Šilutės miesto garbės pilietės Romualdos Dobranskienės atminimo puoselėtoja – biblioteka

Šilutę garsina žmonės, savo idėjomis, darbais siekiantys Pamario krašto ir šalies progreso įvairiose srityse. Jie gyvena, kuria, atiduoda savo energiją ir pastangas, kad rytojus būtų geresnis. O paskui išeina… Lieka tik prisiminimai ir knygos – su jomis kartais sunku atsisveikinti, nes jos tarsi gyvi sutvėrimai, turintys  savo gyvenimą.

Kovo mėnesį į Šilutės F. Bajoraičio viešąją biblioteką kreipėsi Šilutės miesto garbės pilietės, socialinių mokslų daktarės Romualdos Dobranskienės (1932–2018) šeimos nariai, dovanodami savo Mamos, Močiutės parašytas ir sukauptas knygas. Jose perteiktos pedagoginės žinios, patirtys, pagarbos ženklai šiai ypatingai asmenybei, Šilutės istorijos liudijimai. Kartu su knygomis priimtas ir įsipareigojimas, kad bus saugomas ir branginamas Pamario krašto šviesuolės atminimas.

Pedagogė, pasiekimais garsėjusi visoje Lietuvoje 

R. Dobranskienė, nors ir gimė Papilėje, Akmenės r., tačiau jos gyvenimas buvo susietas su Šilutės kraštu. 1950 m. eksternu baigė Šilutės 1-ąją vidurinę mokyklą (dab. Šilutės pirmoji gimnazija), 1957 m. – Vilniaus pedagoginį institutą (dab. Lietuvos edukologijos universitetas). Kopdama karjeros laiptais, pedagoginį darbą dirbo Vilkyčiuose, Priekulėje, Švėkšnoje, Šilutėje. Ji vadovavo Šilutės 1-ajai vidurinei mokyklai. Vėliau tapo Šilutės rajono Kultūros-švietimo ir sporto skyriaus pedagoginės konsultacijos vedėja metodininke.

Švietimo sistemoje moteris nuveikė reikšmingų darbų. Sukūrė ir įgyvendino Šilutės rajono pedagogų kvalifikacijos kėlimo sistemą, už kurią jai buvo suteiktas Respublikos nusipelniusios mokytojos vardas. Įsteigė pirmąją šalyje pedagoginę-psichologinę konsultaciją, jai vadovavo 1992–1993 m. Talkino 1992 m. įsteigiant Šilutėje vieną pirmųjų Lietuvoje vaikų teisių apsaugos tarnybą. 1992–1994 m.  dalyvavo rengiant Lietuvos Respublikos švietimo reformos dokumentus.

R. Dobranskienė nuo 1993 m. – Klaipėdos universiteto Pedagogikos fakulteto docentė. Dirbdama Klaipėdos universitete, bendradarbiavo su Šilutės rajono ikimokyklinėmis įstaigomis ir mokyklomis, kad studentų ir magistrų diplominiuose darbuose būtų apibendrinama Šilutės ugdymo įstaigų pedagoginė praktika.

Visuomeninės veiklos kaleidoskopas ir įvertinimas 

R. Dobranskienė – Šilutės Hermano Zudermano literatūrinės kraštotyros klubo įkūrėja (1992) ir buvusi pirmininkė. 1996 m. ji inicijavo vokiečių rašytojo Hermano Zudermano „Lietuviškų apysakų“ rinkinio leidybą lietuvių kalba, paminklo šiam rašytojui atstatymą Šilutėje. Moteris ne tik pati rašė ir leido knygas, bet ir skatino klubo narių knygų leidybą (klubo nariai sudarė ir parengė 25 knygas). Ji išvertė iš vokiečių kalbos 2 knygas, susijusias su Šilutės krašto švietimu, kultūra, paskelbė mokslinių straipsnių šalies ir užsienio moksliniuose leidiniuose.

1997 m. R. Dorbanskienė tapo vienos garbingiausių nominacijų Šilutės rajone – „Sidabrinės nendrės“ premijos laureate. 2011 m. jai suteiktas Šilutės garbės pilietės vardas už profesinės veiklos pasiekimus, pedagoginę, literatūrinę, kultūrinę veiklą, aktyvų dalyvavimą viešajame ir akademiniame gyvenime, socialinėse akcijose, šiuolaikiškas iniciatyvas ir jų įgyvendinimą, tautų kultūrų ryšių tyrinėjimus bei apibendrinimą, ugdymo problemų įžvalgas, jų analizę, patirties sklaidą.

R. Dobranskienė ir Šilutės F. Bajoraičio viešoji biblioteka 

Šiemet biblioteka organizuoja septintąjį literatūrinio rudens „Prisijaukinkim žodį, paukštį, debesį…“ konkursą. Tradicija tapęs konkursas glaudžiai susijęs ir su R. Dobranskiene – ji ne vienerius metus buvo vertinimo komisijos pirmininkė, aktyviai dalyvavusi kultūrinėje veikloje.

Jos vardo neleis užmiršti ir bibliotekai dovanotos knygos. Dalis jų parašytos R. Dobranskienės, o kai kurias knygas Šilutės krašto bei kitų Lietuvos regionų autoriai skyrė jai. Tai liudija autografai su palinkėjimais. Juose atsispindi, jog moteris buvo gerbiama, o jos žinios – vertinamos.

Kraštotyros dokumentų fondas papildytas ir Vyganto Vareikio darbu  „Klaipėda XX amžiuje“ (1993),  Hermano Zudermano „Mano jaunystės vaizdų knyga“ (2002, 2009). Vienas vertingiausių leidinių – Ašmano Georgo Hario (Georg Harry Aschmann) vokiečių kalba išleista knyga „Die Herderschule zu Heydekrug“ (1985). Bibliotekoje saugomas ir vertimas į lietuvių kalbą – „Herderio mokykla Šilutėje“, kurį parengė R. Dobranskienė.

Susipažinti su dovanotomis knygomis, jas studijuoti ir įvertinti žymios asmenybės intelektualų palikimą galima Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Bibliotekininkystės ir kraštotyros skyriuje (III aukštas, Tilžės g. 10).

Inga Tarozienė,
Bibliotekininkystės ir kraštotyros skyriaus
vyresnioji bibliotekininkė

Be the first to comment on "Šilutės miesto garbės pilietės Romualdos Dobranskienės atminimo puoselėtoja – biblioteka"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*