Tėvynės šventė bibliotekoje

2016-ieji – Lietuvos Respublikos Seimo paskelbti Bibliotekų metais, o šalies bibliotekas globoja LR prezidentė Dalia Grybauskaitė. Pagėgių krašto bibliotekos savo planuojamais knygos, edukaciniais, informaciniais renginiais įsilies į bendrą šalies renginių pynę, toliau sieks gražios draugystės ir bendrystės su įvairaus amžiaus bibliotekų lankytojais.

Vasario 16-ąją Pagėgių savivaldybės viešojoje bibliotekoje, minint Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, oficialiai atidaryti Bibliotekų metai Pagėgiuose. Bibliotekininkų bendruomenės vardu gausiai susirinkusius bibliotekos lankytojus, savivaldybės vadovus, Tarybos narius, renginio svečius sveikino bibliotekos vadovė Elena Stankevičienė. „Tikimės, žinome, kad ir šiais, Bibliotekų metais, mes, Pagėgių krašto bibliotekininkai, nenuvilsime Jūsų, mieli mūsų draugai, mūsų lankytojai, mūsų namų gyventojai, mūsų įkvėpėjai ir nuoširdūs pagalbininkai visuose mūsų darbuose, dienose, mūsų gyvenimuose. Didžiuojamės, kad dirbame Jums, kad esame reikalingi, kad tikite ir pasitikite mumis. Žemai lenkiamės Jums…“, – sakė ji.

Pagėgių savivaldybės meras Virginijus Komskis, sveikindamas pagėgiškius su atkurtos Valstybės diena, dėkojo visiems, kurie siekia, dirba, kuria ir gražina gimtą kraštą, džiaugėsi Pagėgiais, seniūnijų, bendruomenių, nevyriausybinių organizacijų gražiais darbais. Sveikindamas su prasidėjusiais Bibliotekų metais, savivaldybės vadovas teigė, kad didžiuojasi puikiu bibliotekos rūmu, čia dirbančiais žmonėmis, organizuojamais renginiais.

Tądien susirinkusiųjų laukė net du bibliotekos renginiai – pristatyta Rusijos dailininkų sąjungos nario, tarptautinės vaizduojamojo meno asociacijos prie UNESCO nario, daugybės apdovanojimų bei premijų laureato Levo Šerstianojaus (Sovetsko m., Rusijos Federacija) grafikos darbų paroda „Prūsiškoji elegija“, parengta iš Sovetsko muziejaus fonduose saugomų dailininko darbų kolekcijos. Renginio svečiams šią parodą pristatė – Sovetsko miesto istorijos muziejaus direktorė Anželika Špiliova. Viešnia bibliotekai padovanojo šio muziejaus išleistą knygą „Tilžė pašto atvirukuose“ bei skaitmeninę laikmeną, kurioje – rašytojo Johaneso Bobrovskio poezija.

Lietuvos Respublikos konsulato Sovetske vadovas, ministras patarėjas Bronius Makauskas sveikino renginio dalyvius su Tėvynės švente, džiaugėsi nuolat gražėjančiais Pagėgiais ir čia dirbančiais bei šį kraštą mylinčiais žmonėmis, dėkojo savivaldybės vadovams už meilę savo kraštui.

Antrojoje šventinio renginio dalyje sutiktas 2015 m. išleistas Pagėgių Garbės piliečio vardo nominanto, doc. dr. Martyno Purvino leidinys „Mažosios Lietuvos panemuniais ir pamariais. I knyga“. Architektus, Mažosios Lietuvos kultūros, architektūros bei urbanistikos paveldo tyrėjus Martyną ir Mariją Purvinus Pagėgių krašto žmonės pažįsta ne iš nuogirdų. Šių mokslininkų gyvenimo brydė vingiuoja per Pagėgių krašto istorinius takus, plačiai išmintus keliaujant pėsčiomis ar dviračiais, su sunkiomis kuprinėmis ant pečių ir atkakliai tiriant šioje Mažosios Lietuvos žemėje įspaustas istorijos pėdas.

Šio susitikimo iniciatorius, knygą išleidusio VšĮ „Vorutos“ fondo steigėjas bei Nacionalinio Lietuvos istorijos laikraščio „Voruta“ vyriausiasis redaktorius Juozas Vercinkevičius akcentavo, kad „galima tik džiaugtis Pagėgių savivaldybės vadovų požiūriu, supratingumu bei rūpesčiu puoselėjant krašto raštiją, istoriją, architektūrą, bendrosios kultūros vertybes, saugojant ir tausojant šį neįkainojamą paveldą.“ Jis dėkojo už nuolatinę finansinę paramą, už gražų fondo ir savivaldybės administracijos bendradarbiavimą leidžiant iškilius ir svarbius mūsų kraštui leidinius.

