Šilta ir jauki sueiga pas Martyną Jankų Bitėnuose

Tie, kurie pasinaudojo rengėjų kvietimu praėjusį penktadienį atvykti į šalia Rambyno esančius Bitėnus, pateko į nuostabią aplinką – čia vyko „Sueiga pas Martyną Jankų“. Tai tąsa prieškario tradicijos, kai M.Jankaus bičiuliai, draugai bei bendraminčiai rugpjūčio 7 dieną važiuodavo į Bitėnus pasveikinti Mažosios Lietuvos patriarchą su gimtadieniu.   

Šiais laikais buvusios tradicijos gerokai pasipildė. Pagerbę Amžino poilsio Rambyno kalno šlaito kapinaičių medžių ošime besiilsintį M.Jankų ir jo šeimos narius, sueigos svečiai renkasi buvusios jo sodybos bei atkurtos spaustuvės vietoje. Čia jų lauka Pagėgių savivaldybės M.Jankaus muziejaus darbuotojų parengtos krašto istorijos įžvalgos, Mažosios Lietuvos paveikslų sodo po atviru dangumi naujų darbų pristatymai bei gausūs muzikiniai sveikinimai.

Šiemet gamta buvo ypatingai palanki šventei – šildė maloni vasaros pabaigos saulė, lengvas vėjas Bitėnų kapinaitėse vangiai judino medžių viršūnes, o susikaupimo foną kūrė būrys žiogų, kurie tuo pačiu skelbė ir apie jau nebe už kalnų esantį rudenį.

Į susirinkusiuosius prie patriarcho kapo kreipėsi M.Jankaus muziejaus direktorė Liudvika Burzdžiuvienė. Pagarbos minutės žodį ji pradėjo paties M.Jankaus sentencija, kuria galima nusakyti žmogaus gyvenimą „Branginkite laiką, nes dienos yra piktos – jos tiesiog pareina, ir praeina labai gretai“. Tai, sakė L.Burzdžiuvienė, paliudijo M.Jankus savo gyvenimu ir darbais, kurių per savo amžių padarė labai daug. Tuo sekti visiems kalbėjusioji ir palinkėjo. Pagerbus M.Jankų tylos minute, susirinkusieji pasklido po Bitėnų kapines prisimindami ir kitus šiame Mažosios Lietuvos panteone palaidotus kultūros bei visuomenės veikėjus.

DSC08818

Sueiga, persikėlus į M.Jankaus muziejų, tęsėsi pristatant šio bei dar 22 Lietuvos muziejų bendrai sukurtą parodą „Lietuvos Nepriklausomybės kelias: asmenybės, įvykiai“. Nacionalinis Lietuvos dailės muziejaus padalinys vykdo visos Lietuvos muziejų eksponatų skaitmeninimą. Patekę į pasaulinį informacinį tinklą, istoriniai kultūriniai muziejiniai dalykai tampa prienami viso pasaulio žmonėms. Kaip pristatydama šią parodą sakė L.Brzdžiuvienė, kiekvienas šiame projekte dalyvavęs muziejus pats sprendė, su kokiomis asmenybėmis supažindinti pasaulį – kas gali būti įdomu. M.Jankaus muziejaus darbuotojams atrodė, kad labai svarbi yra M.Jankaus šeimos istorija. Tad pasirinko papasakoti apie Martyno Jankaus anūkus iš sūnaus Merčiaus šeimos: Jurgį, Ievą ir Endrių, kurie buvo nepaprastai įdomių ir tragiškų likimų žmonės.

DSC08921

Naujos parodos pristatymą pakeitė teatrinė – muzikinė impresija „Ieva Simonaitytė: buvau“. Ji skirta šiais metais minimos bene įtaigiausiai Mažosios Lietuvos krašto sudėtingą likimą atskleidusios rašytojos I.Simonaitytės 120 gimimo metinėms. Programą parengė ir subtiliai perteikė I.Simonaitytės literatūrinės premijos laureatė aktorė Virginija Kochanskytė, tarptautinių konkursų laureatas Egidijus Bavikinas ir pianistė Beata Vingraitė. Iš šių menininkų kuriamo literatūrinio – muzikinio audinio susirinkusieji ne tik sužinojo keletą epizodų iš E.Simonaitytės gyvenimo, bet ir turėjo progą pasijusti vieno iš rašytojos kūrinio veikėjų atmosferoje, kai nepaprastai įtaigiai aktorės buvo skaitomos ištraukos iš I.Simonaitytės kūrybos.

Po jos sueigos dalyviai buvo pakviesti į naujų Mažosios Lietuvos paveikslų sodo darbų pristymąi. Šiais metais čia rastus bei pastebėtus kultūrinius ženklus plenero metu perteikinėjo šeši dailininkai – Virgilijus Burba ir Simas Žaltauskas iš Klaipėdos, Vydmantas Mačiulis ir Tomas Rudokas atvyko iš Panevėžio, o Eimutis Markūnas bei Aira Baleišytė iš Kauno. Plenero metu ne tik tapė, bet ir pažino kraštą, kuris ne visiems dalininiknams iki tol pažįstmas buvo.

Pristatant savo darbus, ne vienas minėjo, kad po organizatorių surengtos kelionės į Šilutę, Rusnę bei kitas šio krašto vietas, įspūdžiai buvo tokie nepakartojamai, kad teko keisti iš pradžių lyg sumanytų darbų planus.

DSC09466

Po Pagėgių mero Virginijaus Komskio padėkos dailininkams, šių metų „Sueigą pas M.Jankų“ baigė jauna subtilaus balso bei išraiškos dainininkė ir kompozitorė Eglė Sirvidytė bei jaunimo grupė „Kobloonak“.

2 Comments on "Šilta ir jauki sueiga pas Martyną Jankų Bitėnuose"

  1. Sveikiname sueigos rengėjus ir straipsnio autorių.

  2. To EDITAI | 2017-08-17 at 08:50 |

    nepamiršk pasveikinti ir komskių

Leave a comment

Your email address will not be published.


*