Pagėgių bibliotekoje – 13-asis literatūrinis pavasaris

Gaivios poezijos ir prozos vėju nuaidėjo 13-oji Pagėgių literatūrinio pavasario šventė „Atidengsiu Tau žodį it širdį…“. Šio pavasarėlio programą sudarė dvi dienas vykęs literatūrinių renginių ciklas, kuris sutelkė gausų būrį rašytiniam žodžiui neabejingų kraštiečių ir kūrėjų iš Šilalės, Tauragės, Šilutės, Skuodo.

Pirmąją šventės dieną į Viešąją biblioteką rinkosi Pagėgių krašto literatų sambūrio nariai. Pagėgių krašto dainuojamosios poezijos atlikėjai Kęstutis Bytautas ir Robertas Maziliauskas vakarą skaidrino dainomis, šmaikščiu literatūriniu debiutu maloniai nustebino ilgametė bibliotekos bičiulė, skaitytoja, Pagėgių krašte vykstančių renginių „siela“ Albina Jokubauskienė.

Poetinio vakarojimo metu skambėjo pagėgiškių – Zinos Budginienės, Bernardos Ežerskienės, Svetlanos Jašinskienės, Ingridos Jokšienės, Albinos Jokubauskienės, Onos Poškienės – skaitomų eilių popuri. Iš skaitovų pasirinktų kūrinių didelę dalį sudarė Pagėgių krašto literatų kūrybos darbai. Pagėgių savivaldybės kultūros centro direktorė Svetlana Jašinskienė pasidžiaugė, kad būtent pagėgiškių poetų kūrinija dažniausiai skamba Pagėgių krašte vykstančių tradicinių, visai šaliai svarbių švenčių metu. Savo eilėraščius skaitė Lina Ambarcumian, Danutė Bardauskienė, Agnietė Garmienė, Remigijus Kelneris, Veronika Mockienė, Kęstutis Paulauskas, Salomėja Ozgirdaitė, Eugenijus Skipitis, Elena Stankevičienė, Marytė Sūdžienė, Stasė Valužienė. Sulaukę gražių gyvenimo sukakčių Pagėgių krašto raštijos kūrėjai pagerbti simbolinėmis dovanėlėmis bei bendra, visų renginio dalyvių vieningai atlikta „Ilgiausių kūrybos metų!“ daina.

Antroji, pagrindinė literatūrinio pavasario šventės diena prasidėjo poetišku Kauno valstybinio dramos teatro aktoriaus, režisieriaus, viešosios įstaigos „Teatro projektai“ įkūrėjo bei direktoriaus Petro Venslovo programa – aktoriaus skaityti lietuvių poetų tekstai renginio dalyvius žavėjo ypatingu įtaigumu ir išraiškingumu.

Pagėgių savivaldybės meras Virginijus Komskis sveikino šventės organizatorius, kraštiečius bei iš kitų miestų atvykusius svečius, džiaugėsi, kad rengiant tradicines Pagėgių literatūrinio pavasario šventes kaskart yra ieškoma naujų literatūrinių bei meninių sprendimų, kurie suburia literatūrinio žodžio bendraminčius iš visos Lietuvos.

Renginio dalyviai grožėjosi pagėgiškės, bibliotekos mecenatės, Pasaulio lietuvių bendruomenės valdybos narės, Kultūros komisijos pirmininkės bei Šveicarijos lietuvių bendruomenės pirmininkės Jūratės Jablonskytės-Caspersen Pagėgių savivaldybės viešajai bibliotekai dovanotu fotomenininkės Lilijos Valatkienės (Vilnius) kūriniu „Mingės kaimas prieš karą“. Pagėgių savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Elena Stankevičienė pristatė šio paveikslo kelionę bibliotekon, pacituodama Jūratės Jablonskytės-Caspersen žodžius: „Šią fotografiją – paveikslą pamačiau kabantį ant sienos ambasadorės kabinete Lietuvos ambasadoje Berne. Atvykau susipažinti su naująja ambasadore Valentina Zeitler. Iškart kalba nukrypo apie lietuvių meną, kas galėtų / turėtų šveicarams tinkamai pasakoti apie mūsų kultūrą. O mano galvoje jau sukosi mintis, kad geriausia vieta šiam kūriniui yra Mažosios Lietuvos vieša vieta, kuri rūpinasi šio regiono istoriniu ir kultūriniu paveldu. Žinau tokią vietą ir labai panorau, kad šitas kūrinys kabotų būtent ten – mano mielųjų Pagėgių viešojoje bibliotekoje. <…> Priimkite dovaną, kuri ateina su meile ir nostalgija šiam kraštui!“. Pati darbo autorė Lilija Valatkienė apie savo kūrinį ir mūsų kraštą sako, jog „Mingė – nedidukas unikalus Mažosios Lietuvos perliukas užfiksuotas mano darbe <…>. Mažoji Lietuva man – pati didžiausia. Po studijų man teko dirbti Šilutės laikraštyje „Pamarys“. Kadangi esu vilnietė, tai šį kraštą pažinusi, jame sutvirtėjusi, užsigrūdinusi grįžau namo į Vilnių, bet tą Lietuvos dalį laikau labai savo ir brangia. Dažnai čia atvažiuoju dirbti pleneruose. Surengiau nemažai parodų. Šis darbas buvo ir kvietimuose, ir plakatuose, ir yra kataloge“.