Knygos autorius, doc. dr. Martynas Purvinas pasakojo, kad leidiniu „Mažosios Lietuvos panemuniais ir pamariais. I knyga“ pradedamas senųjų gyvenviečių prie Nemuno žemupio tyrinėjimui skirtų knygų ciklas. Planuojama, kad šią knygų seriją sudarys keturi veikalai, kurių skaitytojas galės „aplankyti“ Mažosios Lietuvos gyvenvietes, įsikūrusias abipus Nemuno ir esančias tiek dabartinėje Lietuvos teritorijoje, tiek ir Karaliaučiaus krašte. Šioje pirmojoje Mažosios Lietuvos istorijos gido dalyje kelionė pradedama Smalininkuose, o baigiama Ragainėje. Renginio dalyviams, svečiams pristatyta bibliotekininkų parengta literatūrinė – kraštotyrinė ekspozicija apie šių mokslininkų parašytus, redaguotus, sudarytus veikalus, parengtas publikacijas, pelnytus pripažinimo ženklus bei įgyvendintus projektus Mažosios Lietuvos panteone – Bitėnų-Rambyno kapinaitėse. „Parengėme parodėlę, žinoma, ji tik iš dalies atskleidžia architektų Marijos ir Martyno Purvinų veiklą, bet galime ir iš tos kuklios medžiagos matyti, kokį darbą atlieka šie žmonės mūsų krašte, kokius ženklus jie mums palieka, kokias pėdas įspaudžia, kiekvieno kaimo, kiekvieno kiemo, atokiausio krašto kampelio lopinėlyje. Juk juos, keistuolius, pėsčius, su kuprinėmis ant pečių mena šio krašto gyventojas, prisimena – kaip, kada ir ko klausė šie „turistai ar mokslinčiai“ – mūsų žmonės pasakojo savas istorijas, nutikimus šiems nerimstantiems, vis ieškantiems, o po to ir išdalijantiems ką surinko atgal… Beveik kiekvienas turime Marijos ir Martyno parengtų ir išleistų knygų apie mūsų kraštą, ak, kaip didžiuojamės, kaip didžiuojamės, kad randame žinių ir apie savo kaimą, o jei dar ir nuotraukų – riečiame nosį, rodome kaimynui, svečiui!“, kalbėjo renginio vedėja Elena Stankevičienė. Martynas ir Marija Purvinai atskleidė, jog turi dar daug gražių idėjų ir neįgyvendintų planų, skirtų Pagėgių krašto istorijos pažinimui ir kultūros puoselėjimui.

Pagėgių savivaldybės meras Virginijus Komskis dėkojo svečiams už jų dėmesį bei nuopelnus Pagėgių kraštui, teigė, kad labai pelnytai šiandien bus įteiktas garbus apdovanojimas dr. Martynui Purvinui – suteiktas „Garbės piliečio“ vardas. Mero pavaduotojas Sigitas Stonys linkėjo mokslininkams daug sveikatos, visų sumanymų išsipildymo bei neišsenkančios energijos ugdant meilę savo gimtajam kraštui ir Tėvynei. Doc. dr. Martynas Purvinas bibliotekos skaitytojams padovanojo renginio metu pristatytą leidinį, bibliotekos bendruomenė šios knygos autorių doc. dr. Martyną Purviną, jo žmoną ir bendražygę Mariją bei vyriausiąjį redaktorių Juozą Vercinkevičių pagerbė gėlėmis.

Įsigyti naujausią doc. dr. Martyno Purvino knygą ir čia pat gauti autoriaus autografą panorusių kraštiečių susidarė kelios dešimtys… Šnekučiuotasi, kas būtų žmogus be savo šaknų? Lietuvos valstybės atkūrimo dieną gražiai ir darniai suskambo Mažosios Lietuvos gaida, pradėjusi Pagėgiuose Bibliotekų metus.

Elena Stankevičienė
Pagėgių savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė

Nuotraukų autorė Asta Andrulienė

1 2 3 4 5 6 7 8 9 14 15 16 17 19 21 22 10

Be the first to comment on "Tėvynės šventė bibliotekoje"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*