Šiuolaikinis senųjų surinkimininkų giesmių skambesys

Prieš porą metų – 2017 m. vasarą, minint Reformacijos 500 metų jubiliejų, Mažosios Lietuvos etnografiniame regione – Šilutės, Pagėgių ir Jurbarko rajonuose – mokslinę ekspediciją buvo surengę Lietuvių kalbos instituto mokslininkai, vadovaujami Raštijos paveldo tyrimų centro mokslo darbuotojos daktarės Ingos Strungytės – Liugienės.

Tuomet buvo vykdomas projektas „Moderniųjų iniciatyvų ir tradicijos dialogas: surinkimininkų judėjimas Mažojoje Lietuvoje“. 2017 metų gruodį šios ekspedicijos medžiaga buvo pristatyta Vilniuje vykusioje konferencijoje. Iliustruodami surinkimininkų giesmes jas atliko kamerinis Vilniaus choras „Brevis“. O visai nesenai dienos šviesą išvydo kompaktinė šio choro įrašyta plokštelė „Dūšel, pabusk“.

Joje skamba trylika originalių surinkimininkų giesmių. Jų vertę didina prie plokštelės pridėtoje įžangoje esantys atliekamų giesmių tekstai, o taip pat esantis giesmių aprašas, kuris nusako, iš kur paimta giesmė, iš kur melodija, kas vertė ją į lietuvių kalbą bei kiti dalykai. Visą tai parengė I. Strungytė – Liugienė, kaip ir trumpą surinkimininkų giesmių Mažojoje Lietuvoje bendrą pristatymą. Tad jei ši plokštelė patektų į rankas nedaug apie tokio pobūdžio giesmes žinančiam asmeniu, jis ne tik maloniai išklausys labai jautriai šiuolaikinio choro atliekamas istorines giesmes, bet gaus pradinę informaciją apie jų atsiradimą bei patį XIX a. pradžioje kilusį protestantišką surinkimininkų judėjimą.

Be the first to comment on "Šiuolaikinis senųjų surinkimininkų giesmių skambesys"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*