Šilutės pirmojoje gimnazijoje – minint piliakalnių metus

Parodos atidarymas.

Lietuva – piliakalnių kraštas. Juk neatsitiktinai 2017-tieji Lietuvos Seimo paskelbti piliakalnių metais. Piliakalnių istorijos – labai senos. Jos pasakoja mums apie protėvių kasdieninį gyvenimą, tikėjimą, kovas. Piliakalniai – tai istorijos paminklai, kurie saugo dar daug paslapčių, liudijančių kokia turtinga ir įvairi buvo Lietuvos proistorė iki valstybės susikūrimo ir netgi Lietuvos didžiosios kunigaištystės klestėjimo laikų.

Ilgą laiką daugybė piliakalnių buvo apleisti, pasislėpę miškų glūdumoje. Šiandien galime pasidžiaugti, kad šis turtingas praeities pažinimo šaltinis vis dažniau ir dažniau tampa prieinamu šalies istorija besidomintiems žmonėms. Nuo medžių ir krūmų išlaisvinti piliakalniai atsiveria visa savo didybe. Nuo jų grožėdamiesi įspūdingais gamtovaizdžiais, galime geriau pajausti savo krašto nepakartojamą žavesį.

Penktadienį – balandžio 7 dieną – Šilutės pirmosios gimnazijos bibliotekoje įvyko II kl. mokinių dailės darbų parodos, skirtos Piliakalnių metams, atidarymas. Renginio metu gimnazistė Kotryna Kunickaitė pasakojo, kaip jai sekėsi piešti ir kokias mintis sukėlė kūrybiškas prisilietimas prie šios temos. Milda Banevičiūtė ir Viktoras Šėperys šiais metais gimnaziją atstovavo rajoninėje dailės olimpiadoje, kuri taip pat buvo skirta piliakalnių metams. Viktoras pasidalino įspūdžiais ir patirtimi iš rajoninio renginio, o Milda pateikė foto pasakojimą iš savo kelionių lankant Lietuvos piliakalnius.

Gimnazijos mokiniai taip pat dalyvavo ir Švėkšnos Saulės gimnazijos bibliotekos organizuotame respublikiniame knygų skirtukų konkurse ,,Piliakalnių legendos“.

Gimnazijos renginyje dalyvavo muziejininkas – archeologas Mantas Užgalis. Svečias supažindino gimnazistus su Šilutės rajono piliakalniais, bei pristatė savo parengtą edukacinės kelionės „Šilutės rajono piliakalniai“ maršrutą. Archeologas vaizdžiai  pristatė Venckų, Vanagių, Žakainių, Paulaičių, Pavilnučio ir Sakutėlių piliakalnius. Ir tai tik dalis mūsų rajone esančių senąją Lamatos žemę menančių piliaviečių. Tuo atžvilgiu galima teigti, kad mūsų rajonas labai turtingas tokiais istoriniais paminklais, ir pasidžiaugti, kad turime ne tik patys ką pamatyti, bet ir svečiams parodyti.

Šilutės pirmosios gimnazijos bibliotekos informacija

Be the first to comment on "Šilutės pirmojoje gimnazijoje – minint piliakalnių metus"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*