Šilutės mokyklos praskleis miesto praeities paslaptis

Pirmąją kovo dieną „Šilutės balduose“ lankėsi Šilutės pirmosios gimnazijos, Vydūno gimnazijos, Martyno Jankaus pagrindinės mokyklos ir Šilutės Pamario pagrindinės mokyklos vadovai ir mokytojai.  Šilutės meno mokykla su mokytoju Andriumi Sirtautu ir „Šilutės baldų“ direktorius Eimuntas Jankauskas su kolegomis iš koncerno SBA čia susirinkusiems svečiams dar kartą pristatė naujojo  bendruomeninio projekto „Šilutės Sekretai“ idėją.

Miestą išgarsinusią „Šilutės Sieną“ sukūrę partneriai – AB „Šilutės baldai“, Šilutės meno mokykla ir  Šilutės rajono savivaldybė – iš užmaršties užsimojo prikelti šeštąjį šimtmetį skaičiuojančio miesto vaizdus.

Šaligatviuose, šalia senųjų miesto pastatų bus sukurti „sekretai“ – grūdintu stiklu dengti požeminiai „kambariukai“ , o gal kai kur – nameliai ant sienos, kuriuose bus įrengti tikri kambariai, kokie kadaise buvo šiuose namuose ar pastatuose. Šilutė bus bene pirmuoju miestu Europoje, kuris savo istoriją įamžina tokiais išskirtiniais mažosios architektūros akcentais.

Pirmieji 20 Šilutės „sekretų“ bus sukurti Lietuvninkų gatvėje, kur iki šių dienų išlikę vieni svarbiausių miesto istorijai pastatų.

„Mokyklas pakvietėme atskleisti „auksinio“ Šilutės istorijos laikotarpio – XIX a. pabaigos – XX a. vidurio – paslaptis. Tada mieste kūrėsi nauja infrastruktūra, verslai, buvo statomi visuomeniniai pastatai. Klestėjimas baigėsi 1939-aisiais, kai, artėjant karui, buvo paskelbta visuotinė Šilutės evakuacija. Sunku patikėti, bet po karo mieste liko tik 7 senieji šilutiškiai“, – pasakoja Eimuntas Jankauskas.

Pasak Andriaus Sirtauto, pirmojo „Šilutės sekretų“ etapo metu, bendruomenės projekto iniciatoriai, miestiečius pakvies pažvelgti į tai, kaip šilutiškiai gyveno prieš 100 metų, ką planavo ir galvojo įsirengdami manufaktūras, dirbtuves, krautuvėles, kokias paslaptis slepia prabangūs ir kuklesni senieji Šilutės pastatai.

Kuriai mokyklai, kokias miesto paslaptis teks atskleisti, buvo sprendžiama burtų keliu.

Šilutės pirmąjai gimnazijai teko Lietuvninkų g. 9, 40, 11, 26, 3, 20 pastatų „sekretai“; Šilutės Vydūno gimnazija – Lietuvninkų g. 1, 25, 27, 30, 36 pastatų paslaptys; Šilutės Pamario pagrindinei mokyklai – Lietuvninkų g. 38, 31, 5 ir 7, 24 numeriais pažymėti namai; Šilutės Martyno Jankaus pagrindinei mokykla –  Lietuvninkų g. 15, 10, 8, 32 pastatai.

Projekto metu Šilutės mokyklų moksleiviai rinks su jiems atitekusių pastatų istorija susijusius faktus. Jų parengta informacija balandį bus pradėta publikuoti Šilutės žiniasklaidoje.

„Moksleiviai turės unikalią galimybę ne tik pažinti atskirų gimtojo miesto pastatų istoriją, bet ir per ją pažvelgti į Šilutės gyvenimą XIX a. pabaigoje-XX a. pradžioje. Manau, labai svarbu ir tai, kad su savo darbo rezultatais vaikai galės supažindinti visus šilutiškius ir pakviesti juos į daugybę kartų matytus pastatus pažvelgti visai kitomis akimis“, – sakė E.Jankauskas.

Kol Šilutės mokyklų moksleiviams vykdys pastatų istorijos tyrinėjimus, darbo imsis Meno mokyklą lankantys vaikai, kurie „sekretams“ atkurs pastatų kambarius – kadaise čia virusio gyvenimo epizodus.

Pasak „Šilutės baldų“ vadovo, visų moksleivių komandų, prisidėjusių atskleidžiant miesto paslaptis, laukia ypatinga, inovatyvi ir paslaptinga, kaip ir dera, ekskursija.

Tuo tarpu Savivaldybės komanda ieško sprendimų, kaip geriausiai techniškai įrengti sekretus. Planuojama, kad pirmieji Šilutės „sekretai“ bus įrengti jau gegužės mėnesį. Stiklo blokeliuose įrengti istorijos vaizdai bus apšviesti, tad juos tyrinėti bus galima ir naktimis.

Virginija Dunauskienė,
Koncerno SBA
Viešųjų ryšių vadovė

1 Comment on "Šilutės mokyklos praskleis miesto praeities paslaptis"

  1. Nuostabus sumanymas! SEKMES!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*