Į sceną ateina Vytautas Mačernis

Šilutės kamerinis dramos teatras šių metų pradžioje parengė ir visuomenei pristatė poeto Vytauto Mačernio kūrybos motyvais sukurtą monospektaklį „Švytis“. Nepaprastai subtiliai gyvenimą jautusio ir beprasmiai per karą žuvusio poeto kūryba – puiki galimybė atsigręžti į dvasingumą nei pasigilinti į gyvenimo prasmę.  

V.Mačernis savo apmąstymuose bando aiškintis bei analizuoti filosofinę žmogaus egzistencinę esmę. Jam pažinimo troškulys buvo ir laimė, ir prakeiksmas. V.Mačernis klausė visų klausimų ir ieškojo visų atsakymų šioje žemėje. Daugybę jų jis kėlė savo prozos kūriniuose: „Aš atnešiau jums saulės patekėjimą“ (1939), „Ramybės bankas“ (1940), „Tuštybė“ (1942). Ši ir kita jo kūryba, kaip niekas kitas, atspindi autoriaus pasaulėžiūrą, jo gilius jausminius skaudulius, moralinį kodeksą, vertybinį kontekstą, kuris nepraranda savo aktualumo ir dabar. Šie V.Mačernio tekstai bei kita poeto kūryba ir tapo Šilutės kamerinio teatro spektaklio pagrindu.

Spektaklio „Šyvis“ scenarijaus bei inscenizacijos autorius – Šilutės kamerinio teatro režisierius Sergėjus Paciukas. Poetinius V.Mačernio išgyvenimus bei gyvenimo prasmės klausimus kelia šio teatro aktorius Vygantas Paldauskas. Muzikinę „scenografiją“ kūrė kompozitorius bei garso dizaineris, kompozitorius Antanas Jasenka.

Šilutės kamerinis teatras, prisidėdamas prie poetinio žodžio bei filosofinės minties sklaidos, šio spektaklio pagrindu vyresniųjų klasių mokiniams parengė edukacinę pamoką. Ją rodo patys atvykę į bendrojo lavinimo mokyklas.

Šios literatūrinės pamokos metu šio teatro aktorė Alma Rimkevičiūtė pristato V.Mačernio biografinius faktus, pasidalina tais bičiulių prisiminimais apie asmenybę, kurių nėra literatūros vadovėliuose. Kaip ir teatre, aktorius Vygantas Paldauskas tiesiog klasėje kelia V.Mačernio klausimu bei dalinasi išgyvenimais.

Šilutės kamerinis teatras siūlo užsisakyti šią edukacinę pamoką. Ji yra nemokama. Tam reikėtų pasiskambinti į teatrą telefonu 8 682 11371 arba rašyti el. paštas [email protected]. 45 minučių trukmės programa skirta 8 – 12 klasių mokiniams. Joje nagrinėjamos temos tinkamos analizuoti ne tik lietuvių literatūros, bet ir etikos bei tikybos pamokose.

Nuotraukoje:
Šilutės kamerinio teatro aktorius V.Paldauskas.

Teatras-1

Literatūrinė pamoka Šilutės M.Jankaus pagrindinėje mokykloje. Aktorė A.Rimkevičiūtė pasakoja apie V.Mačernį.

Teatras-2

Literatūrinė pamoka Šilutės M.Jankaus pagrindinėje mokykloje. Aktorius V.Paldauskas.

Teatras-3

Literatūrinė pamoka Šilutės M.Jankaus pagrindinėje mokykloje. Aktorius V.Paldauskas.

Be the first to comment on "Į sceną ateina Vytautas Mačernis"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*