Skambės nužudytų žydų vardai

Atnaujintas holokausto aukų paminklas Inkaklių miške.

Šiandien, Lietuvos žydų genocido dieną, Švėkšnoje, „Saulės“ gimnazijos patalpose įsikūrusiame Šilutės H.Šojaus muziejaus filiale, 12 valandą miestelio gyventojai kviečiami skaityti holokausto aukų vardus. Tai labai svarbu Švėkšnai, nes 1941 metų rugsėjo 20 dieną Inkaklių miške buvo sušaudyta per 300 iš Švėkšnos atvarytų šio miestelio bendruomenės narių žydų.         

Juos pagerbti bei gyviesiems priminti šį siaubingą istorinį įvykį, jų žūties vietoje Inkakliuose 1958 metais buvo pastatytas paminklas ir įrengta memorialinė holokausto atminimui skirta vieta. 2015 metais asociacija „Šilutės bendruomenių sąjunga“ įgyvendino projektą ir atnaujino šį paminklą Inkaklių miške.

Praėjusiais metais minint žydų genocido dieną, Švėkšnos bendruomenė buvo pakviesta prie buvusios sinagogos. Kažkada greta gyvenusiems bendruomenės nariams atminti, čia buvo surengtas įspūdingas koncertas po atviru dangumi. O kai sutemo, ant sinagogos sienos buvo parodyta video instaliacija, kurioje vaizdžiai ir labai įtaigiai papasakota Švėkšnos žydų istoriją.

Be the first to comment on "Skambės nužudytų žydų vardai"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*