Šilutėje – tapybos darbų paroda „Prūsų Lietuva“

Balandžio 13 d. Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje buvo atidaryta klaipėdiečio dailininko ir poeto Simo Žaltausko tapybos darbų paroda „Prūsų Lietuva“. Paroda skirta Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 100-mečiui.

Į parodos atidarymą atvyko gausus būrys šilutiškių. Matyt daugelį lankytojų sudomino parodos anonsas – „Parodos „Prūsų Lietuva“ tapybos darbuose pateikiamas šių laikų kontekste per dailės žanrą ieškomas identitetas, jį atskleidžiant auditorijai per spalvas, leidžiant ant drobės pamatyti nutapytus potyrius, kuriuose vaizduojamos Klaipėdos krašto vietovės: Karklė, Kretinga, Plikiai, Dovilai, Vanagai, Kintai, Rusnė, Šilutė, Plaškiai, Pagėgiai, Vilkyškiai, Tilžė, Ragainė, Bitėnai, Viešvilė, Smalininkai ir kt.“

Parodos pristatymas vyko parodos lankytojams stovint, laisvai vaikščiojant ir apžiūrinėjant paveikslus. Prie kai kurių norėjosi sugrįžti keletą kartų. Parodos autorius trumpai papasakojo apie save. Sužinojome, kad į dailę pasuko tvirtai apsisprendęs, būdamas jau devyniolikos metų. Autorius kalbėjo: „Visi šie paveikslai yra nutapyti per dešimtį metų iš natūros, įvairiais metų laikais važinėjant po Lietuvą. Pavadinimų nėra, kiekvienas žiūrovas gali pats nuspręsti pagal charakteringus pastatus, kuri čia vietovė.“

S. Žaltauskas yra surengęs daugybę bendrų ir personalinių parodų Lietuvoje bei užsienyje, dalyvavo ne viename netradiciniame projekte, pleneruose, įvairiuose tapybos-muzikos performansuose.

S. Žaltauskas perskaitė keletą savo kūrybos eilėraščių iš knygos „Rašto ženklai“: „Ryto rasoj / Trys vyšnios prisirpo, / Per klyksmą subiro.“ „Mėnulio pilnatis / Praryja planetas / Ištisus žvaigždynus / Minkštu garsu / Pažymėdamas kranto liniją, / Tekėdamas per pievos lygumą.“ Papasakojo, kad labai mėgsta Leonardo Gutausko poeziją, kad sekdamas jo pavyzdžiu, tai, ko negali sutalpinti į vaizdą, pasako eilėmis.

Parodos lankytojai neskubėjo išsivaikščioti, autorius vaišino ypatingu vynuogių su citrina kompotu iš didžiulio stiklanio ir gardžiu šakočiu. Padovanojo knygų ir užrašė autografų.

Dailininko Simo Žaltausko tapybos darbų paroda eksponuojama Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje (I a., Tilžės g. 10). Parodą bus galima apžiūrėti iki gegužės 20 d.

Be the first to comment on "Šilutėje – tapybos darbų paroda „Prūsų Lietuva“"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*