Šventės metu žiūrovams savo „komandas“ pristatė Skuodo literatų klubo vadovė Dalia Zabitienė, Šilalės literatų vadovė Stefa Minutaitė, tauragiškius – Eugenijus Šaltis, Pagėgių literatus – Elena Stankevičienė. Suskambo Pagėgių kultūros centro vokalinio ansamblio atliekamos dainos. Skuodiškiai literatai ne tik pristatė savo naujausius poezijos kūrinius, bet ir 2015 m. Skuodo savivaldybės viešosios bibliotekos išleistą skaitinių knygelę žemaičių kalba „Cirulielis“, kurią padovanojo ir Pagėgių savivaldybės viešajai bibliotekai. Šiame vaikams bei paaugliams skirtame leidinyje publikuojami prozos kūriniai atrinkti iš visos Lietuvos literatų kūrybos barų. Knygos „Cirulielis“ kelią nuo idėjos gimimo iki patekimo į skaitytojo rankas žemaitiška tarme vaizdžiai bei šmaikščiai papasakojo šio leidinio kalbos redaktorė, literatūrologė Dalia Zabitienė. Savos kūrybos rinktines Pagėgių savivaldybės viešajai bibliotekai ir jos skaitytojams įteikė Šilalės krašto poetė Teresė Ūksienė.

Šiemet sulaukta rekordinio kūrinių skaičiaus tradiciniam anoniminio eilėraščio konkursui, šių metų tema „Jei versi meluot savo širdį, pavirsi ir pats pelenais…“. Šį kartą vieno nugalėtojo nebuvo: daugelis literatų į savo konkursines eiles įpynė renginio pavadinime minimą frazę ir taip suvirpino klausytojų širdis, jog abejingo nepaliko nei vieno… Tad konkurso prizas – reprezentacinis leidinys „Pagėgiai. Šis kraštas kaip muzika…“ – įteiktas net keliems literatams.

13-ojo Pagėgių literatūrinio pavasario kulminacija – „Pagėgių krašto garsintojo“ vardo suteikimo ceremonija. Šiemet „Pagėgių krašto garsintojo“ vardas suteiktas ir devintoji Jūratės Jablonskytės-Caspersen (Šveicarija) asmeninio fondo piniginė premija už Pagėgių krašto garsinimą ir kultūros sklaidą šalyje bei užsienyje, asmeninės kūrinijos originalumą publicistikos, fotografijos bei dailės darbuose, gražių sumanymų įgyvendinimą, už pėdas, įspaustas Pagėgių krašto visuomeniniame gyvenime, meilę kraštui ir jo žmonėms paskirta poetui, žurnalistui, fotografui, dailininkui Eugenijui Skipičiui. Šis raštijos darbininkas gimė Šeduvoje, mokėsi Kauno Stepo Žuko taikomosios dailės technikume, dirbo reklamos agentūrose, spaudoje, Rambyno regioninio parko direkcijoje kultūrologu, vėliau – dienraščio „Lietuvos žinios“ korespondentu. Didelis Eugenijaus Skipičio indėlis literatūroje ir fotografijoje. Jo kūryboje atsiveria įstabi Pagėgių krašto, Mažosios Lietuvos ir Tėvynės istorijos, kultūros panorama. Laureatą sveikino Pagėgių savivaldybės meras Virginijus Komskis, plunksnos broliai, artimieji, kolegos bei bičiuliai, o atlikėja Milda Jašinskaitė-Jasevičienė jam padovanojo klasikinių lyrinių dainų puokštę.

Šventės pabaigoje dalyviai ir svečiai, skanaudami tradicinį Mažosios Lietuvos patiekalą –bulvių plokštainį, vieningai nutarė –  „Pavasariui sugrįžti leidžiame…“.

Sonata Vitkutė
Pagėgių savivaldybės viešosios bibliotekos
metodininkė – skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja

Nuotraukų autorė: Asta Andrulienė

 

 

 

Be the first to comment on "Pagėgių bibliotekoje – 13-asis literatūrinis pavasaris"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*