Savaitė Muzikuojančios ir tapančio Rusnės salos

Visą šią savaitę Rusnės miestelyje, jo apylinkėse ar net visoje saloje vyraus kūrybinė atmosfera. Čia jau aštuntą kartą bus surengtas festivalis „Muzikuojanti Rusnės sala“. Be to, vietos gyventojai neturėtų nustebti kur sutikę nematytus žmones, nes be to, saloje kurs – tapys – keletas dailininkų – tuo pat metu čia bus surengtas tarptautinis pleneras „Klaipėdos krašto sakralios architektūros ypatybės kraštovaizdyje“.   

„Muzikuojančios Rusnės salos“ projekto sumanytoja Salos etnokultūros ir informacijos centro direktorė Birutė Servienė prisiminė, kaip prieš septynerius metus prasidėjęs bendradarbiavimas su Šilutės meno mokykla išaugo į gražų projektą. Tuomet čia vasarodavo ir dienomis grojo mokytojo Gražvydo Railos pučiamųjų orkestro mokiniai. O tai, ką jie išmokdavo per dieną, vakare grodavo aikštelėje priešais bažnyčią. Rusniškiai atėję čia su malonumu klausydavosi ir džiaugdavosi galimybe išgirsti orkestrinės muzikos. Vėliau per eilę metų tokie vasaros koncertai išaugo į savaime suprantamą dalyką.

O šie metai Rusnei jubiliejiniai: kaip sakė B.Servienė prieš 225 metus – 1792 metais – Prūsijos valdžia Rusnės miesteliui suteikė miesto teisės su privilegija turėti turgaus aikštę. Tai norėta ir pažymėti surengiant visą šią savaitę „Muzikuojančios Rusnės salos“ festivalį. Kiekvieną vakarą 18 valandą Rusnės evangelikų liuteronų bažnyčioje bus rengiami koncertai.

Šiandien čia koncertuos Šilutės mišrus choras VOX LIBRI, antradienį savo programą „Ieva Simonaitytė – Mažosios Lietuvos metraštininkė“ pristatys Šilutės folkloro ansamblis „Ramytė“. Tačiau prieš tai Rusnės salos etnokultūros ir informacijos centre 16 valandą bus atidaryta dailės plenero dalyvės Ilonos Daujotaitės Janulienės tapybos paroda, skirta tautinio kostiumo metams.

Trečiadienis – ypatinga diena: Rusnėje lankysis Evangelikų – liuteronų vyskupas Mindaugas Sabutis. 15 valandą bažnyčioje bus surengtas seminaras „Reformacija ir menas“. O jau tradiciškai 18 valandą koncertuos Senosios muzikos instrumentinis ansamblis TOCCO MUSICALE. Jie parodys programą „Senosios muzikos gaidas atvėrus“.

Ketvirtadienį į Rusnę, į šį festivalį atvyksta mišrus choras „Melodija“ iš Garliavos. Jie atliks programą „Susitikti tave norėčiau“. Penktadienį Rusnės festivalio svečias bus Virgilijus Noreika. Jis su bičiuliais Rusnės bažnyčioje surengs nuotaikingą ir žavų koncertą „Virgilijus Noreika. Mano Lietuva“.

Šeštadienis – baigiamoji festivalio diena. 18 valandą vyks tarptautinio dailininkų plenero „Rusnė 2017“ uždarymas – sukurtų saloje darbų parodos atidarymas. O taip pat bus surengtas baigiamasis koncertas „Lietuvai ir Rusnei“. Čia koncertuos mecosopranas iš Kauno muzikinio teatro Rita Preikštaitė, pianistė Beata Vingraitė ir aktorius Andrius Bialobžeckis.

Šio festivalio bei plenero pagrindinės rengėjos – Salos etnokultūros ir informacijos centro direktorė B.Servienė ir Rusnės seniūnė Dalia Drobnienė. Jos su didžiuliu būrių talkininkų bei rėmėjų ir surengė tokią šventę muzikos ir dailės mėgėjams.

Be the first to comment on "Savaitė Muzikuojančios ir tapančio Rusnės salos"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*