Etninės kultūros globos tarybos posėdis Šilutėje

Vakar, ketvirtadienį, Šilutės Hugo Šojaus muziejaus freskų salėje vyko respublikinės Lietuvos etninės kultūros globos tarybos posėdis. Pagrindinė aptariama tema buvo „Etninė kultūra LR Seimo skelbiamų metų minėjimo programose“. Į šį forumą atvyko šios tarybos nariai iš visos Lietuvos. Seimo poziciją čia pristatė Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Raimundas Paliukas. 

Tai buvo darbingas ir produktyvus posėdis, kuriame atkreiptas dėmesys į kai kuriuos gilesnius dalykus nei buvo suplanuota iš anksto. Po svečių sveikinimų, Lietuvos etninės kultūros globos tarybos pirmininkas Virginijus Jocys pakvietė pagrindinę temą aptarti Seimo komiteto pirmininką R.Paliuką.

Parlamentaras kalbėjo, kad Seimas yra pritaręs daugeliui atmintinų dalykų paskelbimui specialiai jiems skirtais metais. Deja, be realiai numatyto finansinio pamato kai kas tampa sunkiai įgyvendinama. Anot R.Paliuko, Seime turėtų būti iš karto numatytas finansavimas, nes Parlamentas tik suformuoja ir tvirtina valstybės biudžetą. Daugiau realios įtakos, ką jame keisti, neturi, nes toliau jį administruoja ir vykdo Vyriausybė.

Seime jau patvirtintą Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio programą R. Paliukas pateikė pavyzdžiu, kaip sudaromos ne itin vykusios programos. Su ja susipažinti panorusiems komiteto nariams pasirodė, kad į programą įtraukta tokių dalykų, kurie nėra tiesiogiai susiję su valstybės šimtmečio jubiliejumi. Pavyzdžiui, į 2018 metų programą įtraukta jau daugiau kaip pora dešimtmečių vykdoma nacionalinio stadiono statyba Vilniuje.

2016-ieji yra paskelbti bibliotekų ir bendruomenių metais. Komiteto pirmininko manymu, tai puikus pasirinkimas, nes viskas sprendžiama ir daroma bendruomenėse. Tad valstybės palaikymas suteikia papildomų impulsų veiklai. Kalbėdamas apie bibliotekų metus jis atkreipė dėmesį, kad šios programos finansavimas iš karto buvo įtrauktas į 2016 metų valstybės biudžetą. R.Paliuko manymu, tai turi būti taisyklė, o ne išimtis, kaip kad daugeliu atvejų buvo iki šiol.

2017-ieji paskelbti tautinio kostiumo metais. Apie juos išsamiai kalbėjo, atidžiai išnagrinėjęs jiems suplanuotų darbų programą, vienas iš tautinio kostiumo atkūrimo iniciatorių Zigmas Kalesinskas. Jis argumentuotai ją sukritikavo, nurodydamas pagrindinius trūkumus. Z.Kalesinskas atkreipė susirinkusiųjų dėmesį, kad beveik viskas sukoncentruota sostinėje. O ir ten nemažai programos vykdymo dalių patikėta Lietuvos dailės akademijai. Nenorėdamas sumenkinti šios įstaigos galimybių Z.Kalesinsko išdėstė savo nuomonę, kad ir studentai gali kurti naujus variantus, tačiau tai nėra tiesiogiai susiję su tautinio kostiumo propagavimu bei jo platesniu įtraukimu į visuomenės gyvenimą. Jo nuomone, daugiau veiksmo turėtų būti nukreipta į regionus, kur tautinio kostiumo suvokimas turėtų būti propaguojamas per kultūros centrus bei švietimo įstaigas. Tokių programų vykdymui turėtų būti iš karto numatytas ir finansinis pamatas. „Valstybės rūpestis – per programas atspindėti tai, ką patvirtino savo sprendimais“, – baigdamas savo kalbą sakė etninės kultūros globos tarybos narys.

Šilutiškė Regina Jokubaitytė pastebėjo, kad tautinis kostiumo sukūrimas yra labai graži idėja, bet tai gali būti prabanga, nes vien medžiagos jam išausti gali kainuoti iki 500 eurų. Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad tautinio kostiumo metais reikėtų propaguoti, ir kaip jį tinkamai dėvėti.

Šilutiškė Mažosios Lietuvos etninės kultūros regiono tarybos pirmininkė Vilma Griškevičienė taip pat kalbėjo apie pinigus. Jos nuomone, vėl būtina grįžti prie finansavimo regionams, kaip kad dar ne taip seniai buvo. Čia patekę pinigai būdavo labai kruopščiai paskirstomi, numatant prioritetus. Dabartinė tvarka, kai valstybės numatytiems prioritetams finansavimas skiriamas tik sėkmės konkursuose atveju, nėra tinkamas. V.Griškevičienė taip pat pasiūlė siekti, kad etninė kultūra būtų valstybės deleguota, o ne savarankiška savivaldybių veiklos funkcija.

Be the first to comment on "Etninės kultūros globos tarybos posėdis Šilutėje"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*