Tarptautinė poezijos diena Šilutės bibliotekoje

Penktadienio popietę eiliuoto žodžio mėgėjai rinkosi į poezijos skaitymus „Poezija kalba tiems, kurie supranta daugiau, negu ji gali pasakyti“ (Marcelijus Martinaitis), surengtus Šilutės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje. Taip buvo pasitikta Tarptautinė poezijos diena, minima kovo 21-ąją. Poezijos šventė kasmet sutampa su Pavasario lygiadieniu, kai diena tampa lygi nakčiai. Nuo šio laiko vis labiau tirpsta tamsa, užleisdama vietą šviesai, vis ilgesniam saulės ratui. Šiek tiek simboliška, nes pavasaris tiek žemę, tiek žmogų ragina atgyti, pabusti, šviesti ir kurti… kaip ir poezija.

Renginio pradžioje Reginos Jokubaitytės vadovaujamas folkloro ansamblis „Verdainė“ atliko romansą, kuris susirinkusiuosius nuteikė nuoširdžiam, lyriškam pokalbiui. Mokytoja Irena Arlauskienė papasakojo apie poezijos reikšmę asmenybei, apie klasikinės ir šiuolaikinės poetinės literatūros potekstes, tematikos, minčių raiškos ir struktūros skirtumus. Svarstyta apie tai, jog moderniose eilėse dažnai slypi žodžių ritmas, žaismas, tačiau gilesnės minties taip ir neina įskaityti, arba mintis yra, tačiau nepaslėpta tarp eilučių, o apnuoginta, tiesmuka. Žinoma, visais laikais būta ir brandžios, vertingos poezijos. Pastebėta įdomi eilėraščio formos transformacija, kai jį gali skaityti dvejopai: ir kaip poezijos, ir kaip prozos tekstą. I. Arlauskienė apžvelgė eiliuojančių šilutiškių – medikės Elenos Mackevičienės ir teisėjos Nijolės Bagdonienės – kūrybą. E. Mackevičienė paskaitė savo jautrias eiles apie Šilutę, kuriose atsispindi asmeninių patyrimų, išgyvenimų pėdsakai. Deja, N. Bagdonienė renginyje dalyvauti negalėjo, tačiau jos eilės buvo perskaitytos, aptartos. Nors teisininko statusas neretai žmogų apriboja juridinių taisyklių rėmais, N. Bagdonienės eilės yra laisvos, gausios svarstymų, konfliktų, išgyvenimų.

Antroje renginio dalyje savo kūryba pasidalino pedagogė, literatė Dalia Žibaitienė, ansamblio narė, pedagogė Asta Grigalienė, jauna šilutiškė Simona Drungilaitė. Kiti susirinkusieji vienas po kito skaitė pasirinktus mėgstamų poetų eilėraščius, dalijosi pamąstymais, įžvalgomis. Muzikiniais intarpais visą popietę džiugino folkloro ansamblis „Verdainė“. Visi dalyviai pritarė, kad Poezijos dieną prasminga švęsti būtent taip: atsiversti eilėraščių knygą, paklausyti eilių ir prisiminti, kad kiekvienas iš mūsų esame poezija, kai atveriame savo tikruosius žodžius, plačiai atlapojame širdis.

Vis dėlto akivaizdu, kad šiandien poezija nepelnytai primiršta, tarsi nustumta šonan. Atsižvelgdama į tai, F. Bajoraičio viešoji biblioteka užsimojo apie ją priminti, paskatinti skaityti. Todėl vasario mėnesį, minint Lietuvių kalbos dienas, kvietė į pokalbį-diskusiją prie lietuvių lyrikos ekspozicijos „Poezija – daugiau nei tik kalba. Imk ir skaityk“, kovo mėnesį paskelbė Poezijos mėnesiu – viešojoje bibliotekoje ir jos filialuose vykdomos skaitymo akcijos, parengtos Lietuvos ir pasaulio kūrėjų poetinės literatūros ekspozicijos.

Poezijos skaitymai viešojoje bibliotekoje buvo surengti vykdant skaitymo skatinimo projektą „Prie knygos versmės…“.

Ignė Zarambaitė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
vyresn. bibliotekininkė

1 2 3 4 5 6 7

Be the first to comment on "Tarptautinė poezijos diena Šilutės bibliotekoje"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*