Šilutės rajono bibliotekose minėta Saugesnio interneto savaitė

Vasario 5–11 d. Lietuvoje minima tarptautinė Saugesnio interneto savaitė. Visame pasaulyje šių metų tema „Junkis, kurk, ir dalinkis pagarbiai: geresnis internetas prasideda nuo tavęs!“, kviečianti interneto vartotojus, ypač vaikus, atkreipti dėmesį į interneto turinį ir prisidėti prie saugesnio interneto kūrimo. Tuo tikslu jau eilę metų Saugesnio interneto savaitės metu Šilutės F. Bajoraičio viešoji biblioteka bei jos filialai aktyviai vykdo įvairias šviečiamąsias veiklas. 2018-aisiais metais irgi prisijungta prie šios naudingos iniciatyvos.

Gardamo filiale pakviesti Žemaičių Naumiesčio gimnazijos Gardamo progimnazijos skyriaus 3–4 klasių mokiniai, kurie žiūrėjo trumpą vaizdo siužetą apie saugų internetą, stebėjo įvairias situacijas, nutikusias vaikams internete. Vėliau diskutuota tema „Ar aš esu saugus ir draugiškas internete“.

Kintų filialas, prisidėdamas prie saugesnio interneto kūrimo, vasario 6 ir 9 d. rengė skaitmeninio raštingumo mokymus vaikams „Jauskis saugiai elektroninėje erdvėje, nelauk kol sunkumai užaugs“, kuriuose dalyvavo Kintų pagrindinės mokyklos trečiokai (mokyt. I. Papievienė bei ketvirtos klasės mokiniai (mokyt. I. Šerkienė). Mokymų metu žiūrėti filmukai „Kad kompiuteris netaptų priešu arba kaip saugiai elgtis internete“ ir „Kaip man gali padėti „Vaikų linija“.

Pamario pagrindinės mokyklos Rusnės progimnazijos skyriaus 6–8 klasių moksleiviai kartu su informatikos mokytoja A. Sudeikiene rinkosi Rusnės bibliotekoje. 8 klasės moksleivis Ignas Želvys bendraamžiams parodė ir išsamiai pakomentavo savo projektinį darbą apie internetines erdves, tėvų ir jaunų žmonių santykį su interneto įvairove.

Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje rinkosi gausus būrys pirmokų iš Žibų pradinės mokyklos (mokyt. Alina Vasiliauskienė). Jiems bibliotekininkė vedė integruotą pamoką-viktoriną „Saugesnio interneto ABC“. Viktorinoje moksleiviai netradiciniu būdu įgijo naujų žinių ar pasitikrino jau turimas žinias apie atsargų elgesį internete.

Šilutės Martyno Jankaus pagrindinės mokyklos Traksėdžių progimnazijos skyriaus ikimokyklinės grupės vaikai susipažino su iliustruota knygele „Bitutė internete. Kas nori Bitutę apgauti“. Visų klasių mokiniai, kaip ir Katyčių, Inkaklių bei Švėkšnos filialuose, atliko interaktyvų saugaus interneto testą „Ar tikrai internete esi saugus?“. 1–4 klasių mokiniai stebėjo filmukų ciklą „Ar tu saugus virtualioje erdvėje?“, „Pačiupk bananą“ apie kompiuterinius žaidimus. Beje, Katyčių filialo jaunieji lankytojai irgi turėjo galimybę pamatyti šiuos filmukus surengtoje pamokoje „Internetas ir tavo privatumas“.

Vilkyčių filialo bibliotekininkė Vilkyčių pagrindinės mokyklos 5 klasės mokiniams priminė, kaip saugiai lankytis ir registruotis pokalbių svetainėse, kokios grėsmės tyko patiklių vaikų, žiūrėti filmai apie saugų internetą. Tą pačią dieną 4 klasės mokiniai su informacinių technologijų mokytoja R. Barkauskiene vedė integruotą pamoką bibliotekoje apie saugaus interneto vartojimą.

Usėnų bei Juknaičių filialuose Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Šilutės rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnė Jurgita Kaktienė Usėnų pagrindinės mokyklos 1–5 klasių mokiniams bei Juknaičių pagrindinės mokyklos pirmokams papasakojo, kokie internete gali slypėti pavojai, apie asmeninės informacijos apsaugą, kaip elgtis, jei internetas skaudina. Parodyti filmukai „Saugaus interneto ABC“, „Saugesnis internetas“.

Bikavėnuose vyko mokymai „Kaip saugiai naudotis populiariomis interneto svetainėmis (e. bankininkyste ir kt.)“. Susirinkusios moterys maloniai išklausė paruoštą informaciją.

Į Žemaičių Naumiesčio filialą savo žinias pasitikrinti atvyko Žemaičių Naumiesčio mokyklos-darželio trečiokai, vėliau įsijungė neformalaus ugdymo būrelio „Sužinok ir išmok“ moksleiviai, pavieniai asmenys. Vyko pokalbis „Būkime saugūs. Pagrindinės saugumo taisyklės internete“, peržiūrėta mokomoji vaizdinė medžiaga, atliktas minčių lietus, paskatinęs mokinius spontaniškai pateikti kuo daugiau idėjų, kaip būti saugiems internete.

Grabupių filiale vyko popietė ,,Mes už saugesnį internetą“. Peržiūrėtas filmas ,,Saugus internetas su Gustavu“. Susidomėję dalyviai stebėjo Marijono Mikutavičiaus pranešimą apie naudojimąsi internetu. Pažiūrėjus filmuką nuspręsta sukurti plakatus ,,Mes už saugų internetą“ ir surengti jų parodą bibliotekoje.

Laučių filiale žiūrėtas Lietuvos nacionalinės bibliotekos tiesioginės  transliacijos įrašas apie saugų naudojimąsi internetu, mobiliuoju telefonu, elektronines patyčias. Laidos metu diskutuota apie savo nuotraukų įkėlimą į viešąsias erdves.

Degučių bibliotekoje vyko E-pamoka ,,Būk saugus elektroninėje erdvėje“. Su mokiniais diskutuota, kad internetas, kaip ir nežinoma miesto gatvė, yra pilnas pavojų, todėl reikia būti atsargiems elektroninėje erdvėje. Peržiūrėti vaizdo siužetai su gyvenimiškomis situacijomis. Žinias dalyviai tikrinosi atsakydami į testo klausimus.

Pašyšiuose vyko užsiėmimas „Gimę skaitmeninėje eroje“, kurio metu jaunimui pristatytas leidinys „Internetas, kokio norime“. Diskusijos metu aptarti pavojai, slypintys internete, sukurtas stendas „Saugus internetas“. Visiems susirinkusiems išdalinti lankstinukai „Kaip išlikti saugiems pokalbių svetainėse“.

Šylių filiale Žemaičių Naumiesčio mokyklos-darželio Šylių skyriaus mokinukai dalyvavo popietėje „Junkis, kurk, ir dalinkis atsakingai: geresnis internetas prasideda nuo tavęs!“, kurioje kalbėta apie saugų internetą, duomenų ir slaptažodžio saugumą, virusus ir nepageidaujamus laiškus. Peržiūrėta vaizdajuostė ,,Saugus ir draugiškas internete “.

Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos organizuojami renginiai skatina internetu naudotis saugiai ir atsakingai.

Dalia Vasiliauskytė,
bibliotekos Informacijos skyrius

Be the first to comment on "Šilutės rajono bibliotekose minėta Saugesnio interneto savaitė"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*