Sąmoningumo didinimo mėnuo BE PATYČIŲ‘2019 bibliotekoje

Šiemet, minint „Veiksmo savaitės BE PATYČIŲ“ dešimtmetį, „Vaikų linija“ nusprendė šią iniciatyvą transformuoti, išplėsti ir pakviesti visus, norinčius stabdyti patyčias ir kitokį skaudinimą, savo veiklomis bei idėjomis jungtis prie Sąmoningumo didinimo mėnesio BE PATYČIŲ‘2019.

Kovo 14 d. Žemaičių Naumiesčio gimnazijoje vyko proto mūšis „Kiekvienas skirtingas, kiekvienas reikalingas“ šeštų klasių mokiniams. Protų mūšį organizavo tėvų tarybos narė Sandra Birbalienė kartu su Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Informacijos skyriaus darbuotojais. Renginį vedė vyresn. bibliotekininkė Akvilė Tamošiūnė, jai talkino bibliotekinių procesų automatizavimo inžinierius Ovidijus Kulda. Trijų turų intelektualias žaidynes laimėjo komanda „Komplimentai“. Belaukdami rezultatų mokiniai turėjo atlikti papildomą užduotį – pasakyti kitai komandai komplimentą. Komandų nariai be vargo rado gražių žodžių vieni kitiems.

„Po renginio girdėjosi tik malonios reakcijos: ,,Šis renginys buvo nuostabus! Kur tik pažiūrėsi, švytėjo šypsenos. Tokie renginiai kaip šie, leidžia tau ir kitiems suprasti, kad draugiški ir pagarbūs tarpusavio santykiai rodo didėjantį gimnazistų sąmoningumą“, – tai ištrauka iš šeštokės Vakarės Vidutytės straipsnio apie įvykusį renginį.

Kovo 21 d. F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Vilkyčių filiale vyko diskusija „Elektroninės patyčios. Socialinių filmukų peržiūra, asmeninė patirtis, vaikų pagalbos linijos“. Diskusijoje dalyvavo Šilutės r. Vilkyčių pagrindinės mokyklos 5 klasės mokiniai su klasės auklėtoja Birute Dapkūniene. Dalyviai aptarė filme rodytas situacijas, dalijosi savo asmenine patirtimi apie elektronines patyčias.

Usėnų filialas kovo 21 d. kartu su Tauragės apskrities VPK Šilutės r. policijos bendruomenės pareigūne Jurgita Kaktiene surengė diskusiją „Patyčios gali ir turi liautis!“ Usėnų pagrindinės mokyklos mokiniams. Vaikams buvo dar kartą priminta apie patyčias bei tolerancijos, draugystės svarbą, mokyta bendravimo ir problemų sprendimo būdų.

Inkaklių filialas kartu su Inkaklių skyriaus pradine mokykla kovo 22 d. irgi paminėjo šią aktualią visuomenės problemą. Mokytoja Petrutė Freitakienė mokiniams vaizdžiai pademonstravo „Legendą apie draugystę“ (Paulo Coelho), mokiniams pateikė keletą užduočių – išspręsti kryžiažodį, sudėlioti patarles iš žodžių, sudėlioti žodžius iš skiemenų, o vėliau ir sakinį iš tų žodžių. Bibliotekininkė Daiva Milkerienė mokinius pakvietė pajudėti ir judesiais parodyti, kokius gerus darbus atliko tądien – kas nusišypsojo kitam vaikui, kas pasakė gerą žodį ar išklausė kitą. Išsitraukę lapelius su prasmingomis citatomis, mokiniai jas perskaitė, o vėliau panaudojo kurdami bendrą plakatą „Be patyčių!“

Kovo 21 d. Gardamo filiale vyko diskusija apie patyčių atsiradimą, kurioje dalyvavo Gardamo progimnazijos pradinukai. Patyčios – tai nesibaigianti problema. Norint jas sustabdyti, reikia apie jas kalbėti, jas atpažinti, o atpažinus kurti aplinką, kurioje visiems būtų saugu ir jauku gyventi. Diskusijos pradžioje pradinukai buvo supažindinti su patyčių rūšimis bei jų priežastimis. Paaiškinta, kur galima ir būtina kreiptis patyrus ar pastebėjus patyčias.

Kovo 19–21 d. Traksėdžių filialas ir Traksėdžių pagrindinė mokykla įsijungė į „Veiksmo savaitę BE PATYČIŲ“. Bibliotekoje vyko renginiai, skirti skatinti gražius tarpusavio santykius, taip mažinant galimybes atsirasti smurtui ir patyčioms. Mokiniai rinkosi į bibliotekoje vykstančius užsiėmimus, jiems buvo kalbama apie smurtą ir patyčias, paaiškinta, kad visada reikia elgtis pagarbiai ir draugiškai, padėti skriaudžiamam draugui, patyrus patyčias neužsisklęsti savyje, o apie tai pasikalbėti su mokytojais, tėveliais ar kitais suaugusiais asmenimis. Vaikai piešė plakatą draugystės tema, apibrėžė savo rankos kontūrus ir ant kiekvieno nupiešto rankos piršo surašė vardus tų žmonių, į kuriuos jie gali kreiptis , kai iš jų tyčiojamasi. Kitoje užduotyje buvo prašoma surašyti, kaip jaučiasi tie vaikai, kurie patiria patyčias, kokie jausmai kyla tiems, kurie stebi patyčias ir kaip jaučiasi vaikas, besityčiojantis iš kitų. Aštuntos klasės mokinės suvaidino improvizaciją „Mūsų rankos ir žodžiai skirti ne patyčioms!”

Mes visi nuolat turime veikti, kad patyčių mažėtų  mūsų mokyklose, kiemuose, viešoje ir privačioje erdvėje.

Akvilė Tamošiūnė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Informacijos skyriaus vyresn. bibliotekininkė

inkakliaitraksedziai

Be the first to comment on "Sąmoningumo didinimo mėnuo BE PATYČIŲ‘2019 bibliotekoje"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*