių kūrimo džiaugsmą bei per karantino laikotarpį padarytus darbelius. Apžiūrėję karpinių parodą, popietės dalyviai aktyviai pasinėrė į kūrybinius procesus. Sunku ir nusakyti, kiek daug išmonės, kantrybės reikia, norint išlyginti šiaudelį ir jį dailiai bei kruopščiai priklijuoti. Tačiau rezultatai pranoko lūkesčius, o visi renginio dalyviai bei svečiai jautėsi itin kūrybiškai pakylėti, prisilietę prie nepažinto meno, tautodailės rašto. Vyriausioji popietė dalyvė – 87 m. senjorė Aldona Mamkienė – prisiminė, kad senaisiais laikais vyravo tradicija karpiniais puošti langus bei susigraudinusi atviravo, mintimis trumpam sugrįžusi į vaikystę.

Popietės dalyviai mokėsi, kaip dailiai papuošti, pasigaminti suvenyrų dėžutes. Prisipildę įspūdžių ir minčių skrynelę, sustoję bendrai prisiminimo nuotraukai, visi šiltai ir nuoširdžiai p. Vidai palinkėjo sveikatos, naujų kūrybinių minčių bei surengti dar ne vieną autorinę parodą Piktupėnų bibliotekoje.

Pedagogė, tautodailininkė Vida Gečienė, atsidėkodama už šiltą susitikimą, bibliotekai padovanojo ilgiausią ir meniškiausią knygų skirtuką bei simbolinę rugių puokštę, kuri puoš biblioteką iki naujo derliaus, iki naujos rankdarbių parodos.

Pasivaišinę skanėstais, popietės dalyviai atsisveikino, su savimi pasiimdami bendrystės džiaugsmą ir pradėtas puošti dėžutes dekoravimo užbaigimui.

Nijolė Jogienė,
Pagėgių savivaldybės Vydūno viešosios bibliotekos
Piktupėnų filialo bibliotekininkė
Nijolės Jogienės ir Gitanos Baužaitės nuotraukos

Be the first to comment on "Turininga Vydūno vardo Pagėgių bibliotekos vasara"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*