Seminaras Reformacijos 500 metų jubiliejui paminėti

Šilutės H.Šojaus muziejus trečiadienį pakvietė į seminarą „Liuteronai Mažojoje Lietuvoje ir Vakarų Žemaitijoje“. Jis buvo skirtas Reformacijos 500 metų jubiliejui paminėti. Pranešimus čia skaitė Klaipėdos universiteto istorikai Vacys Vaivada bei Arūnas Baublys ir Šilutės evangelikų liuteronų bažnyčios kunigas Remigijus Šemeklis. O parodą „Švėkšnos evangelikų liuteronų bažnyčiai – 150 m.“ pristatė Šilutės muziejaus Švėkšnos skyriaus muziejininkė Monika Žąsytienė.

Kaip ir buvo galima tikėtis, Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto (BRIAI) mokslininko, istorijos mokslų daktaro Vacio Vaivados pranešimas „Reformacijos pradžia Prūsijoje ir jos sąsajos su Žemaitija“ buvo labai įdomus. Istorikas kalbėjo apie tai, kaip Kryžiuočių riterių ordinas XVI a. transformavosi į pasaulietinę Prūsijos valstybę. Ypač buvo įdomu sužinoti tas istorines realijas, kurios vertė žengti šį žingsnį. O jose nebuvo galima nepastebėti, kad kaip ir dabar, tuometinėje didžiojoje politikoje buvo būtina turėti sąjungininkus, kad galėtum įsitvirtinti (arba atsilaikyti) tarp kitų vis ribas besikeičiančių Europos valstybių. V.Vaivada pastebėjo, kad ir prasidėjusi reformacija, ir pats jos iniciatorius Martynas Liuteris šiai Kryžiuočių ordino transformacijai turėjo nemenkos įtakos. Pateikęs šią istorinę panoramą, istorikas apžvelgė ir padėti netolimoje Žemaitijoje, kuri buvo krikštyta tik kiek daugiau nei prieš šimtą metų. Tačiau reformacijos vėjai jau buvo įsisukę ir tenai – jau ir kai kuriose Žemaitijos vietose būta kunigų, kuriems buvo patraukusios pasklidusios Reformacijos idėjos.

Švėkšnos istorikė M.Žąsytienė pristatė parodą „Švėkšnos evangelikų liuteronų bažnyčiai – 150 m.“ Nors šis paribio miestelis ir buvo Didžiojoje Lietuvoje, tačiau valstybes skyrusi siena nebuvo kliūtis žmonių tikėjimui. Tad atsiradus šiai bendruomenei, XIX pradžioje Švėkšnos dvaro žemėje buvo pastatyta medinė bažnyčia. Vėliau, po jos gaisro, ir buvo pastatyta dabartinė – mūrinė, kuriai šiais metais ir sukanka 150 metų.

Klaipėdos universiteto BRIAI istorijos mokslų daktaras A.Baublys savo paskaitoje „Reformacijos paveldas Klaipėdos krašte. Nykstančios kapinės ir jų išsaugojimo problemos“ apžvelgė dabartinę buvusios Mažosios Lietuvos kapinių būklę. Ji labai liūdna. Kaip vieną iš jų nykimo priežasčių istorikas įvardino čia po karo atsikėlusių žmonių požiūri – „jų ir mūsų“. Labai buvo liūdna matyti A.Baublio demonstruojamus buvusių kapinių bei antkapių likučių vaizdus. Jie liudijo apie labai pagarbų buvusios šio krašto visuomenės požiūrį bei aukštą estetinį skonį ir į mirusiuosius, ir jų Amžino poilsio vietas.

Šilutės evangelikų liuteronų kunigas R.Šemeklis savo pasakojime „Šilutės evangelikų liuteronų parapija“ apžvelgė bažnytinius reikalus ne tik Šilutėje, bet ir Rusnėje, Verdainėje. Ypač liūdna buvo girdėti apie negailestingai sunaikintą Verdainės bažnyčią. Kunigo pasakojimas buvo gausiai iliustruotas daugeliui nematytomis Verdainės bažnyčios nuotraukomis. Po to, R.Šemeklis parodė ir šiai bažnyčiai bei jos parapijos žmonėms atminti skirtą filmuką „Išnykęs ir dingstantis paveldas Mažojoje Lietuvoje. Verdainės bažnyčia“.

Po šių paskaitų, Šilutės muziejininkai vaišino kava bei surengė ekskursiją po Šilutės H.Šojaus dvaro rūmus.

Be the first to comment on "Seminaras Reformacijos 500 metų jubiliejui paminėti"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*