Tarptautiniame almanache ir šilutiškių kūryba

Tarptautinio almanacho „Srauniais upeliais į didžią Kūrybos upę“ sudarytoja ir redaktorė Vilija Dobrovolskienė, lietuvių kalbos mokytoja ekspertė, literatė, Elektrėnų savivaldybės literatų klubo „Strėva“ pirmininkė, Elektrėnų savivaldybės politinė bei visuomenės veikėja, vadovėlių ir kelių poezijos knygų autorė, almanachų rengėja, LNRS narė, sukvietė almanacho bendraautorius į knygos sutiktuves.

Sutiktuvių būta iš ties įspūdingų: į restauruotą, kultūrinei – muziejinei veiklą pritaikytą Abromiškių svirną, Elektrėnų savivaldybės literatūros ir meno muziejų, susirinko labai gausus literatų būrys iš Šilutės, Klaipėdos, Palangos, Kauno, Kalvarijos, Žiežmarių, Ignalinos, Šiaulių, Vilniaus, Elektrėnų, Garliavos, Jurbarko ir Kelmės. Kiekvienas turėjo galimybę paskaityti savo kūrybą ir paklausyti bendraminčių. Renginyje dalyvavo Lietuvos Nepriklausomų rašytojų sąjungos pirmininkė Dalia Milukaitė – Buragienė.

Tarptautiniame almanache „Srauniais upeliais į didžią Kūrybos upę“ – net 72 autoriai! Būtų buvę ir daugiau, bet pasak sudarytojos V. Dobrovolskienės, 18-kai teko atsakyti, tiesiog knygos apimtis nebeleido visko sutalpinti. Almanachas – miksas visko: ir poezijos, ir prozos, ir piešinių, ir fotografijų.

Norisi pasidžiaugti, kad almanache savo kūryba dalinasi literatės šilutiškės vėdrynietės Birutė Morkevičienė su Vida Taroziene ir švėkšniškė Violeta Astrauskienė. Šilutiškės pateikė poeziją, o švėkšniškė – prozos ištraukas iš rašomos knygos „Dienų istorijos“.

Tekstai almanache sudėti pagal alfabetinį autorių sąrašą. Autorių kūryba nevienalytė, skiriasi ne tik žanrais, patirtimi, potyriais, bet ir autorių amžiumi. Džiugu, kad net jaunas žmogus – 16-metė elektrėniškė – turėjo unikalią galimybę pasidžiaugti išspausdinta savo kūryba solidžiame leidinyje. Unikalu ir tai, kad net 72 autoriai gali palyginti ir įsivertinti savo kūrybą Lietuvos, ir ne tik (almanachas tarptautinis!), literatūriniame kontekste. Pavartyti, paskaityti, pasisemti kalbos perlų tikrai yra iš ko!

Kyla mintis, kad stipri šilutiškių literatų bendruomenė puikiausiai galėtų imtis iniciatyvos ir išleisti literatūrinį almanachą, skirtą Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos šimtmečio sukakties proga.

Finalinės almanacho sutiktuvės užfiksuotos bendra visų dalyvių nuotrauka. Po oficialiosios dalies dar bendrauta prie arbatos puodelio ir bendrų suneštinių vaišių.

Šilutės TAU literatų sambūrio „Vėdrynas“ informacija

Be the first to comment on "Tarptautiniame almanache ir šilutiškių kūryba"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*