Savaitgalį Kintuose skambės „kieta“ šiuolaikinė muzika

Šiemet laviruojantis tarp įvairių muzikos epochų nuo pat baroko, Kintų muzikos festivalis šį savaitgalį spinduliuos šiuolaikinės muzikos bangomis. Rugpjūčio 3 d., penktadienį, Kintuose koncertuos šiuo metu bene ryškiausias Lietuvoje šiuolaikinę muziką atliekantis jaunatviškas kolektyvas „Synaesthesis“, o rugpjūčio 5 d. festivalio klausytojų laukia išsamesnė pažintis su šiandienos lietuvių muzika: jau daugiau nei dvidešimtmetį skaičiuojantis Trio „Kaskados“ atliks tarp Nyderlandų, Belgijos ir Lietuvos migruojančio kompozitoriaus Vykinto Baltako kūrinių programą.

„Lietuvoje paprasta tapti pionieriais, bet „Synaesthesis“ fenomenas kelia pagarbą. Jie žinojo, ko nori, rado savo nišą ir štai vos per kelerius metus tapo beprecedenčiu Lietuvoje aukšto lygio ansambliu“, rašo Raimonda Žiūkaitė. Prieš penkerius metus susibūręs kolektyvas dabar pamažu, bet užtikrintai žengia į tarptautinę erdvę, o Lietuvoje jau spėjo įsitvirtinti kaip ambicingas ir profesionalus šiuolaikinės muzikos ansamblis. Vienas iš tokio pripažinimo ženklų – net du „Synaesthesis“ koncertai pagrindiniame ir didžiausiame šiuolaikinės muzikos festivalyje Lietuvoje „Gaida“ 2017 m., kuris pripažintas kaip vienas ryškiausių naujosios muzikos forumų Europoje ir prestižiškiausias festivalis Baltijos šalių regione. Tuomet kolektyvas atliko dvi skirtingas programas –  (post)minimalistinę ir labiau avangardinę, festivalio publiką sužavėdamas savo universalumu, profesionalumu ir įtaigiomis interpretacijomis.

„Synaesthesis“.

„Synaesthesis“.

Rugpjūčio 3 d. Didžiojoje Kintų bažnyčioje „Synaesthesis“ atliks programą intriguojančiu pavadinimu „Cool People Playing Strange Music“ (liet. „Kieti žmonės, grojantys keistą muziką“). Anot anamblio vadovų, taip apeliuojama į šiuolaikinės muzikos įvaizdį Lietuvoje – „keista“. Tačiau „Synaesthesis“ pasiryžęs savo entuziazmu ir charizmatišku muzikavimu parodyti, kad tai „kieta“, dinamiška ir įdomi muzika, atspindinti šiandienos reiškinius, išgyvenamą laiką ir jo įvairovę, skambanti ironiškai, dramatiškai, romantiškai, įžūliai, bet visuomet originaliai.

Muzikinė Šecherezada, kurios muzika įtraukia į savo kerus – taip apie V. Baltaką rašo Jungtinėse Amerikos valstijose gyvenanti kompozitorė Veronika Krausas. Nyderlanduose, Belgijoje ir Lietuvoje dėstančio kompozitoriaus kūryba apibūdinama kaip jaudinanti muzika, kurioje audžiamos muzikinės istorijos, netikėtai išnykstančios ir vėl sugrįžtančios vingiuojančiais takais. „Iš arti“ pamatyti, susipažinti ir pabendrauti su iniciatyviu ir originaliu šiandienos kūrėju bus galima prieš koncertą 18 val. vyksiančiame susitikime: kaip ir kasmet, Kintų muzikos festivalyje išlieka tradicija išsamiau pristatyti vieną kompozitorių, kuriuo šiemet tapo būtent V. Baltakas, jau antrus metus vadovaujantis Kintų meno rezidencijoje viešintiems jauniesiems kompozitoriams ir muzikantams.

Trio „Kaskados“.

Trio „Kaskados“.

Rugpjūčio 5 d. šio kosmopolitiško kompozitoriaus muziką atliks Trio „Kaskados“ (smuikininkė Rusnė Mataitytė, violončelininkas Edmundas Kulikauskas, pianistė Albina Šikšniūtė), jau koncertavęs Kintuose 2013 m., bei jauna pianistė Marta Finkelštein. Vienu produktyviausių kamerinės muzikos ansamblių Lietuvoje vadinamas kolektyvas žymų dėmesį skiria šiuolaikinės lietuvių muzikos sklaidai, į savo repertuarą kasmet įtraukia naujas lietuvių autorių kompozicijas. Specialiai Trio „Kaskados“ kūrinių yra parašę Loreta Narvilaitė, Jurgis Juozapaitis, Vidmantas Bartulis, Algirdas Martinaitis, Osvaldas Balakauskas, Ramūnas Motiekaitis, Sadie Harrison. Aktyviai propaguojantis lietuvių autorių muziką kolektyvas Kintų muzikos festivaliui parengė programą, kurioje šalia V. Baltako kūrinių suskambės ir originalia menine vaizduote garsėjančių V. Bartulio bei Broniaus Kutavičiaus kompozicijos.

***

„Cool People Playing Strange Music“ | Šiuolaikinės muzikos ansamblio „Synaesthesis“ koncertas – rugpjūčio 3 d. 20 val. Didžiojoje Kintų bažnyčioje

„Mažoji nakties muzika“: autorinis Vykinto Baltako kūrybos vakaras | Trio „Kaskados“ ir Martos Finkelštein (fortepijonas) koncertas – rugpjūčio 5 d. 20 val. Didžiojoje Kintų bažnyčioje. Prieš koncertą 18 val. Kintai Arts rezidencijoje vyks susitikimas su V. Baltaku

Bilietai platinami bilietai.lt.

Be the first to comment on "Savaitgalį Kintuose skambės „kieta“ šiuolaikinė muzika"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*