Šiupinį Priekulėje geriausiai išvirė Labanoro komanda  (NUOTRAUKOS)

Šeštadienį visi keliai vedė į Priekulę, į vieną iš Mažųjų kultūros sostinių. Šiame miestelyje buvo surengtas Pirmasis šiupinio virimo čempionatas. Sumanūs priekuliškiai į draugiją jėgas išbadyti pasikvietė ir kitų Mažųjų kultūros sostinių komandas. Įdomu, kad šias varžytuves laimėjo svečiai iš Švenčionių rajono – Labanoro miestelio komanda.   

Be jų į svečius pas priekuliškius atvažiavo komandos iš Mažeikių rajono Ukrinų, Kauno rajono Raudondvario, iš Vilkaviškio rajono Paežerių miestelio, iš kito Mažosios Lietuvos paribio Vilkyškių Pagėgių savivaldybės, dzūkai iš Alytaus rajono Punios, iš Žemaičių Kalvarijos, kaimynai iš Šilutės, Drevernos, Agluonėnų, Bruožių, Derceklių. Varžėsi taip pat ir dvi Priekulės komandos, įvardijusios save kaip pirmoji ir antroji.

Virtus šiupinius, kas Mažojoje Lietuvoje vietoje Užgavėnių blynų pas kaimynus Didžiojoje Lietuvoje būta, vertino solidi komisija. O joje – šios srities autoritetas, kulinarinio paveldo žinovas Vincentas Sakas. Gerokai paskanavę bei nemažai užsidarę pasiginčiję, jie ir nusprendė, kad geriausią šiupinį išvirė aukštaičiai ir Labanoro. Komisija vertino patiekalo skonį, išvaizdą ir kvapą. Nugalėtojai šiupinį virė pagardindami ją briediena. Greičiausiai Labanoro girios karaliaus skonis, kvapas patiekale ir lėmė pergalę. Kitos komandos šiupiniui pagardinti naudojo kiaulieną, šernieną, stirnieną, jautieną. Buvo ir veganiškos šiupininės – ją išvirė Agluonėnų komanda.

Kol virė šie ypatingi Užgavėnių patiekalai, susirinkusiuosius linksmino kiekvienos komandos meninė grupė. Tuo metu rekonstruotoje Priekulės senojoje turgaus aikštėje savo dirbiniais prekiavo tautodailininkai. Buvo galima įsigyti ir ypatingų kermošavų saldainių.

Pirmą kartą rengiama šventė pavyko. Šventėje blynų nebuvo, todėl niekas niekam ir neprisvilo. Tik, kaip toje pasakoje, „ir aš ten buvau, alų midų gėriau, per barzdą varvėjo – nieko burnoje neturėjau“: šiupiniai šventės dalyvių buvo suvalgyti akimirksniu.

1 Comment on "Šiupinį Priekulėje geriausiai išvirė Labanoro komanda"

  1. Viskas puikiai pavyko…

Leave a comment

Your email address will not be published.


*