Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje – stereotipus laužanti paroda

Eglė Čėjauskaitė-Gintalė (kairėje) ir Jurgita Erminaitė-Šimkuvienė (dešinėje).

Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje veikia paroda „Medaliai“. Koks pirmas vaizdinys iškyla prieš akis pagalvojus apie medalius? Ak, kaip nuobodu, tie moliniai darbai, dažniausiai apvalūs ir dar vaizduojantys kokių įžymių, bet seniai iškeliavusių į dausas, žmonių veidus. Gali sušmėžuoti tokia scena: sportininkas, įrodęs, kad yra geriausias iš geriausių, kaklą pasipuošia auksiniu apdovanojimu. Tačiau pats laikas sulaužyti šiuos stereotipus, nes medaliai gali būti kitokie. Užsukite į biblioteką ir išvysite juos netradiciniame amplua.

Medaliuose – subtilus  žmogaus pasiekimų ir potyrių vaizdavimas

Kuo ši paroda ypatinga? Pirmiausia, parodoje nepamatysite molio. Kūriniai – metalo liejiniai. Juose ištirpsta fantazijos vaisiai ir minčių klodai. Antra, medalių formos varijuoja nuo griežtų iki laisvų formų. Kai kurie darbai net primena nykštukų namelius, ant kurių ilsisi mažųjų kepurėlės. Trečia, kūriniai – tai mažos žmogaus gyvenimo, pasiekimų scenos, pripildytos paslėptų simbolių, reikšmių. Kiekvienas žvelgiantis į medalius gali pamatyti ne tik svarbių istorinių, kultūrinių įvykių atspindžius, bet ir savo išgyvenimų, potyrių nuotrupas, patirti gal jau išblukusį jausmą. Vaikiškas piešinys su didžiule sraige primins vaikystę, dvi palinkusios moterytės – kaimynes, nugyvenusias gražų amžių.  Ir tai tik keletas siužetų…

Prie kūrinių išvysite ir raides, jų junginius ar sakinius, tačiau juos reikia sugebėti skaityti arba tiesiog užčiuopti jų prasmę. Vienas daugiaprasmis darbas skirtas spaudos išradėjui Johanui Gutenbergui. Kaip J. Gutenbergas gali būti be spaudos arba spauda be jo? Niekaip. Taip ir medalis, tiksliau dvi jo pusės, su iškalbingais užrašais: „buvo sugalvotas stebuklingas ir negirdėtas menas / spausdinti / menas / spausdinti knygas sudėliotas spaudmenimis“.

Parodos autorės – žinomos juvelyrės

Ši teiginių, klausimų ir mįslių kupina paroda – tai dviejų menininkių, gabių juvelyrių Jurgitos Erminaitės-Šimkuvienės ir Eglės Čėjauskaitės-Gintalės jungtinis projektas. Jis ne pirmas ir ne paskutinis, nes menininkės bendrauja bei bendradarbiauja dar nuo studijų laikų. Abi baigė Vilniaus dailės akademijos Telšių taikomosios dailės ir dizaino fakulteto metalo meno specialybę, nuo 2006 m. yra Lietuvos dailininkų sąjungos narės, o 2010 m. įstojo į tarptautinę medalininkų asociaciją Fidem. O šiandien parodos autorės – jau pripažintos menininkės, gyvenančios ir kūrybinius sumanymus įgyvendinančios Vilniuje.

Jurgita Erminaitė-Šimkuvienė ir Eglė Čėjauskaitė-Gintalė kuria metalo plastiką, papuošalus, objektus, medalius, fotografuoja. Jos ne tik rengia autorines parodas, bet ir dalyvauja grupinėse parodose, simpoziumuose, aukcionuose. Menininkių darbai eksponuoti Lietuvoje ir užsienyje (Airijoje, Ispanijoje, JAV, Lenkijoje, Portugalijoje, Suomijoje ir t.t.). Dalis kūrinių pateko į privačias kolekcionierių kolekcijas ar muziejų rinkinius. Be to, jų juvelyriniais darbais puošiasi ne viena Lietuvoje ir už jos ribų žinoma dama.

Duoklė  Alma Mater

Juvelyrės, kaip minėta, studijavo Telšiuose. Bet tai dar ne viskas, jos šiame mieste gimė, augo ir matė, kaip Telšiai tapo ryškiu, puošniu, patraukliu architektūriniais, urbanistiniais sprendimais Lietuvos akcentu. Nemažus nuopelnus gali prisiimti ir studentai, čia kuriantys bei žengiantys pirmuosius svarbiausius kūrybinius žingsnius. Jurgita Erminaitė-Šimkuvienė ir Eglė Čėjauskaitė-Gintalė – ne išimtis. Telšiuose sukurti darbai buvo eksponuojami įvairiose parodose, čia jos susidomėjo medaliais, dalyvavo medalininkų stovyklose.

Parodoje „Medaliai“ galima pamatyti šiam miestui ir jo žmonėms dedikuotus kūrinius. Vienas darbas – abiejų menininkių kūrinys, skirtas Telšių architektui Algirdui Žebrauskui. Autorės itin taikliai perteikia šios asmenybės suvaidintą svarbų vaidmenį Telšių miesto atgimime. Į menininkių kūrybinių ieškojimų centrą taip pat pateko Vilniaus dailės akademijos dėstytojai ir ne tik… Tačiau visas parodoje eksponuojamų kūrinių detales ir siužetus galima pamatyti istorijos tęsinyje – Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje.

Laukiame Jūsų!

Paroda veiks Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje (Tilžės g. 10, Konferencijų salėje, IV a.) iki liepos 8 d.

Inga Radavičiūtė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Bibliotekininkystės ir kraštotyros skyriaus
bibliotekininkė-bibliografė

E. Čėjauskaitės-Gintalės medalis

E. Čėjauskaitės-Gintalės medalis.

E. Čėjauskaitės-Gintalės medalis - pasas

E. Čėjauskaitės-Gintalės medalis – pasas.

J. Erminaitės-Šimkuvienės medalis, skirtas J. Gutenbergui. 1 dalis.

J. Erminaitės-Šimkuvienės medalis, skirtas J. Gutenbergui. 1 dalis.

J. Erminaitės-Šimkuvienės medalis, skirtas J. Gutenbergui. 2 dalis

J. Erminaitės-Šimkuvienės medalis, skirtas J. Gutenbergui. 2 dalis

 

Be the first to comment on "Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje – stereotipus laužanti paroda"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*