Vėl keliauta knygnešių keliais…

2022 m. gegužės 5 d. minint 118-ąsias lietuviškos spaudos atgavimo metines, Pagėgių savivaldybės Martyno Jankaus muziejuje įvyko teatralizuotas edukacinis renginys „Knygnešių keliais – misija įmanoma“. Renginys skirtas artėjančiai Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai, kuri kasmet minima gegužės 7 dieną.

Edukacinėje programoje dalyvavo moksleivių komandos iš dešimties  Pagėgių savivaldybės, Jurbarko, Šilutės rajonų bendrojo ugdymo mokyklų. Atvykusias komandas pasveikino Martyno Jankaus muziejaus direktorė Liudvika Burzdžiuvienė ir Pagėgių savivaldybės mero pavaduotoja Ligita Kazlauskienė. Mokyklos turėjo paruošusios po trumpą komandos prisistatymą. Po prisistatymų buvo duotas startas žaidimui „Saugiai pernešk spaudą“.  Knygnešių  komandos pasklido po Bitėnų kaimo apylinkes. Kiekviena komanda, keliaudama jiems skirta, specialia spalva pažymėta, trasa link „Knygų išdavimo punkto“, turėjo surasti penkias užduotis. Atlikus užduotis ir surinkus frazę-slaptažodį,  „Knygų išdavimo punkte“, komandos gavo spaudinius, kuriuos  išradingai teko slėpti nuo miškuose tykančių žandarų. Dalyvių pagrindinis tikslas buvo saugiai ir sėkmingai parnešti spaudinius  spaudos surinkėjams. Didžiausias iššūkis knygnešiams buvo neįkliūti žandarams ir sėkmingai praeiti pasienio patikrinimo postą. Pasienio šefas vachmistras Fricas ir pasienio šefas vachmistras Dočys krėtė visus: ir pėsčius, ir važiuotus. Pro šiuos pareigūnus nepraslydo nė vienas, o bandančius pabėgti stabdė žandarai. Daliai knygnešių nepavyko išvengti arešto, teko pabuvoti daboklėje, kurią akylai saugojo pareigūnai.

Parkeliavę į muziejaus kiemą, komandos privalėjo parneštus spaudinius pristatyti spaudos surinkėjams, kurie sumavo rezultatus. Spaudos surinkėjus, galėjo pasiekti tik komandos kapitonas per tvenkinį persikėlęs valtimi. Prieš tai jis privalėjo įteikti valtininkui komandos pasą ir tik tuomet jis su parneštais spaudiniais buvo perkeliamas į kitą tvenkinio  krantą.

Apie pusiaudienį į muziejaus kiemą buvo atvesdinti suimtieji, įkliuvę už draudžiamos spaudos gabenimą ir kitokią nelegalią veiklą. Negailestingas pasienio šefas vachmistras Fricas teisė suimtuosius, paskirdamas įvairias bausmes. Tik jas atlikę kartu su visa komanda, suimtieji buvo išteisinti.

Šiuo renginiu Pagėgių savivaldybės Martyno Jankaus muziejus siekia garsinti knygnešystę, kaip Mažosios Lietuvos kultūros fenomeną, unikalų ir pasaulyje atitikmenų neturintį reiškinį.

Moksleiviams patirti šiuos knygnešių sunkumus ir išgyvenimus padėjo muziejaus nuolatiniai partneriai: VSAT prie LR VRM Pagėgių pasienio rinktinė, Lietuvos šaulių sąjungos LDK Kęstučio šaulių 7-joji rinktinė, Mažosios Lietuvos Jurbarko krašto kultūros centras, Rambyno regioninio parko direkcija, Pagėgių krašto turizmo ir verslo informacijos centras, Lumpėnų seniūnija, Bitėnų kaimo bendruomenė.

Renginio pabaigoje visus dalyvius nudžiugino Pagėgių pasienio rinktinės Bardinų pasienio užkardos kinologų pasirodymas su šunimis. Po to visi dalijosi patirtais įspūdžiais prie dubenėlio košės ir karštos arbatos puodelio.

Renginį rėmė Lietuvos Kultūros taryba ir Pagėgių savivaldybės administracija.

Nuoširdžiai dėkojame mūsų renginio partneriams, rėmėjams, pagalbininkams, dalyviams, bičiuliams už nuoširdų bendravimą ir gerą nuotaiką.

Pagėgių savivaldybės Martyno Jankaus muziejaus informacija

Visas knygnešių dienos nuotraukas galima pamatyti čia…

Be the first to comment on "Vėl keliauta knygnešių keliais…"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*