Trumpiausia metų naktis Rambyne ir pas M.Jankų  

Rambyno kalnas trumpiausią metų naktį nebuvo vienišas – pavakare, gausiam susirinkusiųjų būriui stebint, buvo uždegta šventoji Rambyno aukuro ugnis. Pagal šimtametę tradicija čia dainavo chorai bei buvo surengta gegužinė su taip pat tradiciniu Joninių laužu. Vėliau visi atėjo į „svečius“ pas Martyną Jankų.   

Sveikinimo žodį tarė Pagėgių savivaldybės meras Virginijus Komskis. Rambyno Joninių aukurą šiais metais uždegė ir tuo šventę pradėjo Pagėgių krašto garbės pilietis Martynas Purvinas. Jis taip pat pasirašė „Amžinojoje Rambyno kalno knygoje“. Kaip visada, greta jo buvo jo antroji pusė Marija Purvinienė.

Šventę tęsė bei Joninių dainas dainavo ir Pagėgių krašto, ir iš svetur atvykę chorai. Tai buvo tąsa ilgamečių tradicijų, kurias kažkada ant Rambyno kalno pradėjo Vydūnas su savo vadovaujama Tilžės giedotojų draugija. Čia dainavo Pagėgių savivaldybės meno ir sporto mokyklos, Klaipėdos mišrus choras „Pajūrio aidos“ bei Šilutės evangelikų liuteronų bažnyčios choras. Meras V.Komskis jų vadovus padabino Joninių vainikais.

Po jų pasirodymų prasidėjo judrioji dalis – visų Lietuvos etnografinių regionų etnografinių ansamblių pasirodymai. Joninių rengėjų, Pagėgių kultūros centro, kolektyvai buvo paprašyti pristatyti savo kraštų tautinius kostiumus. Tai buvo labai žaisminga dalis, nes jumoro nestokojantys svečiai su meilę ir išradingai apibūdino kiekvieną savo kostiumo aprangos dalį. Vėliau Joninių šventėje buvo žiūrovai, etnografinių kolektyvų pakvieti, pasileido į bendro šokio sūkurį prie didžiulio Joninių laužo.

Vidurnaktį šventės rengėjai pakvietė visus į Martyno Jankaus muziejų Bitėnuose. Čia atėjusiųjų laukė Rambyno kalno žolelių nuovirai, kuriais keliauninkai gaivino savo kojas. Susirinkusiems dainavo Kauno santakos ansamblis „Ainiai“ bei Aleksandras Makejevas, nuotaikingą komediją suvaidino Trakų karališkas teatras, savo kūrybos dainas atliko šilutiškis Adas Nausėda. O saulei tekant – jos sulaukę Joninių šventės dalyviai bei svečiai – braidė po tik ką iškritusią pirmąją švintančios dienos rasą.

Aurelijaus Žemgulio nuotraukos.

Be the first to comment on "Trumpiausia metų naktis Rambyne ir pas M.Jankų  "

Leave a comment

Your email address will not be published.


*